Hlavní navigace

Vantage VT 800s: Novinka s kartou HD+ předplacenou na 1 rok

26. 10. 2011
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Televizní vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) v satelitní normě DVB-S2 je již považováno za standard a množí se jako houby po dešti. I ubývající programy ve standardním (SD) rozlišení se přesouvají do kompresního formátu MPEG-4 místo dosavadního MPEG-2. Je proto na čase konečně vyměnit staré satelitní přijímače za nové. Dnešním tipem na takový satelitní přijímač je zcela nový model roku 2011 Vantage VT 800s, vyrobený s německou precizností, který se zabydluje na našem trhu.

Možnost recenzovat tento přijímač jsem velmi uvítal, protože vlastním mj. také Vantage, tři roky starý a dražší model HD 7100TS s alternativním software Jepssen, se kterým jsem až dosud velice spokojen. Zda se má očekávání potvrdí i s recenzovaným modelem, se pokusím v tomto článku prověřit.

Přední panel

Přijímač je dodáván v černé barvě kdy design přijímačů Vantage je vždy detailně a účelně propracován. Na předním panelu nalezneme odleva tři tlačítka. Prvním zapínáme/vypínáme přijímač do/ze Standby, dalšími dvěma přepínáme programy nahoru/dolů. Následuje velký žlutozelený, ale pouze čtyřmístný numerický LED displej, který zobrazuje ve StandBy přesný čas, v provozu číslo předvolby a ve zkratkách i další stavy přijímače. Jas displeje je nastaven tak, že neruší ani v potemnělé místnosti. Vpravo od displeje je zelená dioda indikující StandBy zapnutí/vypnutí přijímače a čidlo dálkového ovládání.

Vantage-VT-800s přední panel

Pod odklopným víčkem vpravo, které otevřeme ukazováčkem pomocí prohlubně dvířek, je jedna štěrbina pro přístupovou kartu CI+ a jeden CI port pro CA moduly. V CI slotu přijímače lze bezproblémově použít např. CA moduly Neotion Skylink nebo MASCOM pro vložení karet Skylink a CSLink.

Vantage-VT-800s předek CI+

Zadní panel

Na zadním panelu odleva nalezneme dva F porty: IF OUT pro připojení dalšího přijímače a vedle něj připojení LNB-IN do tuneru IEC169, následuje šestice výstupních cinch portů komponentních a kompozitních signálů. Dalšími porty jsou: jeden HDMI (rev. 1.3) a jeden USB, dva SCARTy TV/VCR a optický digitální audio výstup. Zcela vpravo je napevno zabudovaný síťový kabel a kolébkový síťový vypínač (AC 220–240V 50Hz/60Hz).

Vantage-VT-800s zadní panel

Dálkové ovládání

Dodávané dálkové ovládání je celé v matně černé barvě. Jeho hmotnost bez baterií (2× AAA) je pouze 80g. Na rozmístění tlačítek si musíte zvyknout, ale jsou rozmístěna účelně. Zdvih pogumovaných tlačítek je dostatečný, jsou ale popsána malým fontem. Další tlačítka jsou opatřena symboly včetně barevného odlišení.

Vantage-VT-800s dálka

Instalace

Přijímače Vantage vynikají velice dobře propracovaným menu, ve kterém nechybí nic, co má solidní přijímač umět. Protože je přijímač určen prioritně pro německý trh, je již zvykem, že jsou předladěny německé programy, které se seřadí na začátek seznamu uložených. To je pro našince trochu problém, ale po pořádku.

Po zapnutí se objeví v němčině nabídka výběru jazyka (Sprache), Zde můžeme vybrat z nabídky: angličtina, němčina, francouzština, italština, španělština, turečtina, ruština, polština, holandština. Českou verzi přijímač nenabízí! Já jsem si vybral angličtinu. Další popis instalace tedy bude s použitím anglického menu.

Druhou nabídkou je Nastavení místního času (Local Time Setting). V nabídce (GMT Timezone) je i Prague, což jsem potvrdil. Třetí je instalace (Installation). Tam je v první podnabídce výběr satelitu (Satellite Search). Přednastaven je samozřejmě satelit Astra 19,2E. Já jsem si jako prvotní pozici k ladění navolil Astru 23,5E. Narazil jsem však na problém. V přijímači se nenachází u tohoto satelitu žádný uložený kmitočet z této družice.

