Hlavní navigace

VENTON UNIBOX HD1 plus: linuxový multimediální PVR přijímač s možností záměny tunerů

5. 6. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Tento nový Unibox HD1 plus dává možnost k osazeném satelitnímu tuneru DVB-S2 přidat ještě identický Plug&Play DVB-S2, nebo druhý osadíte hybridním tunerem DVB-T2 (DVB-T/C/T2)

Tento nový Unibox HD1 plus dává možnost k osazeném satelitnímu tuneru DVB-S2 přidat ještě identický Plug&Play DVB-S2, nebo druhý osadíte hybridním tunerem DVB-T2 (DVB-T/C/T2).

K dispozici je na výměnu ještě samostatný tuner DVB-C, ale proč kupovat jednoúčelový kabelový tuner, když je k dispozici jen o málo dražší hybridní DVB-T2, který umožní příjem i DVB-T/C/T2. Již při koupi přijímače se můžete rozhodnout, zda si objednáte přijímač osazený pouze jedním tunerem DVB-S2, nebo kombinaci jiných dvou tunerů:

• DVB-S2
• DVB-S2 + DVB-S2
• DVB-S2 + DVB-C
• DVB-S2+ DVB-T2

Druhý tuner k vestavěnému DVB-S2 si můžete i kdykoliv přikoupit později, nebo si objednat rovnou kombinaci, která vám bude vyhovovat, což vychází ekonomičtěji. Je možné si také objednat přijímač s instalovaným interním diskem.

Přijímač pracuje na otevřeném operačním systému Linux ENIGMA2. Je postaven na procesoru 400Mhz MIPS, CPU Broadcom BCM7413B1 Powered Dual Core, 512MB NAND Flash, 512MB DDR SDRAM, 10/100MB rozhraní Ethernet, 3 x USB 2.0.

Přední panel

Povrch přijímače je vyroben z velice lesklého černého plastu, což se velice těžko fotografuje. Navíc je přední panel mírně prohnutý. Vlevo je kulaté tlačítko pro vypnutí/zapnutí přijímače z/do StandBy. Následuje zelený osmimístný numerický VF displej, který zobrazuje názvy kanálů a informace o programu. Delší názvy na displeji rotují zprava doleva, což je možno nastavit. Displej zobrazuje názvy kanálů a stavy přijímače. U displeje se nachází také čidlo dálkového ovládání. Uprostřed panelu je do kruhu situované tlačítkové ovládání opatřeného šipkami vlevo/vpravo – ovládání hlasitosti, nahoru/dolů – ovládání přepínání kanálů.

Zcela vpravo pod odklopným víčkem je jeden USB port, jedna čtečka paměťových karet, kterou zprovozníte podle použitého image a pluginy pro dané kódování a pod ní je jeden CI slot pro modul.

Zadní panel

Odleva jsou nad sebou 2× IF porty pro vystup/výstup satelitního tuneru, následují dva porty pro vstup a smyčkový výstup hybridního pozemního a kabelového tuneru (pokud je instalován). Dalším portem je digitální optický S/PDIF audio výstup. Pro analogová zařízení (TV, VCR) je zde také jeden SCART, dále RS-232 a 1 x HDMI video / audio výstup. Ethernet port RJ45 LAN 10/100Mbps, 2 x USB2, kolébkový síťový vypínač a zásuvka pro externí napáječ. Zcela vpravo je instalovaný větrák.

Pohled do odkrytovaného přijímače

Vlevo nahoře je na zadním panelu zabudovaný větrák, který je při provozu velice tichý. Vpravo nahoře na fotografii jsou instalovány dva výměnné tunery, dole vpravo jsou nad sebou šachty pro dekódování. Vlevo nad deskou plošného spoje je kovový rámeček pro instalaci interního SATA HDD 2,5". Ten připojíme pomocí sběrnice, která je již připravena. Šroubky pro upevnění disku jsou součástí dodávky. Uprostřed je vidět černý pasivní chladič procesoru BCM7413B1.

Napáječ

Čínský externí adaptér černé barvy je značně těžký. Má dostatečně dlouhé přívodními kabely. AC: 100 až 240 V/1,5 A/50, nebo 60Hz. DC: 12V/5A.

Výměnné tunery

Přijímač má dvě pozice pro výměnné tunery. Ty můžeme osadit kombinací DVB-S2, DVB-C, DVB-T2, nebo hybridním DVB-C/T2, Pravděpodobně nejlepší je kombinace dvou stejných tunerů DVB-S2, nebo DVB-S2 spolu s hybridním DVB-T2.

Tuner DVB-S2 (pohled z obou stran)

Hybridní tuner DVB-T2 (pohled z obou stran)

Hybridní tuner DVB-T2 (pohled z obou stran)

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání s mechovým povrchem disponuje 54 gumovými tlačítky. Ty jsou odlišeny barvou, popsány, nebo dále odlišeny symboly i svou velikostí a tvarem. Ovládání reaguje ve velkém rozsahu, nemusíte mířit přímo na přijímač. Je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí balení. Jeho rozměry jsou 230×49mm. Výška se rozšiřuje od 15 do 25mm. u krytu baterií. Spodní část má prolys pro snadnější uchopení.

