Hlavní navigace

Vládní novela Zákona o elektronických komunikacích prošla hladce Poslaneckou sněmovnou

24. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Novelu ZEK čeká projednávání v Senátu a v případě souhlasu zamíří na ratifikaci prezidentem republiky. Zákon mj. upravuje i proces přechodu na nový formát pozemního televizního vysílání DVB-T2.

Navzdory nedoporučení Hospodářského výboru a snahám některých lobbistických organizací dnes poslanci ve třetím čtení jednoznačně schválili novelu zákona o elektronických komunikacích, která zavádí právní rámec pro chystaný přechod na DVB-T2 (HEVC).

Dále například velmi výrazně zpřísňuje postihy vůči mobilním operátorům (pokuty podle výše obratu) a právě jejich nedůraznost mohla být jedním z důvodů pro odvolání předchozího ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. S ukončením šíření stávajícího DVB-T a přechodem na nový standard se počítá kolem roku 2021 (2020, nebo 2021).

PSALI JSME: Vášně okolo zákona o elektronických komunikacích neutichají, po ČTÚ zveřejnilo své stanovisko i MPO

Rovnost hlasů znamená, že Hospodářský výbor nedoporučil novelu ZEK ke schválení

ZEK byl přijat s pozměňovacím návrhem TOP 09 mířícím k tomu, aby ČT musela při vysílání dabovaných filmů a seriálů nabízet také alternativu v podobě českých titulků a původního znění.

Mezi kritiky návrhu zákona se zařadil i nový ministr financí Ivan Pilný, který ve své řeči vyjádřil silné pochybnosti o prodloužení přídělu zdarma.

ANALÝZA: Z technické novely zákona o elektronických komunikacích k DVB-T2 se stává politikum

BRAND24

Nedávno jmenovaný ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček zase před poslanci přiznal, že ze strany Evropské komise dorazila řada dotazů týkajících se způsobu přechodu na DVB-T2 a že je do konce týdne jeho úřad patřičně zodpoví.

Jasně formulované dotazy opozice ale ministr Havlíček přešel bez jakékoli odpovědi, neodpustil si připomínku přihlížející Patrik Brom. Brom je jednatelem České asociace satelitních operátorů (ČASO), což je právě jeden z těch subjektů, které se snaží schválení tzv. diginovely zvrátit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).