Hlavní navigace

Vláda má dnes jednat o změnách v mediálních radách

13. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
13. 7. 2009

Ministři na dnešním zasedání projednají návrh na změny zastoupení v mediálních radách České televize, Českého rozhlasu a v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Autory návrhu jsou poslanci Strany zelených Ondřej Liška, Kateřina Jacques, Přemysl Rabas a Martin Bursík. Informuje o tom server Česká média.

BRAND24

Cílem změn má být podle předkladatelů odpolitizování mediálních rad. Stávající právní úpravu jmenování členů Rady považují předkladatelé této novely za nevyhovující. Rada by měla být orgánem heterogenním a politicky nezávislým. Vzhledem k tomu, že všichni jednotliví členové rady jsou vybíráni a navrhováni jediným politickým tělesem, Poslaneckou sněmovnou, je velmi obtížné takové různorodosti a politické nezávislosti dosáhnout, neboť výběr členů Rady je nutně determinován aktuální politickou většinou v Poslanecké sněmovně, uvádějí předkladatelé ve svém návrhu.

Podle navrhovaných pravidel by se měl počet členů RRTV, Rady ČT a Rady ČRo snížit na devět členů. Na jmenování členů by se podílely tři proudy – kromě Poslanecké sněmovny a Senátu by to byl i prezident republiky. Členy rady by navrhovaly různé veřejné organizace, občanská sdružení a jiné spolky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).