Hlavní navigace

Vysílání v DVB-T2 začne nejdříve koncem roku. Oslabí průtahy pozemní platformu?

16. 4. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Taktiq
TÝDENNÍ REVIZE – Konference nazvaná Televizní digitalizace 2.0 shrnula sporné body přechodu na DVB-T2 – málo atraktivní nabídku, zvyšující se tlak na bezplatné pozemní vysílání a stále větší zpoždění.

Aktuální stav plánovaného přechodu na DVB-T2

Pilotní vysílání v novém standardu DVB-T2 by mohlo začít nejdříve letos na podzim. Na konferenci Televizní digitalizace 2.0 to uvedl předseda expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Dvořák. Úvodní slovo konference, kterou organizovala agentura Taktiq a ministerstvo průmyslu a obchodu, obstaral ministr Jan Mládek. Ve svém vystoupení potvrdil, že dokument nazvaný Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice připravovaný zmíněnou expertní skupinou pod vedením Pavla Dvořáka by měl být předložen k projednání vládě do konce letošního června.

Uvolnění pásma 700 MHz pro potřeby mobilních operátorů a zprovoznění služeb širokopásmového internetu by mělo v celé Evropské unii nastat v rozmezí let 2020 až 2022. Ministr průmyslu a obchodu ve svém příspěvku připustil, že Česká republika by se přimlouvala spíše za pozdější termín. Vyloučen není ani odklad dokonce o několik let. Nabízí se proto otázka, zda by k přechodu na DVB-T2/HEVC u nás vůbec došlo, pokud by na něj netlačilo Německo, které na nás rozhodně nebude čekat.

Přechod na DVB-T2 nabírá zpoždění, někteří aktéři se obávají oslabení pozemní platformy

Všechny prezentace z konference Televizní digitalizace 2.0 jsou dostupné online

Jan Mládek: Návrh digitální strategie předložíme vládě do konce června

Připravte se na budoucnost s DVB-T2

Listopadový přehled TV s tunery DVB-T2 a kodekem H.265/HEVC se připravoval zejména proto, že byl výrazně urychlen odchod ze současného DVB-T. A protože televizorů schopných zpracovat signál při příjmu prostřednictvím tuneru DVB-T2/HEVC je na rozdíl od set-top boxů spousta (jsou tu už od podzimu 2014 – před tím byly ke koupi jen verze DVB-T2/H.264), aktualizaci si první materiál na toto téma u nás určitě zaslouží. Nyní navíc přichází v otevřené publikaci pro všechny čtenáře, nejen pro předplatitele DigiZone.cz.

Buďte připraveni na budoucnost. Přehled TV s tunery DVB-T2/S2/HEVC

Edision Proton T 265: malý, levný, rychlý, citlivý a pohodový přijímač pro DVB-T2/C/HEVC

Jak dokáží zadavatelé využít potenciálu reklamy v HbbTV

Reklama v prostředí hybridní televize je zatím stále v plenkách, i tak už ale vznikají platformy nabízející pokročilé způsoby nákupu nebo plánování. Společnost R2B2 už realizovala první programatické kampaně v prostředí hybridní televize, konkrétně si je zadal Vodafone, Jo´s bar a Sazka. O úskalích a možnostech RTB reklamy v prostředí HbbTV jsme mluvili se Stanislavem Mottlem, manažerem výkonnostní reklamy.

Stanislav Mottl: Do pár let bude v HbbTV převažovat programatický nákup reklamy

Atmedia zveřejnila výsledky dvou pilotních HbbTV kampaní

Měli by provozovatelé VoD služeb platit do státního fondu na podporu kinematografie?

Senát vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o audiovizi, ve kterém obnovil povinnost provozovatelů VoD služeb platit do Fondu na obnovu kinematografie. Ta skončila k letošnímu 1. lednu. Pokud novela v této podobně projde, musí podle české zákonné normy Fond na obnovu kinematografie příspěvky od provozovatelů VoD služeb vybírat a podle evropské legislativy ne. Podle ředitelky Sdružení pro internetový rozvoj Kateřiny Hrubešové by tuto otázku podle jejího názoru mělo řešit Ministerstvo financí a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže společně. Protože situace v Senátu nastala teprve před dvěma týdny, Státní fond kinematografie vzniklý problém stále řeší. V současné době můžeme říci pouze to, že pokud bude nějaký dopad na zrušené ustanovení v novele, tak bude na Státní fond kinematografie, nikoli na provozovatele VoD, uvedla jeho ředitelka Helena Bezděk Fraňková.

Senát vrátil do hry povinnost provozovatelů VoD služeb platit do Fondu kinematografie

Novinky u satelitních operátorů

Zápasy Premier League naladíte od srpna pouze na satelitní televizi Nová Digi TV, která vlastní exkluzivní práva na jejich vysílání pro Českou republiku a nebude je s nikým dalším sdílet.

Anglická Premier League od nové sezóny pouze u Digi TV

Digi TV má anglickou ligu. O2 TV rovnou fotbalový kanál

V nabídce slovenského FreeSatu se nově objevil druhý kanál slovenské veřejnoprávní televize RTVS ve vysokém rozlišení a také šest stanic v maďarštině. Druhý kanál RTVS se v HD rozlišení objevil i na českých přístupových kartách. Naběhl tak nedlouho po oznámení slovenského FreeSatu. Svorně, a prakticky v jeden okamžik, pak oznámili oba satelitní provozovatelé zařazení dalšího kanálu Sport 1 HD pro české a slovenské zákazníky.

Slovenský FreeSat přidal sedm kanálů. Mezi nimi i Dvojku v HD

Už i u českého FreeSatu najdete slovenskou Dvojku v HD

Český i slovenský FreeSat zařazují do nabídky Sport 1 HD

Vypnutí sportovních přenosů na slovenských stanicích Jednotka, Jednotka HD, Dvojka, Dvojka HD a Dajto HD postihlo tento týden zákazníky satelitního Skylinku. Vypnutí přenosů jako obvykle požadovaly společnosti, které jsou vlastníky práv pro vysílání některých fotbalových utkání pro území České republiky, přičemž zmiňované slovenské televizní stanice mají práva pouze pro území Slovenska.

Skylink vypnul sport na slovenských kanálech

Šéf satelitní platformy Skylink Jaromír Glisník odpovídal, po exkluzivním rozhovoru z předchozího týdne, na doplňující dotazy čtenářů serveru DigiZone.

Jaromír Glisník o kapacitě UHD kanálů a ICE kartách

Pokud jste u Skylinku, z rozhodnutí provozovatele satelitu Astra 3B dojde v květnu ke změně vysílacích parametrů některých stanic CS filmu.

CS film bude v květnu nutné přeladit

Stručně o aktuálním dění ve veřejnoprávních televizích

Tři nové seriály z produkce BBC, včetně práv na vysílání čtvrté řady Sherlocka, která se začala natáčet minulé pondělí, získala Česká televize na veletrhu MIPTV ve francouzském Cannes.

Česká televize zakoupila v Cannes čtvrtou řadu Sherlocka od BBC

Připravili jsme krátký rozhovor s Dominikou Šulkovou z PR oddělení slovenské RTVS, která okomentovala zprávu o změně koncesionářských poplatků.

RTVS plánuje po změně poplatků další kanál, nebude jen čistě sportovní

BRAND24


Autor: www.madeinmedia.sk

Dominika Šulková, RTVS

Slovenská televize zveřejnila seznam přímých přenosů z hokejového mistrovství světa. Ta česká zatím nikoli.

Veřejnoprávní RTVS oznámila rozpis pro MS v hokeji. Vysílat bude 63 utkání

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).