Hlavní navigace

Všichni proti Ordinaci: televize Nova zažije útok na rodinné stříbro

13. 1. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nejen Česká televize, ale i Barrandov a Prima hodlají zaútočit na jednu z opor sledovanosti hlavního kanálu Novy. Nové konkurenci musí čelit i Ulice, pilíře Novy čeká zatěžkávací zkouška.

Major Zeman proti „Růžovce“

Ordinaci v růžové zahradě 2 čeká nejsložitější sezóna v její historii. Na aktuálně nejúspěšnější seriál televize Nova se chystá zaútočit hned několik konkurentů. Ne že by chtěli Ordinaci přímo porazit, ale chystají se rozmělnit její publikum a připravit tak Novu o část diváků, což by se negativně odrazilo na celkovém výkonu hlavního kanálu i celé skupiny Nova. Ta je na úspěchu Ordinace do značné míry závislá, podobně jako na Televizních novinách a denním seriálu Ulice. Česká televize už do tradičních vysílacích dnů a časů Ordinace nasadila reprízy oblíbeného seriálu Vyprávěj, TV Barrandov se podle programových plánů na únor chystá ve stejných časech znovu zopakovat majora Zemana.

Seriál Třicet případů majora Zemana se sice na Barrandově objeví za poslední rok poněkolikáté, stále si ale udržuje poměrně velké publikum a především boduje v mladší cílové skupině diváků od 15 do 54, na kterou se zaměřuje Nova. Oproti Ordinaci má sice několikanásobně menší výkon, ale jakýkoli pokles u nejúspěšnějšího pořadu by byl pro Novu bolestný. Zvlášť když reprízy Vyprávěj na ČT 1 generují v programových oknech Ordinace před startem její nové sezóny okolo 800 tisíc diváků, což je téměř poloviční výkon Ordinace. Jediný, kdo souboj s nováckým seriálem číslo jedna dopředu vzdává, je Prima: o útercích a čtvrtcích večer opráší již několikrát opakovaný pořad VIP Prostřeno! (AKTUALIZOVÁNO: Prima od tohoto týdne nasadí na úterky proti Ordinaci známé české komedie, ve čtvrtek zahraniční filmy).

Ordinace v růžové zahradě dostane brzo už svou vesnickou podobu.
Foto: TV Nova

Ordinace v růžové zahradě 2 je jednou ze tří hlavních opor sledovanosti hlavního kanálu Novy (vedle Televizních novin a Ulice)

Barrandov chystá normalizační čtvrtky

Barrandov zařazením majora Zemana na dva večery v týdnu jako hlavní pořad překvapila. Generální ředitel Vladimír Železný totiž krátce po nástupu do funkce ve svém pořadu Volejte Železnému sliboval, že komunistické agitky z vysílání Barrandova zmizí. Nyní naopak v programu posilují: ve čtvrtek večer půjdou hned dva ideologické seriály z doby komunismu za sebou. Od čtvrt na devět Třicet případů majora Zemana a od 21:45 Okres na severu. Ten Barrandov vysílá ve stejném dni a čase již od začátku ledna. Blokem komunistických seriálů se tak bud snažit u své obrazovky udržet diváky, kterým vyhovuje stejný žánr. Obdobně od března změní pondělní prime time: po zábavné soutěži Kurňa, co to je? půjdou premiérová vydání talk show Sejdeme se na Cibulce.

BRAND24

Dvojitou porci majora Zemana týdně si lze také vysvětlovat snahou Barrandova zbavit se co nejdříve nechvalně proslulého seriálu, pro který má nakoupená práva a chce je co nejlépe využít. Loni na podzim jej Barrandov vysílal ve čtvrtek večer od půl desáté, tedy až po Ordinaci. Do přímého souboje se silným premiérovým seriálem jde poprvé. To Česká televize se snažila Ordinaci konkurovat již loni: ve čtvrtek proti ní nasadila nový původní krimiseriál Policajti z centra, který však nebyl příliš úspěšný. Lépe se vedlo úterním reprízám zábavných pořadů 3 + 1 s Miroslavem Donutilem, které proti Ordinaci uhrály nadprůměrné výsledky, nezřídka blízko 800 tisícům diváků.

Útokům konkurence čelí i Ulice

ČT 1 se ale letos nepouští jen do konkurence s Ordinací, od minulého týdne se snaží Nově znepříjemnit život i v podvečerních časech proti seriálu Ulice. Od půl sedmé vysílá nový dramatický cyklus Rozsudek, v němž popisuje skutečné případy ze soudních síní. Zatím ovšem s nepříliš dobrými výsledky: Ulice se nadále drží vysoko nad milionem diváků, nezřídka jde o nejsledovanější nezpravodajský pořad dne na všech českých televizích. Pravdou ovšem také je, že jí účinně konkuruje Prima se svým podvečerním pořadem Prostřeno, který začíná už v 18 hodin a běžně bývá jedním z pěti nejsledovanějších pořadů dne na hlavním kanálu Primy. TV Barrandov zase proti Ulici vysílá svoje Hlavní zprávy, které poslední dobou vykazují slušný nárůst sledovanosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).