Nezbývalo tedy nic jiného než požadované kmitočty vložit ručně! Poté již ladění proběhlo standardně a nově programy se bez problému uložily. Bohužel až za předladěné a uložené z výroby z Astry 19,2E a ze satelitu Turksat 42.0E (v Německu žije hodně Turků).

Vantage-VT-800s manuální vkládání

Vkládání nových muxů je v tomto prostředí hračka. Stačí vložit kmitočet, symbolovou rychlost a polarizaci. Ostatní přijímač zvládne sám. Po uložení již pouze spustíme proladění.

Vantage-VT-800s autoscan

Nové programy jsou tedy zařazeny až za předladěné a začínají až na předvolbě 2372! Musel jsem tedy využít možnosti editovat uložené kanály a požadované přesunout do preferovaných v menu (Edit Preferred List), nebo je v tomto menu ze seznamu odstranit ručně. K dispozici máme i Favoritní editor a možnost odstranění všech kanálů a ladit vše od začátku. Ještě že tak.

Vantage-VT-800s nastavení rozlišení

Červeným tlačítkem (V.RES) na dálkovém ovládání zobrazíme okno, kde si můžeme nastavit rozlišení obrazu od 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i až 1080p.

Tlačítkem AUDIO zobrazíme nastavení zvukového doprovodu, které pak můžeme uložit u každého kanálu zvlášť a tlačítkem SUBT vyvoláme titulky, pokud jsou vysílány..

Vantage-VT-800s audio a titulky

Přijímač má podporu DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS, UNICABLE.

Chassis přijímače

Vantage-VT-800s PVR

Na obrázku je pohled do útrob přijímače. Není to krásný pohled? Vlevo je síťový napáječ, vpravo základní deska s procesorem uprostřed, který je chlazen zebrovaným pasivním chladičem. Vpravo nahoře kanálový volič a vpravo dole šachty pro kartu a modul. Je použit kvalitní zdroj a značkové kondensátory.

Informační lišty, EPG a další

Informační lišta se zobrazí při přepínání programu, nebo si ji můžete zobrazit i tlačítkem EPG, nebo tlačítkem INFO. Opětovným zmáčknutím těchto tlačítek se dostaneme do dalších oken s podrobnými informacemi o programu, nebo dalších informací.

Vantage-VT-800s informační lišta

Na obrázku je podoba zobrazení informační lišty s informací o zvoleném i budoucím programu, graficky žlutou barvou je zobrazen průběh času odvysílaného programu a další informace o datu a době vysílání a ikon. Na dalším obrázku je časová tabulka programu zvoleného kanálu do konce vysílání v příslušný den………

Vantage-VT-800s EPG

…..… dále elektronický programový průvodce, který se zobrazuje na šest dnů dopředu včetně podrobných popisů jednotlivých programů a nápovědy k programování nahrávek, přesunu zobrazení na další den i zpět. Na dalším obrázku je podrobný popis zvoleného programu pro snadnější výběr………...

Vantage-VT-800s info

…..nebo informace o satelitu, programu, zvoleném kmitočtu přijímaného muxu s baragrafy síly signálu a kvality a další.

Vantage-VT-800s funkce tlačítek

Na obrazovce si můžete zobrazit i nápovědu funkcí tlačítek dálkového ovládání

PVR

Záznamy rozhlasových a televizních programů přijímač umožňuje prostřednictvím externího USB portu. Formátování disku je možné souborovým systémem Fat 32. Formátování můžete provést přijímačem. Nahrávky se zaznamenají na disk ve formátu *.trp s dalšími pomocnými soubory. FTA nahrávky můžete editovat nebo přehrávat v PC v playerech, nebo například, jak jsem se přesvědčil, i v LCD televizoru Samsung. Bohužel u kódovaných programů nastává při velice časté změně klíčů ke znemožnění přehrávání některých nahraných pořadů. A to i přesto, že se zaznamenávají v rozkódovaném stavu. Nepřehrajete je pak ať již v samotném přijímači, nebo kdekoliv jinde. Při včasném spuštění přehrávání takto „hlídaného“ programu se na obrazovce může objevit zpráva o době vypršení práv k přehrávání.

