Hlavní navigace

Vysílání digitálního rozhlasu DAB a DAB+ se rozšířilo do Brna

1. 8. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
1. 8. 2011

UVNITŘ MAPA POKRYTÍ Příbramská společnost Teleko dnes spustila v Brně vysílání digitálního rozhlasu v systémech DAB a DAB+. Firma na to upozornila prostřednictvím svých webových stránek. Podle původních plánů mělo být přitom vysílání spuštěno až v září, jak nedávno uvedl pro server DigiZone.cz jednatel Teleka Tomáš Řapek. V Brně se vysílá na kanálu LE.

ROZHOVOR: V září zavedeme digitální rozhlas v Brně a Ostravě, slibuje šéf firmy Teleko

Pokryté území zahrnuje město Brno s přesahy do okolních obcí, upřesňuje Teleko a předpokládá, že signál digitálního rozhlasu pokryje 465 728 obyvatel. Teleko je v tuto chvíli držitelem oprávnění pro provozování krajských rozhlasových multiplexů v Moravskoslezském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji. DAB rozhlas vysílá také v hlavním městě a v Příbrami. Zde firma šíří signál na základě individuálního oprávnění pro samostatné vysílání na území Prahy a středních Čech.

ČTĚTE TAKÉ: Digitální rozhlas odstartoval. Zatím ho naladíte jen v Praze a Příbrami

BRAND24

V Brně jsou šířeny okruhy Českého rozhlasu a také náboženské Rádio Proglas. Veřejnoprávní ČRo tu konkrétně šíří stanice Rádio Wave, ČRo Leonardo, ČRo D-dur, ČRo 3 – Vltava, ČRo Brno a ČRo Rádio Česko. Zajímavostí je to, že Proglas vysílá jak v normě DAB+ s 64 kbps, tak i v klasickém DAB s 160 kbps. Ve stejné kvalitě i normě je šířen též 4. okruh Rádio Wave. Leonardo, D-dur a Region mají v DAB+ 64 kbps, Vltava 80 kbps a Česko si pro mluvené slovo vystačí s pouhými 40 kbps.

Předpokládána mapa pokrytí digitálními systémy DAB a DAB+ v Brně. (Zdroj: Teleko)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).