Hlavní navigace

Za chyby státu nemohou platit digitální televize, míní Petr Štěpánek

19. 4. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
19. 4. 2007

Diametrálně odlišný názor než stranický kolega a poslanec Petr Pleva (ODS) zastává v otázce případných náhrad škod za zmařené investice do nových digitálních programů člen Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Petr Štěpánek. Není přeci možné, aby za chyby státních orgánů platili soukromí podnikatelé, přečetl Štěpánek svoji řeč před účastníky Českokrumlovské mediální konference.

Za současné problémy digitalizace televizního vysílání v České republice mohou podle Štěpánka vlády, a to jak ty minulé, které si nestanovily v této oblasti žádné konkrétní cíle, jasnou strategii a přesný algoritmus kroků, tak ta současná, která zatím musela řešit „především sama sebe“. Nestačí vytvořit Národní koordinační skupinu pro zavádění digitálního vysílání, ale je potřeba jí dát i patřičné kompetence, řekl Štěpánek.

BRAND24

Svou část viny podle radního nese také ČTÚ, který za vedení bývalého předsedy Davida Stádníka udělil oprávnění pro provozování prvních tří digitálních sítí, aniž by pro ně existoval obsah. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pak ukvapeně vypsala licenční řízení na obsazení přechodných multiplexů B a C, aniž by počkala na změny v legislativě a přestože ji od toho opakovaně odrazovala Poslanecká sněmovna, dodal Štěpánek.

Korunu všemu podle radního nasadila televize Nova, která sice měla právo podat proti výsledku licenčního řízení žalobu, ale doplnila ji „zdržovací“ kasační stížností. To byl ukázkový příklad právnického hyenismu, míní Štěpánek, podle něhož je jediným východiskem ze současné situace široká dohoda všech zúčastněných stran, tzv. lex digitalis. Ta by měla odstranit tři základní bariéry dalšího rozvoje DVB-T: podmínky vypínání analogových kmitočtů současných televizí, otázku kompenzačních licencí a vrácení digitálních licencí původním šesti vítězům sdruženým v Asociaci digitálních televizí (ADT).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).