Hlavní navigace

Většina domácností má doma LCD televizor, možnost sledování HD vysílání vede

19. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ GRAFY – Možnost sledování digitálního pozemního vysílání prostřednictvím televizoru vede, ale není tak výrazná, jak by se možná očekávalo. Set-top-boxy zaostávají jen nepatrně.

Okolo padesáti procent, tedy přesně polovina českých domácností, má již doma LCD televizor. Vyplynulo to z takzvaného Kontinuálního výzkumu, který průběžně zajišťuje společnost Mediaresearch pro Asociaci televizních organizací (ATO) jako nedílnou součást peoplemetrového projektu. Výrazný počet obyvatel má doma ale stále ještě klasický, tedy původní CRT televizor – takzvanou „skleněnku“. To je možná také důvodem, proč stále ještě řada poskytovatelů placených programů šíří tyto stanice v obrazovém formátu 4:3 a nikoliv modernějším 16:9. Počet plazmových a LED televizorů se pohybuje okolo deseti procent.

Způsob příjmu pozemního vysílání (DVB-T)
Autor: Mediaresearch

Způsob příjmu pozemního vysílání (DVB-T)

K TÉMATU: Pozemní vysílání si během digitalizace zachovalo své dominantní postavení

BRAND24

Možnost příjmu sledování digitálního pozemního vysílání prostřednictvím televizoru vede, ale není tak výrazná, jak by se možná očekávalo. Zatímco tuto možnost preferuje mírně nad 30 % obyvatelstva, těsně pod touto hodnotou se pohybuje sledování DVB-T prostřednictvím set-top-boxu, tedy přijímače, který je možné připojit ke staršímu televizoru například prostřednictvím koaxiálního nebo klasického kabelu (cinch, SCART). Jako použitý televizor uvádějí domácnosti nejčastěji „Full HD nebo HD Ready“ (přibližně 50 %), možnost standardní rozlišení si vybralo přibližně 45 % lidí. Vývoj v čase ilustrují připojené grafy.

Jaký typ televizoru máte? - do roku 2013
Autor: Mediaresearch

Jaký typ televizoru máte? – do roku 2013

Rozlišení televizorů v českých domácnostech - do roku 2013
Autor: Mediaresearch

Rozlišení televizorů v českých domácnostech – do roku 2013

Deklarovaný počet přijímaných stanic - do roku 2013
Autor: Mediaresearch

Deklarovaný počet přijímaných stanic – do roku 2013

Jednotlivé grafy lze zvětšit. ATO je bohužel ve větším rozlišení neposkytla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).