Hlavní navigace

Veřejnoprávní média chtějí kontrolovat mimo jiné Jurinová, Fričová i Uhde

3. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ve své funkci, minimálně jako radní, by chtěl pokračovat v kontrolním orgánu Českého rozhlasu Tomáš Ratiborský. Ten je v současné době předsedou Rady ČRo.

Na veřejnost dnes pronikly seznamy kandidátů, kteří se ucházejí o post členů Rady České televize nebo Českého rozhlasu. Zveřejnil je mimo jiné server Lidovky.cz. Noví radní budou voleni v březnu, kdy některým stávajícím končí jejich mandáty. Pravděpodobně nejznámějším kandidátem z řad nových zájemců je dlouholetá televizní a rozhlasová moderátorka a bývalá tisková mluvčí Fakultní nemocnice Motol Eva Jurinová. Ta chce kontrolovat Radu České televize. Jejím navrhovatelem je Svaz tělesně postižených v České republice.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Moderátory nového TiP Rádia také Eva Jurinová a Vladimír Hron

Nejde ale o jediné známé jméno v seznamu kandidátů. Tím dalším je bývalá generální ředitelka televize Prima a později dnes již neexistující Top TV Kateřina Fričová, která působila v minulosti také na postu programové šéfky České televize. Neznámé není ani jméno Romana Proroka, který v tomto veřejnoprávním médium působil dříve jako redaktor, moderátor a dramaturg a v současné době je mediálním poradcem. O svá křesla by nechtěli přijít ani stávající radní včetně svého předsedy Milana Uhdeho. Jde konkrétně o místopředsedkyni Danu Eklovou, věčného kritika Radka Mezuláníka nebo Antonína Bajaju.

BRAND24

Z ARCHIVU: Odstupte, vyzval generálního ředitele České televize Dvořáka radní Mezuláník

Jméno Romana Proroka se objevuje nejen mezi kandidáty na radní České televize, ale také do Rady Českého rozhlasu. V obou případech ho nominuje Česká transplantační nadace Karla Pavlíka. Do rady veřejnoprávního rozhlasu by se chtěl vrátit Antonín Zelenka, který byl v tomto kontrolním orgánu mimo jiné i v době, bylo to na konci roku 2008, kdy Rádio Wave čelilo neprávem nařčení z propagace fašismu. Aktuálně je jeho nominantem Spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun. Minimálně ve funkci radního Českého rozhlasu chce pokračovat stávající předseda Rady ČRo Tomáš Ratiborský.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).