Hlavní navigace

Vláda schválila závěrečnou zprávu digitalizace. NKS ji hodnotí jako velký úspěch

22. 8. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Celý proces digitalizace zemského vysílání končí podle NKS jako velký úspěch. Oficiální rozpuštění koordinační skupiny proběhne na konci měsíce, postupně skončí i všechny její komunikační kanály.

Česká vláda dnes na svém zasedání mimo jiné schválila takzvanou Závěrečnou zprávu Národní koordinační skupiny pro přechod z analogového na pozemní digitální vysílání (zkráceně NKS). Znamená to, že tento proces oficiálně skončil a s ním může být rozpuštěna také samotná NKS. Její činnost se završí k 31. srpnu. Samotný koordinátor celého procesu Zdeněk Duspiva ho zhodnotil jako velký úspěch, a to přes veškeré obavy, které se v minulosti objevily.

K TÉMATU: Digitalizace zemského vysílání už skončila, státní informační web Digitálně.tv ale jede dál

Podařilo se zajistit nečekaně vysokou informovanost veřejnosti a dodržet všechny termíny dané technickým plánem přechodu. V neposlední řadě došlo i k výrazným úsporám financí oproti původnímu rozpočtu, konstatoval Duspiva. Samotná informační kampaň, která probíhala od roku 2008, měla několik pilířů, mezi něž patřily webové stránky www.digitalne.tv a také bezplatná informační linka 800 90 60 30. NKS distribuovala v dotčených oblastech také tzv. diginoviny.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: NKS předložila závěrečný účet české televizní digitalizace a ukončila činnost

Díky informační kampani přešlo 94 % obyvatel na digitální vysílání již před termínem vypnutí zemského analogového televizního vysílání v dané územní oblasti a celý proces se tak obešel bez výraznějších problémů, uvedl mluvčí celého procesu Tadeáš Novák a dodal: Díky úspěšnému zvládnutí celého procesu digitalizace si všechny televizní stanice si, co se týče pokrytí, výrazně polepšily. Multiplex 1 pokrývá 99,9 % obyvatel, multiplex 2 pak 99,8 % obyvatel a multiplex 3 o něco méně, tedy 96,3 % obyvatel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).