Hlavní navigace

Vysočina zítra vypne analogovou televizi. Které vysílače skončí?

30. 5. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Definitivní konec pozemního analogového televizního vysílání na Vysočině nastane v noci z úterý 31. května na středu 1. června. Nastálo se tak odmlčí všechny analogové televizní programy na vysílačích Javořice u Jihlavy, Klučovská hora u Třebíče a Pacov u Pelhřimova. Česká televize a Prima navíc vypnou několik menších analogových dokrývačů. Většina diváků, kteří dosud na Vysočině přijímali televizi pozemní cestou analogově, tedy přijde o signál a bude si muset pořídit set-top-box nebo digitální televizor, případně přejít na jiný typ příjmu televize: kabel, satelit nebo IPTV.

Končí analogová ČT 1, Nova a Prima

Vypínání analogového televizního vysílání se na Vysočině dotkne jen tří programů: Novy, Primy a ČT 1. Program ČT 2 už v územní oblasti Jihlava analogově nevysílá, s výjimkou jednoho analogového dokrývače v obci Okrouhlice, kterého se však ani toto vypínání týkat nebude. Z hlavního jihlavského vysílače Javořice přestala ČT 2 analogově vysílat již loni v srpnu, z třebíčské Klučovské hory pak v říjnu. Společně s těmito velkými vysílači skončily i takřka všechny analogové dokrývače ČT 2 na Vysočině. Českou televizi ale zítra čeká vypínání největšího počtu velkých analogových vysílačů ČT 1, všech tří. Pokud se však sečtou vypínané vysílače a dokrývače jednotlivých programů, bude největším „vypínačem“ Prima.

Zatímco ČT 1 vypne na Vysočině jedenáct analogových vysílačů a dokrývačů, Prima dokonce osmnáct. Přitom ze silných vysílačů využívá v této oblasti pouze jediný: jihlavskou Javořici (stejně jako Nova). Diváci se o vypínání analogové televize mohli dozvědět ze státní informační kampaně, která na Vysočině probíhala od začátku března a zajišťovala ji Národní koordinační skupina pro digitalizaci televizního vysílání při ministerstvu vnitra, a také přímo na obrazovce České televize. Analogový program ČT 1 na vypínaných vysílačích a většině dokrývačů obsahuje varovný piktogram a informační lištu se základními údaji o přechodu na digitální vysílání Jihlavsku.

Vysílač Javořice

Hlavní jihlavský vysílač Javořice – na něm zítra o půlnoci skončí analogové vysílání televizí Nova, Prima a ČT 1

ČT 1 vypne tři velké vysílače a osm dokrývačů

TV ČT 1 logo 2007 zmenšené

První program České televize vypne o půlnoci z 31. května na 1. června tři velké vysílače: jihlavskou Javořici, třebíčskou Klučovskou horu a pelhřimovský Pacov. Analogové vysílání ČT 1 skončí také na osmi malých dokrývačích. V řadě míst však bude analogová Jednička pokračovat. Dalších 14 dokrývačů však vypne již za měsíc, v noci z 30. června na 1. července. Čtyři analogové dokrývače ČT 1 budou vysílat i po tomto datu a Kavčí hory je budou moci provozovat až do letošního listopadu. V místech, kde dojde k vypnutí analogového vysílání ČT 1 a diváci měli problém naladit digitální signál, ČT většinou již zprovoznila digitální dokrývače veřejnoprávního multiplexu. To se týká Havlíčkova Brodu, Třebíče, Velkého Meziříčí, Žďáru nad Sázavou a Náměště nad Oslavou.

Jaké vysílače vypíná 31. května 2011 program ČT 1
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Jihlava Javořice 25
Pelhřimov Pacov 36
Třebíč Klučovská hora 28
Brtnice Brtnice 31
Olešná Olešná 35
Podhradí nad Dyjí Podhradí nad Dyjí 23
Přimělkov Přimělkov 35
Stonařov Stonařov 35
Třebíč město 34
Vranov nad Dyjí Vranov nad Dyjí 33
Želiv Želiv 21

Nova vypne jeden velký vysílač

TV Nova logo

Televize Nova zcela jistě vypne v noci na středu jeden velký vysílač, jihlavskou Javořici. Zda bude vypínat i návazné analogové dokrývače, není jasné. Nova o vypínání sekundární sítě analogových vysílačů dopředu nikdy neinformuje, a ani poté, co některé z nich vypne, nedává vědět médiím ani divákům. Na Vysočině provozuje Nova kromě vysílače Javořice ještě 37 analogových dokrývačů, z nichž některé už šíří i digitální vysílání multiplexu 2, v němž diváci naladí i Novu a její filmový kanál Nova Cinema. Jde o Havlíčkův Brod, Třebíč, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou a Náměšť nad Oslavou (tedy stejné lokality jako u veřejnoprávního multiplexu).

