Hlavní navigace

VU+DUO PVR: dvoutunerový HD satelitní přijímač s PVR a Linuxem

21. 7. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Tento přijímač korejského výrobce MAXDIGITAL na bázi Linuxu Open-source (Enigma2) není úplnou novinkou, ale získal si svojí koncepcí a svými možnostmi velice dobré renomé hlavně u satelitních nadšenců a kutilů, takže si zaslouží i naší pozornost. Stal se záhy nedostatkovým zbožím na našem trhu a dá se říci, že již předčil legendární Dreamboxy a to nejen cenou. Umožňuje zabudovat interní pevný disk 3,5“ SATA až do velikosti 2,5TB, nebo připojit externí pevný disk buď přes eSATA, nebo USB.

Interní disk se k rámečku přišroubuje přiloženými šroubky s použitím gumových podložek. Provoz disku je pak velice tichý. Sdílí také Vaše karty po domácí síti. Twintuner přijímače zpracovává signály SDTV a HDTV v kompresi MPEG-2 i MPEG-4/H.264 a normy DVB-S i DVB-S2.


VU Box Duo přední panel

Pohledy na přední panel se zavřenými a otevřenými dvířky

Přední panel

Přijímač se vyrábí v černé barvě, přední panel je z leštěného plastu symetricky je vyzdoben kružnicemi. Vlevo se nachází černé ovládací kolečko orámované stříbrným kroužkem, kterým vybíráme program nebo položky v seznamu. Vložíme ukazováček do prohlubně a můžeme točit. Zmáčknutím pak volbu potvrdíme. Uprostřed se nachází světle modrý šestnáctimístný alfanumerický displej, jehož jas lze nastavit, zobrazující názvy programu, položky v menu, přesný čas aj.

VU Box Duo displej

Displej – zobrazení přijímaného kanálu

Vedle displeje jsou i další ikonky a červená dioda, která signalizuje vypnutí. Na displeji se bohužel nesprávně zobrazují české znaky, což v další verzi Enigmy2 určitě bude napraveno. Vše je zarámováno stříbrným rámečkem. Úplně vpravo je odklopné víčko, kde jsou skryty dvě čtečky karet a dva CI sloty pro CA moduly a jeden USB 2.0 port.

VU Box Duo zadní panel

Zadní panel

Zadní panel odleva je vybaven dvěma vstupy LNB. Odpadá zde případné propojení obou tunerů kabelem Loop-through, protože je to vyřešeno softwarově. Vedle F portů je optický audio výstup S/PDIF a následuje šestice portů cinch (YpbPr, kompozitní video výstup a stereo analogový audio výstup). Pokračují dva SCARTy pro TV a VCR. Další dva porty jsou HDMI výstup a pod ním eSATA. Následuje port Ethernetu a dva USB 2.0 porty. Výčet uzavírá RS-232. V pravé části zadního panelu je umístěna mřížka ventilátoru, který má při provozu velice tichý chod. Výčet uzavírá zásuvka síťového kabelu a páčkový síťový vypínač.

Dálkové ovládání

První dovezené přijímače byly vybavovány dálkovým ovládáním v barvě bílé, což se logicky nesetkalo s pochopením u spotřebitelů. Proto výrobce nyní dodává dálkové ovládání v barvě černé. Přední strana tlačítek je s dokonale lesklým povrchem, spodní je matně černá. Stisk většiny gumových tlačítek je téměř nehlučný a příjemný, mimo kruhových tlačítek uprostřed ovládání, které jdou ztěžka a vyluzují při zmáčknutí klapavý zvuk. Odezva dálkového ovládání při přepínání TV programů velice rychlá, u rozhlasových téměř okamžitá. Dálkové ovládání je klasické velikosti a je napájeno dvěma AAA bateriemi.

VU Box Duo dálkový ovladač

Instalace a změna firmware

Průvodce instalací nám nabídne zvolit jazyk OSD menu, nastavení tuneru A a B, dále volíme automatické, nebo manuální vyhledávání programů. Můžeme nastavit vyhledávání i na několika satelitech. Každý tuner můžeme nastavit zvlášť, můžeme je propojit smyčkou, pokud použijeme pouze jednu anténu.atd. Samozřejmostí je nastavení pro více antén nebo natáčecí zařízení. V menu nastavujeme také čas, vzhled informačních bannerů, AV výstupů, poměr stran zobrazení, TV normy, nastavení uspání HDD rodičovský zámek aj. V menu též můžeme nastavit jas displeje. Rozšířená nastavení jsou závislé na použitých pluginech, které najdeme na Internetu například zde. Menu přijímače můžeme i změnit. Záleží na tom, jaký skin použijeme. Chceme-li provádět úpravy settingu, musíme si nainstalovat program např. z internetových stránek www.vuplus-support.com. Program se jmenuje DreamBoxEdit.

VU Box Duo vyhledávání

Pro instalaci můžeme využít obsáhlého pomocníka, který nás provede celou konfigurací a nastavením. Na pravé straně průvodce šipky ukážou příslušná ovládací tlačítka na dálkovém ovládání. Na druhém screenshots je menu volby instalace ladění stanic satelitu.

VU Box Duo nastavení tuneru

Vlevo volba a přednastavení tuneru, vpravo ladění příslušného satelitu, kde se bohužel nezobrazuje informace, zda se jedná o kódovaný program, nebo o HDTV.

