Hlavní navigace

Velký přehled kabelových set-top-boxů na českém trhu (2.)

8. 7. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
V minulém díle našeho třídílného seriálu o digitálních kabelových přijímačích na českém trhu jsme se seznámili se set-top-boxy různých značek. Dnes se poohlédneme po dalších přístrojích od jiných výrobců, např. TechniSat a Vantage. V příštím díle se dostane na různé televizní přijímače, PCI kartu od firmy TechniSat pro příjem programů v počítači, a také konečně dojde slovo na CI modul Conax. Předem upozorňujeme, že autor, ani server DigiZone.cz nenese odpovědnost za kompatibilitu níže uvedených přijímačů se sítí vašeho kabelového providera.

Set-top-boxy TechniSat

TechniSat je německý výrobce digitální techniky. Jeho výrobní program zahrnuje set-top-boxy, televizory a techniku pro příjem DVB signálu prostřednictvím počítače. Zaměřuje se na pozemní, kabelové a satelitní digitální vysílání. Na trhu se dají pořídit tři modely set-top-boxů. Konkrétně se jedná o výrobky Digit MF4-K, Digit HD8-C a DigiCorder HD K2.

TechniSat Digit MF4-K je jednotunerový digitální kabelový set-top-box. Přijímač dokáže zobrazit pouze standardní rozlišení a rozumí si s normou kódování obrazu MPEG-2. Mezi jeho funkce patří EPG, teletext, titulky a časovač. Na zadním panelu zařízení se nacházejí dva konektory SCART, RS-232C (sériový port), koaxiální a optický S/PDIF a 2× cinch audio R/L. STB má integrovanou čtečku smart karet Conax a jeden Common Interface slot pro vložení CA modulu. Přístroj se prodává ve stříbrné barvě a ovládá český jazyk. Cena se pohybuje okolo 3000 Kč.

Technisat MF4K přední panel
Technisat MF4K zadní panel

TechniSat Digit HD8-C je HDTV digitální kabelový přijímač, který podporuje MPEG-2 i MPEG-4 systém kódování. Zařízení disponuje 2 čtečkami karet Conax a 2 CI sloty. Set-top-box je vybaven čtečkou paměťových karet SD, MMC a MS s kapacitou až 16 GB, přičemž lze přímo z paměťové karty přehrávat fotografie, video a MP3 soubory. Samozřejmostí je EPG, teletext a časovač. Mezi vstupy a výstupy zařízení patří: 2× SCART, YPbPr, cinch video out, 2× cinch audio R/L, HDMI, koaxiální a optický S/PDIF, síťové rozhraní Ethernet a 2× USB. STB je plně počeštěný a podporuje kompletní české znaky v EPG. Přístroj je dostupný v černé nebo stříbrné barvě. Cena se pohybuje okolo 8000 Kč.

Technisat HD8C přední panel
Technisat HD8C zadní panel

TechniSat DigiCorder HD K2 je dvoutunerový STB určený pro digitální kabelové vysílání, který si dokáže poradit s SD i HD vysíláním. Vyrábí se ve dvou variantách, a to se 160 GB nebo s 500 GB pevným diskem. Model HD K2 má vestavěné dvě čtečky smart karet Conax a dva CI moduly. Dva tunery umožňují současně nahrávat 2 HD nebo 2 SD programy a jsou vybaveny funkcí Time Shift. S nahráváním pořadů souvisí i editace nahrávek, kterou TechniSat umožňuje na dobré úrovni. Mezi další funkce přijímače patří EPG, teletext, časovač, MP3 a prohlížení fotografií. Na přístroji se nachází 2× SCART výstup, YPbPr, cinch video out, 2× cinch audio R/L, RS-232C, HDMI, koaxiální a optický S/PDIF, síťový RJ-45 konektor a USB. Zařízení si rozumí s češtinou a podporuje kompletní české znaky. Set-top-box se prodává ve dvou barevných provedeních, černá a stříbrná. Cena modelu se 160 GB diskem se pohybuje okolo 15 500 Kč a cena za zařízení s 500 GB diskem okolo 18 000 Kč.