Jaké vysílače vypíná 31. května 2011 televize Nova
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Jihlava Javořice 11

Prima vypne jeden velký vysílač a 17 dokrývačů

TV Prima logo 2008

Nejrozsáhlejší vypínání analogového vysílání na Vysočině plánuje televize Prima. Kromě hlavního vysílače Javořice plánuje vypnout i 17 menších analogových dokrývačů. Jde kompletně o všechny analogové vysílače a dokrývače, které Prima v této oblasti provozuje. Pokud se tedy bude mluvit o „analogové tmě“ na Jihlavsku, platit to bude jedině pro Primu. Všechny ostatní analogové televize si po 31. květnu na Vysočině ponechají alespoň některé analogové dokrývače.

BRAND24

Jaké vysílače vypíná 31. května 2011 televize Prima
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Jihlava Javořice 59
Batelov Batelov 37
Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod 37
Humpolec Humpolec 45
Jihlava Rudný 47
Jindřichův Hradec Jindřichův Hradec 46
Kamenice nad Lipou Kamenice nad Lipou 44
Ledeč nad Sázavou Ledeč nad Sázavou 24
Luka nad Jihlavou Luka nad Jihlavou 56
Okrouhlice Okrouhlice 24
Pelhřimov Pelhřimov 52
Podhradí nad Dyjí Podhradí nad Dyjí 37
Štoky Štoky 59
Světlá nad Sázavou Světlá nad Sázavou 48
Třebíč město 52
Vlastějovice Vlastějovice 40
Žďár nad Sázavou město 51
Žďár nad Sázavou Šlakhamry – Velká Losenice 60

Kde a jak přijímat digitální televizi na Vysočině?

Diváci, kteří dosud nepřešli na digitální příjem televize, mají hned několik možností, jak si zachovat své oblíbené programy. Nejjednodušším řešením je koupě set-top-boxu, který zapojí ke své analogové televizi, případně nového televizoru s digitálním tunerem. Na Vysočině vysílá přes pozemní vysílače deset digitálních televizí, všechny využívají hlavní vysílač Javořice u Jihlavy. Digitální programy jsou rozdělené do tří vysílacích sítí, z nichž první nabízí stanice České televize a Českého rozhlasu, druhá programy Novy, Primy a televize Barrandov a třetí program Prima love. První dvě sítě pak lze naladit i z digitálních dokrývačů v Havlíčkově Brodě, Třebíči, Velkém Meziříčí, Žďáru nad Sázavou a Náměšti nad Oslavou.

Jihlava 200Mapy pokrytí digitální televize na Vysočině

Vysočinu pokrývají svým signálem tři digitální televizní sítě. Dvě největší, které obsahují nejsledovanější tuzemské televize, využívají kromě hlavního vysílače Javořice u Jihlavy i digitální dokrývače v Havlíčkově Brodě, Třebíči, Velkém Meziříčí, Žďáru nad Sázavou a Náměšti nad Oslavou. Třetí multiplex zatím vysílá pouze z hlavního vysílače Javořice. Mapy pokrytí, technické parametry vysílání i přehled programů těchto sítí najdete v kapitole Jihlava stálé přílohy DigiZone.cz Digitální vysílání v regionech.

Pozemní digitální vysílání lze na Vysočině naladit i z vysílače Krásné na Chrudimsku, který bude do konce června šířit ještě i analogové programy Nova, Prima a ČT 1. Další možností příjmu televizního signálu po vypnutí analogu je satelitní televize, jejíž nabídky si můžete prostudovat ve stálé příloze DigiZone.cz Satelitní televize v České republice. Část diváků jistě využije služeb kabelových společností UPC, Rio Media, Nej TV, Satt TV nebo nabídky digitální televize přes pevnou linku od společnosti Telefónica O2 (O2TV). Vypínání analogového vysílání se netýká analogových nabídek kabelových společností.

Dotkne se vás vypínání analogového televizního vysílání na Vysočině?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).