Vantage-VT-800s záznam k dispozici

Zpráva zní: právo na užívání tohoto programu končí 23.10.2011. Do této doby si můžete nahrávku spustit ve svém přijímači. Tato nahrávka byla například uložena téhož dne odpoledne. To znamená, že již někdy v brzké době bude nepoužitelná!

Některé mé zkušební nahrávky byly zablokovány i během jedné hodiny. Záleží na tom, z kterého programu je nahrávka pořízena a jak je omazována.

Vantage-VT-800s záznam nahrávek

Tlačítkem MOVIE zobrazíte seznam pořízených nahrávek. Zde je můžete spouštět, nebo mazat. Některé však po uplynutí určitého časového odstupu nepřehrajete. Ze seznamu pod položkou Avail je jasně patrné, které programy v daný okamžik spustíte a které již nikoliv.

Bohužel systém HD+ může podle specifikace tohoto systému například:

• zabránit nahrávání některých pořadů či časově omezit možnost přehrání nahrávek (od několika hodin do 61 dnů)
• možnost omezit sledování pořadu s časovým odstupem (třeba pouze do 90 minut od skončení pořadu)
• nemožnost přehrát záznam na jiných přístrojích (mimo FTA).
U poskytovatele Skylink nebo SKY byly nahrávky zablokovány pouze u některých programů, a to během jedné hodiny po pořízení nahrávky!!! Nekódovaný program ČT 24 nebyl blokován ani po uplynutí několika dnů. Platí to i při záznamu jiných nekódovaných FTA programů.
Pokud spustíte nahrávku po expirační době, objeví se uprostřed obrazovky okno, ve kterém se dozvíte tuto nepříjemnou zprávu:

Vantage-VT-800s znemožnění nahrávání

Bohužel, vaše právo na užívání tohoto záznamu již vypršelo. Proto již není k dispozici. Další informace týkající se práv na užívání, lze nalézt na www.hd-plus.de. Fyzicky však nahrávka na disku zůstává až do vymazání, což vám ale není nic platné.

Vantage-VT-800s rozdíl v záznamech

Ještě se podívejte, jak vypadá v PC záznam na disku u nahrávky z kódovaného programu (na obrázku dole) a FTA nahrávky. Vidíte, že záznam z kódované nahrávky obsahuje ještě dva pomocné soubory navíc: *. smp a *.cxt. Nahrávka obsahuje se samotným záznamem ještě další čtyři pomocné soubory.

Pokus si myslíte, že zablokování záznamu ovlivníte například tím, že po pořízení nahrávky vytáhnete přístupovou kartu nebo modul z přijímače a tím zamezíte zablokování, tak jste na omylu. Pravděpodobně jsou v nahraném nebo pomocném souboru ještě nějaké údaje o času pořízené nahrávky a její zablokování po určitém čase.

S takovýmto drastickým způsobem omezení sledování svých nahrávek jsem se zatím u jiných satelitních přijímačů ještě nesetkal. Je vidět, že v Německu neponechávají již nic náhodě a plní do puntíku přání majitelů autorských práv. Žádné naprogramování například oblíbeného seriálu v době dovolené vám nebude nic platné. Přijedete a práva budou fuč.

Satelitní přijímač dále umožňuje prohlížení fotografií *.jpg i formou slideshow. Obrázky jde také na obrazovce otáčet.

Teletext

Zobrazení teletextu je ve velice zúženém okně na popředí programu. Ač menu není s českou lokalizací, je teletext zobrazován se správnou diakritikou. Menší zobrazovací plocha teletextu nesnižuje však dobrou čitelnost. Zvláštností je, že se dole pod teletextem zobrazuje název současného a následujícího zvoleného programu i s časem vysílání. Opět s dokonalou českou diakritikou.

Vantage-VT-800s teletext

Přístupové karty a moduly

Přijímač disponuje aktivovanou kartou podmíněného přístupu HD+ pro programy vysílané na satelitu Astra 19,2 E. V současné době jsou k dispozici tyto kanály HD+: RTL HD, RTL II HD, Sat1 HD, Kabel 1 HD, Vox HD, ProSieben HD, Sixx HD, Tele 5 HD Deutschland, Sport 1 HD Deutschland, N24 HD, Nickelodeon HD a Comedy Central HD.

