Hlavní navigace

Vysílací rada je kvůli dětem znepokojena počtem kriminálek na českých obrazovkách

6. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle regulátora je alarmující zvláště skutečnost, že kumulace těchto pořadů je největší v odpoledních hodinách, kdy u obrazovek sedí nejvíce dětí bez možného zásahu rodičů.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) apeluje zejména na rodiče, aby kontrolovali ratolesti při sledování komerčních i veřejnoprávních stanic. Podle monitoringu, který si regulátor vedl za období leden-únor 2014 se totiž ukázalo, že mezi 6. a 22. hodinou, tedy právě časem, kdy může být ohrožen fyzický a mravní vývoj dětí, vzrostl meziročně o 33 % počet kriminálních seriálů. Monitoring se konkrétně týkal stanic ČT 1, Nova, Nova Cinema, Fanda, Prima, Prima Cool, Prima loveTV Barrandov. Kriminálních pořadů ve vysílání českých televizí přitom nadále přibývá.

Tipy C

Z ARCHIVU: Nevhodné scény v Kriminálce Las Vegas budou stát Novu přes půl milionu korun

Regulátor sice upozorňuje na skutečnost, že ne každý kriminální seriál obsahuje scény, které by mohly ohrozit fyzický nebo mravní vývoj dětí, ovšem řada z nich je svým pojetím velmi realistická a obsahuje tak scény, jež mohou snížit citlivost vnímání násilí a povzbudit děti k agresivitě. Je alarmující, že v odpoledních hodinách, kdy lze předpokládat, že sleduje nejvíce dětí televizi bez možného zásahu rodičů, je kumulace tohoto typu pořadů nejvyšší, apeluje rada na rodiče. Za posledních několik let vydal regulátor v této souvislosti několik desítek pokut a upozornění na porušení zákona.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).