Hlavní navigace

Ve Francii usiluje o licence pro DVB-H vysílání 32 zájemců

21. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
21. 1. 2008

Minulý týden skončila lhůta, do kdy mohli zájemci podávat přihlášky do tendru o licence, na jejichž základě budou moci provozovat televizní vysílání pro mobilní telefony ve standardu DVB-H. Francouzskému regulačnímu úřadu CSA se přihlásilo celkem 32 kandidátů, jejichž projekty většinou obsahují již existující televizní programy a jen několik z nich nabízí stanice vytvořené speciálně pro mobilní televizi. Často se mezi nabídkami objevují stanice přinášející zpravodajství a sport, tedy dva formáty umožňující krátkodobé sledování.

Francouzská televize v mobilu bude divákům přinášet celkem šestnáct televizních programů, přičemž tři z nich jsou již známy. Půjde o stanice veřejnoprávní France Télévisions, které se nepodařilo prosadit, aby televize v mobilu šířila čtyři veřejnoprávní programy. O licenci usiluje například společnost Bolloré Media, Orange, TF1, Canal+ nebo Lagardére Active, která přišla hned se šesti projekty, mimo jiné nabízí program Elle TMP – televizní verzi lifestylového magazínu Elle.

Většina soukromých vysilatelů, kteří o licenci žádají, se zapojila do aliance, jejíž vznik iniciovali vysilatelé Canal Plus Group, TF1 a M6. Ke sdružení, které si klade za cíl expanzi a podporu televize v mobilu na francouzském trhu, se připojili například AB Groups, Lagardére Active, NextRadioTV nebo NRJ Groupe. Kromě společného programového průvodce chtějí tito vysilatelé prosadit i zpoplatnění služby.

BRAND24

Komerční DVB-H vysílání by mělo být zahájeno do konce letošního roku, někteří vysilatelé by ale mohli odstartovat zkušební vysílání již v srpnu a divákům tak nabídnout letní olympijské hry v Pekingu. Po zahájení komerčního vysílání by měla být služba dostupná 30 % obyvatel.

Zdroj: DigiTAG a Rapid TV News

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).