VU Box Duo EPG

Seznamy televizních a rozhlasových programů s podrobným popisem právě vysílaného pořadu.

Používání přístroje i jeho konfigurace je podobná tak jak ji známe z DM 8000 s Enigmou2. Liší se pouze v maličkostech. Lze použít i setingy pro dreambox. Nahrání setingu je také vzhledem k ENIGMA 2 stejné. Nové verze software pro VU+DUO se instaluje také jednoduše. Na Internetu (např. z www.vuplus-support.com) si najdeme nový software. V PC vytvoříme adresář \vuplus\duo\. Tam nakopírujeme stažené soubory:

• root_cfe_auto.jffs2
• kernel_cfe_auto.bin
• boot_cfe_auto.jffs2

Potom se takto upravený adresář nakopíruje na prázdnou flash USB. Flash USB vložíte do USB buď zepředu, nebo i zezadu (do přijímače vypnutého síťovým vypínačem) a přístroj zapnete. Po zapnutí se Image nainstaluje do boxu automaticky. Proces můžete sledovat na VFD displeji. Po upgrade nezapomeňte vyndat Flash USB z přijímače. Po provedené aktualizaci ztratíte původní setting i nastavení přijímače! Proto je vhodné si před aktualizací provést zálohu. Instalace nového software přijímače je možná i přes sériové rozhraní (COM). Tento způsob však není tak pohodlný. U VU-DUO PVR lze v čtečkách používat karty Conax nebo Xcrypt. Pokud chceme použít karty CS Link nebo Skylink, v menu přístroje zvolte příslušný plugin/stáhnout pluginy a čtečky budou funkční pro tyto karty. Při použití neoficiálního SW naučíme interní čtečky číst přístupové karty běžných systémů. Přijímač nemá funkci PIP, procesor tuto funkci nepodporuje. Můžete si však nainstalovat plug-in Mosaic.

VU Box Duo audio

V menu můžeme vybrat zvukovou stopu a způsob reprodukce

Nahrávání nebo přepnutí pořadů je možné programovat z EPG, nebo ručně. Možné je denní nahrávání, jednou, týdně, nebo jen zvolené dny v týdnu. Lze plánovat i akci po skončení nahrávání např. auto, spánek standby, nebo nic. Přístroj podporuje funkci fimeshift. Současně lze prý nahrávat až 10 programů. Tento luxus jsem však nezkoušel. Vyzkoušel jsem nahrávat najednou pouze tři programy a další jsem mohl sledovat. Vše bylo bez závad. Při nahrávání na HDD je nahrávka vždy uložena dekódovaná jak je v OS Linux – Enigma 1 i 2 obvyklé. Nahrávat na síťový disk je také možné připojením přes Ethernet. Přehrávání různých formátů např. MKV, MP3, AVi, JPEG je bez větších problémů. DIVx a VOB nepřehrál.

VU Box Duo časovač

Teletext

Teletext je zobrazován s perfektní češtinou. Je velice rychlý, paměť má téměř na 900 stran. VBI teletext však nemá, proto jej nenajdete na analogových, ani na HDMI výstupech.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Závěr a zkušenosti

Vu+DUO je linuxový satelitní přijímač se všemi klady, které může přinést použité osvědčené software Enigma2. Skýtá mu značné množství již zkušenostmi propracovaných a osvědčených funkcí otestovaných v jiných přijímačích. Existuje i množství plug-in, které rozšiřují jeho možnosti. Můžeme instalovat pouze ty, které jsou pro nás přínosné. Přístroj vám také umožní sledovat videa z YouTube. Umí sdílet karty, což umožňuje použití jedné přístupové karty i pro další linuxové přijímače například v domácí síti. Pozor!!! Jiné rozsáhlejší možnosti využití této technologie jsou nelegální.

Každé zapnutí přijímače síťovým vypínačem (například po prvním zapnutí, nebo upgrade software či z hlubokého spánku) trvá značně dlouho. Blíží se k 90 vteřinám. Naopak ze standby je přijímač připraven k plnému provozu během dvou/tří vteřin.

Spotřeba přijímač je:

menší než 25W (při zapnutém přijímači horizontální polarizace) odběr LNB 400mA
menší než 20W (při zapnutém přijímači bez LNB)
menší než 1W (mód hlubokého spánku)
Napájení 100–240 V / 50–60 Hz

Poklepáním na jakýkoliv obrázek levým tlačítkem myši jej zvětšíte v novém okně.

VU Box Duo krabice

Balení obsahuje

• Přijímač VU+DUO PVR
• Dálkové ovládání
• HDMI kabel 1,5m
• 2× AAA baterie
• Síťový kabel
• Šroubky a gumové podložky k montáži interního HDD
• Manuál německo-anglický
• Manuál český

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web, manuál, software:
http://www.tvdi­gitalne.cz/vu-duo-pvr-twin-tuner.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
diskusní fórum:
http://www.ab-forum.info/vi­ewtopic.php?f=131&t­=27816
Orientační cena: 11 790 Kč včetně DPH

Foto a screenshoty autor

Jste rádi, můžete-li ve svém přijímači měnit software, či různé moduly, které mohou zlepšit, nebo rozšířit jeho funkci?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).