Vantage-VT-800s PVR CI+

V přijímači jsem vyzkoušel mimo dodávané karty HD+, která funguje ve čtečce bez problémů, ještě další moduly s kartami. Lze použít např. CA moduly Neotion Skylink, nebo Irdeto/Cryptoworks MASCOM, či Irdeto Smit CI+ pro vložení karet Skylink a CSLink (ICE, Irdeto). V těchto modulech pracují i nové karty Irdeto freeSAT od UPC Direct. Se spárovanou kartou v modulu Telewizija na karte HD pracoval přijímač také bez problémů.

Hodnocení a závěr

Tento značkový přijímač NEOBSAHUJE ČESKÉ MENU. Bude-li chtít výrobce s tímto přijímačem na našem trhu uspět, bude nutné přidat českou lokalizaci a zrušit prioritu ladění německých programů. Nevyváží to ani přibalená karta HD+. Nelíbí se mi obraz v SD rozlišení. Při nastavení na rozlišení 565p a nižším je obraz méně ostrý než na jiných přijímačích a při vyšším je patrné přeostření hlavně v zobrazení textových informací. Naopak HD programy jsou zobrazovány v rozlišení 1080i/p vždy excelentně.

Vantage-VT-800s SD obrazu

Vlevo je u SD programu nastaveno nejvyšší rozlišení 1080p, vpravo rozlišení 576i

Podporuje nainstalování alternativních programů, čímž je možno jeho funkce podstatně rozšířit a má podporu aktualizací programů. Cena přijímače je 4790 Kč. Odečteme-li od ní cenu karty aktivované na 12 měsíců cca 1250 Kč, vyjde nám 3540 Kč. To je již slušná cena za značkový přijímač. Váhám ale se závěrem, komu je přijímač převážně určen. Pravděpodobně si jej koupí zákazník, který se po jeho instalaci nebude chtít téměř o nic starat a není zvědavý na další satelity než z pozic 19,2 a 23,5E. Jsem velice zklamán hlavně omezeními ohledně nahrávání pořadů přijímačem a podporou pouze zobrazování obrázků ve formátu *.jpg.

Systémové informace:

Procesor: 450MHz
Flash paměť: 16 MByte
SD RAM: DDR2, 1Bbits * 2 (256 MB)
EEprom: 8 Kbyte

Rozměry – 310mm x 210mm x 50mm
Hmotnost – caa 1.3 kg
Spotřeba v plném provozu – max. 40 W
Spotřeba StandBy se zapnutým LNB 10W, bez zapnutého LNB menší než 1 W

Informace o technických vlastnostech CI + si můžete přečíst mimo jiné i na Wikipedii.

Foto autor a Vantage. Obrázky poklepáním myší zvětšíte v novém okně

Vantage-VT-800s PVR krabice

Balení obsahuje:

• Přijímač Vantage VT-800s HD+
• Dálkové ovládání
• HD + karta v ceně 50€ je součástí dodávky (aktivní je po dobu 12 měsíců)
• 2× AAA baterie
• Německý manuál

Veškerou grafiku autora zveřejněnou v této recenzi je možno použít pouze s jeho svolením. Z textu je možné převzít pouze perex s odkazem na internetovou stranu této recenze. V případě porušení tohoto požadavku se vystavujete krokům, které náležejí serveru DigiZone.cz jako jejímu vlastníkovi.

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/van­tage-vt-800s-hd-plus.html
Orientační cena: 4790 Kč včetně DPH (v internetových obchodech v Německu od140 do180 €)

Oficiální stránka výrobce: http://www.van­tage.cz/hdtv-satelitni-prijimace/1227-Vantage-VT-800S-HD±.html
Reklamní leták a další: http://www.vantage-digital.com/in­dex.php?a=dow­nloadsreceiver&l=2&pid=­8824&basecat=1&cat=26&

Které porty satelitních přijímačů jsou pro Vaši potřebu nejméně důležité?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).