Technisat HDK2 přední panel
Technisat HDK2 zadní panel

Set-top-boxy Vantage

Vantage HD-7100 C je HDTV kabelový set-top-box, který se po připojení externího pevného disku změní na personální videorekordér (PVR). Přední panel přijímače je dotykový. Přístroj je vybaven 2 čtečkami smart karet (Conax, Firecrypt, XCrypt, DGCrypt, Crypton) a 2 CI sloty pro CA modul. Zařízení podporuje formáty DivX, JPEG a MP3. HDD je možné připojit pomocí konektoru eSATA nebo USB 2.0. Při pohledu na zadní panel přijímače spatříme dva konektory SCART, RJ-45, HDMI, koaxiální a optický S/PDIF, YPbPr, cinch video out, 2× cinch audio R/L a RS-232C. Přístroj samozřejmě podporuje EPG, teletext a češtinu. Prodává se pouze v černé barvě. Cena se pohybuje okolo 15 000 Kč.

Vantage 7100C

Vantage HD-8000 C Twin Tuner je dvoutunerový HDTV set-top-box určený pro sítě kabelové televize. V přijímači se ukrývají dvě čtečky přístupových karet XCrypt, DGCrypt, Firecrypt, Conax a Crypton a dále nechybí dva Common Interface sloty. Jeho funkční výbava je velmi podobná předchozímu modelu. U Technisatu HD-8000 C se HDD připojuje pomocí eSATA či USB konektoru jako externí disk nebo přes SATA rozhraní jako interní harddisk. Displej přístroje má modré podsvícení. Zařízení lze k jiné elektronice připojit pomocí konektorů HDMI, 2× SCART, YPbPr, koaxiálního a optického S/PDIF, RS-232C, Super video, cinch video out, 2× cinch audio R/L, 3× USB 2.0 a Ethernet (10/100 Mbps). Set-top-box se prodává v černé barvě a plně podporuje češtinu. Cena se pohybuje okolo 16 000 Kč.

Vantage HD-8000 CS Combo je velmi obdobným výrobkem jako Vantage HD-8000 C. Rozdíl mezi těmito modely spočívá pouze v tunerech. Vantage HD-8000 CS totiž používá k příjmu televizního signálu jeden DVB-C tuner a druhý DVB-S/S2, zatímco ve Vantage HD-8000 C jsou oba tunery kabelové. Dostupné jsou opět modely v černém provedení. Cena přístroje se pohybuje okolo 17 000 Kč.

Vantage 8000

Set-top-boxy Motorola

Motorola je americkým výrobcem elektroniky. Společnost je veřejnosti známa především svými počítačovými procesory a mobilními telefony. Motorola je také významným hráčem ve světě telekomunikací, vyrábí např. modemy pro kabelové operátory nebo set-top-boxy pro IPTV providery. Na našem trhu se dají sehnat set-top-boxy pro IPTV, přičemž si poradí i se standardem DVB-C. Můžeme jmenovat dva modely VIP1920–9CDB a VIP1970–9CDB.

BRAND24

Motorola VIP1920 i VIP1970 jsou funkčně velice podobné modely s tím rozdílem, že set-top-box VIP1970 je navíc osazen hard diskem o kapacitě 160 GB. Přístroje si poradí se standardy kódování obrazu MPEG-2 i MPEG-4, tudíž zvládnou SD i HD rozlišení. Na zařízeních nalezneme konektory HDMI s podporou HDCP, YPbPr, Ethernet, 2× SCART, L/R audio, koaxiální a optický S/PDIF a USB. Bohužel se nám nepodařilo zjistit, zda-li jsou set-top-boxy vybaveny CI slotem, proto nasazení přístroje na síť konzultujte s Vaším kabelovým operátorem. Boxy se prodávají v černém provedení. Cena za set-top-box Motorola VIP1920 se pohybuje okolo 6500 Kč, kdežto druhý model se prodává za 10 500 Kč.

Motorola VIP1920

Foto: archiv Technisat, Vantage a Motorola

Která z uvedených značek se vám nejvíce zamlouvá?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).