Hlavní navigace

Vatikán hledá partnery pro distribuci svého Ultra HD obsahu

20. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CTV
Italská asociace HD Italian Forum (HDFI) uzavřela partnerství s vatikánským televizním centrem. Jeho cílem je podpora nových technologií, obzvláště 4K Ultra HD.

Partnerství mezi Sekretariátem pro komunikace Svatého stolce a neziskovým sdružením HDFI, které se zabývá podporou nových technologií, bylo podepsáno 12. května. Jeho podpis se uskutečnil na schůzce nazvané Kroky: komunikace a technologie napříč hranicemi. Setkání se zúčastnil prefekt sekretariátu a generální ředitel Vatikánského televizního centra (CTV) monsignor Dario Edoardo Viganò a technický ředitel Vatikánského televizního centra Stefano D'Agostini, dále prezident HDFI Italia Benito Manlio Mari a prezident italské sekce Společnosti filmové produkce a televizních inženýrů (SMPTE) Alfredo Bartelletti.


Autor: CTV

Monsignor Dario Edoardo Viganò

Na schůzce byly promítány v premiéře inovativní reportážní Ultra HD záznamy využívající i technologii HDR o zákulisí tzv. obřadu otevírání Svaté brány. Promítání byli přítomni také CEO společnosti Eutelsat Itálie Renato Farina a generální ředitel satelitní free-to-air platformy Tivú Luca Balestrieri.


Autor: Eutelsat

Stefano D'Agostini

Vatikánské televizní centrum totiž disponuje plně vybaveným Ultra HD 4K přenosovým vozem, který měl premiéru právě při zmíněném obřadu otvírání Svaté brány baziliky Sv. Petra ve Vatikánu loni v prosinci. Je označen symbolem OB-8 a plně vybaven 4K technologií společnosti Sony, konkrétně osmi kamerami Sony HDC-4300, serverem PWS-4400, multi-portovým HD/4K úložištěm a 4K mixážním pultem MVS-7000X.

Distribuci takto vzniklého materiálu dále zajišťuje společnost Telepace se sídlem v Cerna, což je součást italské komunity Sant'Anna d'Alfaedo v provincii Verona. Společnost má pobočky v Trentu, Agrigentu a Lodi (Itálie), Fátimě (Portugalsko) a v Jeruzalémě. Její vysílání lze naladit zdarma na Eutelsat Hotbird 13B na 13° východně, paket Globecast, DVB-S2 8PSK / 12476 / 29900 / 3/4, horizontálně. V italštině a v MPEG-4 / HD, je tedy nutné mít přístroj vybavený pro tento formát.

BRAND24


Autor: CTV

Přenosový vůz CTV pro Ultra HD 4K

V České republice je vysílání dostupné přes FTA kanál TV Noe, který je partnerem italského Telepace. České Telepace drží vysílací licenci TV Noe platnou do roku 2018. Diváci mohou také využít satelit Astra 3B, 28,2° východně, SD paketu ČT, DVB-S 12525/ 27500/ 3/4, vertikálně. Od letošního července je ohlášen přechod do MPEG-4/HD, zatím ale bez dalších podrobností. I zde tedy bude v nejbližší době nutný přístroj vybavený pro příjem MPEG-4. Další možností je vysílání v pozemní platformě DVB-T ve vybraných regionálních sítích, DVB-C, popřípadě IPTV nebo online vysílání na webu TVnoe.cz.


Autor: Telepace

Programy rodiny Telepace

Je škoda, že zatímco u nás probíhají nedůstojné tahanice o to, jestli vůbec divák může sledovat HD programy, tak v okolních státech jsou dále jak v technologii, tak ve vztazích mezi zainteresovanými společnostmi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).