Hlavní navigace

Venezuelská „Nova“ skončila, nahradila ji státní televize

28. 5. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
28. 5. 2007

Komerční televizi RCTV v půlnoci na pondělí místního času (6:00 SELČ) vypršela licence a jejího prodloužení se venezuelská stanice nedočkala. Prezident Hugo Chávez RCTV vysílací oprávnění neprodloužil, ačkoli s tím nesouhlasilo 70 procent Venezuelanů. Odpůrci uzavření televize zorganizovali ‚koncert‘ hrnců, klaksonů a píšťal, který se ozýval po část noci v rezidenčních i chudinských čtvrtích, které většinou straní Chávezovi. Nechyběly ani rachejtle, uvedla agentura ČTK. RCTV vysílala od roku 1953 a její současnou programovou náplní byly především romantické seriály a filmy. Chávez nahradil komerční stanici novou „socialistickou televizí“ (TVES), kterou bude financovat stát.

Venezuelský prezident, který je blízkým přítelem kubánského vůdce Fidela Castra, oznámil uzavření RCTV už po svém znovuzvolení v prosinci minulého roku. RCTV je podle něj „pučistická“ a Chávez ji obvinil z toho, že v roce 2002 napomáhala neúspěšnému pokusu o jeho svržení. Místo záběrů z demonstrací jeho příznivců tehdy servírovala divákům televizní romantiku. V poslední předvolební kampani se pak vyslovovala proti němu. V sobotu označil Hugo Chávez televizní stanici RCTV za hrozbu pro zemi a Venezuelanům vzkázal: Vyzývám zemi, aby se nikdo nenechal strhnout k provokacím, aby se nikdo nepokoušel vyvolat chaos. Zároveň zdůraznil, že uvedl v pohotovost všechny ozbrojené síly. Prohlásil, že kvůli hrozbě sabotáže bylo nutné, aby nejvyšší soud nařídil RCTV předat předběžně k dispozici TVES svou logistickou infrastrukturu, na kterou dohlíží armáda.

BRAND24

Uzavřená stanice přednesla stížnost na „porušení svobody slova“ proti venezuelskému státu u Meziamerické komise pro lidská práva (CIDH). Přešli od legálního uzavření k nezákonné konfiskaci, upozornil právní zástupce RCTV Oswaldo Quintana. Vláda nemá technickou kapacitu pro vytvoření televize, o níž mluvila, a proto nám ukradla naše vybavení, poznamenal.

Venezuela je bílým místem na světových mapách zemského digitálního vysílání, televize je tu šířená jen analogově. RCTV se svými 3000 zaměstnanci byla poslední stanicí nenavázanou na stát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).