Hlavní navigace

Veřejnoprávní kanál 3sat slaví třicet let, staví především na úspěšné spolupráci

2. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Je to velmi úspěšný projekt spolupráce veřejnoprávních médií, který byl nejprve experimentem, ale v průběhu let se ukázal jako nepostradatelný,“ uvedl šéf stanice Gottfried Langenstein.

Úspěšnou spolupráci veřejnoprávních médií z německy hovořících zemí, která před třiceti lety vyústila ve vznik společného kanálu 3sat, si televize připomíná v těchto dnech. 1. prosince 1984 se na jeho vzniku podílely německá ZDF, rakouská ORF a švýcarská SRG. Stanice vysílá dokumenty, filmy i záznamy koncertů. Velmi dobře ji znají i čeští a slovenští diváci ze satelitu Astra, pozice 19,2 stupně východně, kde vysílá v nekódovaném režimu dokonce i ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), k dispozici je její signál také z německého DVB-T. V Nabídce ji má ve standardní kvalitě i kabelová společnost UPC Česká republika.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Neplacené silvestrovské koncerty na satelitu a v DVB-T: klasika i noví interpreti

Je to velmi úspěšný projekt přeshraniční spolupráce veřejnoprávních médií, který byl nejprve experimentem, ale v průběhu let se ukázal jako nepostradatelný. 3sat je mezi diváky oblíbený jako nikdy v minulosti. V rychle rostoucím mediálním prostoru se ukázalo zachování kvality a koncepce vysílacího schématu jako velmi důležité, uvedl při této příležitosti Gottfried Langenstein, ředitel stanice a šéf satelitního vysílání ZDF určeného pro Evropu. Při příležitosti třicátých narozenin tohoto programu si jeho programové oddělení připravilo řadu vzpomínkových i úspěšných pořadů, které se budou vysílat až do 10. prosince.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Chystaný kanál ARD a ZDF pro mladé diváky přinesl velké překvapení

Uspět na dnešním trhu je čím dál tím obtížnější. V době analogového kabelu měli diváci k dispozici přibližně dvě desítky programů, případně o něco více. Po roce 1984, kdy byl umožněn start privátního vysílání, jsme se postupně dočkali boomu různých programů. Aktuálně jich je k dispozici okolo čtyř set s tím, že průměrně německá domácnost jich přijímá osmasedmdesát. K tomu si je třeba ještě připočítat internet, který je u nás velmi hojně využíván. Jsem přesto přesvědčen, že naše stanice má u diváků prostor a rostoucí využití internetu musíme využít v náš prospěch, doplnil Langenstein v rozhovoru, který vznikl pro 3sat TV- & Kulturmagazin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).