Úvodní obrazovka originálního image

Úvodní obrazovka originálního image

Hlavní menu přijímače

Hlavní menu přijímače

Media Player

Media Player

EPG

EPG

Softwarový manager

Softwarový manager

Instalované pluginy

Instalované pluginy

Předpovědi počasí v různých městech světa

Předpovědi počasí v různých městech světa

Volba kanálu

Volba kanálu

Podrobné informace o přijímači

Podrobné informace o přijímači

Co dodat?

Tento přijímač je zajímavou cenovou konkurencí k přijímačům VU+. Není náhodou, že používá také stejný procesor. Nahrávky se ukládají ve formátu *.ts a lze je editovat i mimo přijímač. Základní image přijímače je možno změnit. Podpora je u několika teamů třetích stran vytvářejících image, například Egami, VIX nebo OpenATV. Jejich instalací získáte jiné nové možnosti i grafické zpracování menu. V originální verzi image se nepodařilo spustit PIP u HD programů. Kvalita obrazu se liší podle použitého image. U základního jsou SD programy v dobré kvalitě u HD programů vynikající. Záleží však hlavně na pečlivosti nastavení. Přijímač podporuje HbbTV v závislosti na použitém pluginu a image a sedmidenní EPG, ke kterému je možno si stáhnout další doplňky. Přijímač byl stabilní při všech funkcích.

Image OpenViX

Alternativní image je třeba individuálně vyzkoušet a zvolit to, které vám bude lépe vyhovovat. Vždy se můžete vrátit nainstalováním původního. Proto si vytvořte před instalací nového zálohu na klíčenku.
Upgrade image je jednoduché. Stáhněte si je ze stránek, které jsou uvedeny níže. V PC rozbalte zip soubor na klíčenku formátovanou na FAT32. Vypněte přijímač síťovým vypínačem na zadním panelu. Vložte klíčenku do některého USB portu na zadním panelu a opět zapněte přijímač kolébkovým vypínačem. Počkejte až se na displeji objeví ukončení instalace. Poté přijímač restartujte a tím je instalace hotova. Během procesu instalace přijímač nevypínejte! Celá akce trvá několik minut. Návod v angličtině najdete zde

Přijímač je určen pro uživatele, kteří mají zkušenost s linuxovými aplikacemi. Při jeho správném nastavení je schopen uspokojit i ty nejnáročnější diváky. Někteří prodejci vám přijímač již přednastaví podle vašeho přání.
Podívejte se na produktový leták v PDF na přijímače Venton s tabulkou jejich srovnání zde.

Alternativní image OpenViX

Alternativní image OpenViX

EPG image OpenViX

EPG image OpenViX

Unibox Wi-Fi Dongle Nano 150 Mbit Wlan USB Stick

K přijímači můžete zakoupit USB Wi-Fi. Na obrázku je originál od firmy Venton. Další možnosti jsou například Ferguson Wi-Fi W02(nebo W03 802) 802, 11 150Mbps, nebo Wi-Fi N 300Mbps atd.

K přijímači můžete zakoupit USB Wi-Fi. Na obrázku je originál od firmy Venton. Další možnosti jsou například Ferguson Wi-Fi W02(nebo W03 802) 802, 11 150Mbps, nebo Wi-Fi N 300Mbps atd.

Rozměry přijímače jsou: (Š x V x H): 260×60×190 mm. Spotřeba je 65 Watt při plném zatížení, průměrná spotřeba je 35 Watt a ve StandBy přijímač odebírá 1 Watt. Hmotnost bez interního disku je 1,2 kg.

Tunery:
Tuner DVB-S2 pro přijímače Venton Unibox: 1090 Kč
Tuner DVB-T2/C pro přijímače Venton Unibox:: 1390 Kč
Tuner DVB-C pro přijímače Venton Unibox: 1090 Kč

Stránky výrobce: http://www.venton.de/index2.php

Podpora od teamů Egami, OpenATV, ViX a dalších:

Egami: http://image.egami-image.com/index.php?open=ventonhdx
VIX: http://www.world-of-satellite.com/enigma2/open­vix/index.php?dir=Venton-Unibox-HDx/
OpenATV: http://images.mynonpublic­.com/openatv/nightly/index­.php?open=ventonhdx

Všeobecné diskuse:

http://linuxsat-support.com/venton-unibox-hd/
http://www.world-of-satellite.com/forumdisplay.php?325-Venton-Unibox-HD-Support
http://www.multikomforum.de/vi­ewforum.php?f=3

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech.

Weby přijímače

Venton Unibox HD1plus (1×DVB-S2), orientační cena 5390 Kč: http://www.tvdigitalne.cz/venton-unibox-hd1plus.html

Venton Unibox HD1plus COMBO (DVB-S2/DVB-T2), orientační cena 6390 Kč: http://www.tvdigitalne.cz/venton-unibox-hd1plus-combo.html

Venton Unibox HD1plus TWIN tuner (2×DVB-S2), orientační cena 6290Kč : http://www.tvdigitalne.cz/venton-unibox-hd1plus-twin-tuner.html

Mail prodejce: info@tvdigitalne.cz

Balení obsahuje:

BRAND24

• Přijímač UNIBOX HD1 plus
• Dálkové ovládání
• Síťový napáječ AC 100 – 240V/1,5A/50 – 60Hz. DC 12V/5A
• Síťový kabel
• Anténní propojka tunerů
• Montážní šroubky pro instalaci interního disku
• 2× AAA baterie
• Rozsáhlý anglický a německý manuál
• Doplňkové informace anglicky

Foto a screenshoty autor s použitím firemních fotografií

Chcete, aby měl přijímač operační systém Linux?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).