Hlavní navigace

Vantage HD-7100 S: HDTV set-top-box s dotykovým panelem

16. 6. 2008
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 118483
S první verzí firmwaru byl Vantage HD-7100 S velmi nedodělaným satelitním HDTV receiverem. Měl plno chyb, mezi kterými můžeme jmenovat např. velké prodlevy mezi přepínáním kanálů, počáteční zamrzání obrazu nebo dlouhé ukládání změněných voleb. Společnost se však polepšila a téměř všechny chybky odstranila, a tak na první pohled nenarazíte téměř na žádnou. Co vám však může např. vadit, je velikost dálkového ovladače, který má přes dvacet centimetrů, nebo neuspořádaná databáze satelitů.

Přední a zadní panel

Dnešní recenzovaný přijímač se může pochlubit velmi moderním designem. Na předním panelu nehledejte žádná tlačítka. Je zde totiž dotykový panel, který obsahuje důležité volby jako je Standby, menu, OK a šipky doleva, doprava, nahoru a dolů pro pohyb mezi jednotlivými položkami. Naleznete je v levé části set-top-boxu. V té pravé je pak pouze logo společnosti, která ho vyrábí. Nechybí ani informace o tom, že je přijímač připraven pro HDTV. Ve tmě pak působí receiver velmi elegantně, protože jak volby, tak i logo jsou červeně podsvíceny. Pochopitelně nesmíme zapomenout ani na displej, který zobrazuje, v které části menu se nacházíte, popř. zobrazuje právě poslouchanou (sledovanou) stanici. Pokud hledáte čtečku karet, popř. CI sloty pro modul, musíte přední panel odklopit. Příjemnou skutečností je i zjištění, že kromě již standardních dvou CI slotů pro modul s kartou tu naleznete také dvě čtečky karet podporující kódovací systémy Firecrypt, Conax, XCrypt, DGCrypt a Crypton.

Vantage HD-7100 S přední panel
Vantage HD-7100 S zadní panel

Zadní panel přijímače je také velmi solidně vybaven. Obsahuje celou škálu konektorů, konkrétně to jsou Dish Input, Loop, USB, RS-232c, e-SATA, Video Out, Audio Out (L-R), YPbPr, Coaxial, S/PDIF, HDMI, Ethernet, Scart (TV a VCR) a nechybí ani vstup pro připojení napájení. Protože bylo zkratek a pojmů na začátek víc než dost, pojďme si blíže představit, co která znamená, resp. co její konektor umožňuje. Na zadní panel je možné připojit koaxiální kabel, který vede signál z paraboly, stejně tak jako ho dostat ven z přijímače a umožnit tak připojení k dalšímu satelitnímu set-top-boxu. Rozhraní RS-232c je pro tento typ přijímačů už poměrně zastaralý. Slouží pochopitelně pro aktualizaci firmwaru, popř. settingu. Lepší je však využít USB port. Ten může sloužit nejen k tomuto účelu, ale protože je set-top-box PVR ready, také pro připojení externího disku. Pokud vám nebude stačit USB, můžete použít rozhraní e-SATA. To je pro mnohé uživatele možná novinka a neznámý pojem. Umožňuje opět dodat externí disk, ale je zde mnohem větší rychlost co do přenesených dat. Podle specifikací dosahuje e-SATA teoretické rychlosti až 2400 Mbit/s (cca 300 MB/s). Stínění datového kabelu umožňuje používat kabeláž o délce až dva metry. Vysoké rozlišení můžete dostat z přijímače dvojím způsobem, a to buď pomocí koaxiálního rozhraní YPbPr nebo přes HDMI kabel. Video Out pak slouží pro odvod signálu z STB v klasickém SD rozlišení a Audio Out je pro připojení k sestavě a poslechu stereo zvuku. Preferujete-li Dolby Digital nebo dáváte-li přednost optice, je tu rozhraní S/PDIF. Potěší i varianta pro koaxiální kabel. Nechybí zde ani SCART pro připojení k televizoru a rekordéru, dle mého názoru se však u takovéhoto typu přijímače jedná o zbytečnost, protože přes něj moc kvalitní obraz uživatel nikdy nedostane. Pochopitelně nesmíme zapomenout na ETHERNET, který slouží pro spojení set-top-boxu se světem Internetu. Umožňuje např. aktualizaci firmware apod. Málem bychom zapomněli i na SWITCH, který umožňuje zapnutí/vypnutí přijímače a odpojení od napájení bez toho, aniž bychom ho vypojili ze sítě. Větrání je zajištěno mnoha otvory o průměru (každý) cca 2 mm, které jsou uspořádány do tvaru plástve.

Vantage HD-7100 S zadní panel celek

Dálkové ovládání

Dálkový ovladač má svá specifika. Prvním z nich je, že k napájení se neužívají tužkové baterie, ale dvě tzv. lithiové pecky. Příjemně se drží v ruce, ale nevýhodou je jeho poměrně značná délka – 21 cm. Pro porovnání, dálkové ovládání přijímače Golden Interstar se pohybuje okolo sedmnácti centimetrů. Každý centimetr navíc už je bohužel znát a vy musíte jezdit po ovládači rukou nahoru a dolů. Tlačítka jsou tu rozdělena do šesti sekcí. V té první najdete základní funkce zapnutí/vypnutí přijímače (televizoru, set-top-boxu), číselné volby; v druhé mozaic (náhled několika kanálů), jazyk audia nebo např. nastavení vypnutí; v třetí části pak najdete např. Option, Menu nebo Guide; čtvrtá sekce je Page pro listování mezi stránkami teletextu. Předposlední oblast tlačítek je pro nahrávání (rekord, play, stop, pause apod.) a závěrečná sekce pak nabízí např. tlačítka pro teletext, zoomování, favoritní skupiny nebo videoformát. Nechybí ani tlačítko Time Shift pro záznam určité sekvence pořadu (např. sportovního zápasu).

Instalace

Přijímač má přátelské uživatelské rozhraní. V prvním kroku při počáteční instalaci vám nabídne jazyk instalace. K dispozici je dvaadvacet řečí a mezi nimi pochopitelně i čeština. V následujícím kroku, který je pro mnoho set-top-boxů stejný, je časové pásmo. Výhodou je, že hned první (+1 hodina) je také pro Českou republiku. Máte možnost nastavit také automatické přeladění při přechodu ze zimního na letní čas a naopak. Satelity jsou bohužel uspořádány nerovnoměrně, pro příklad budu jmenovat první z nich – Astra (pozice 19.2 vých.), Hotbird (13 st. vých.), Turksat (42 st. vých.) nebo Thor (0.8 st. záp.). Ovšem tento minus vyvažuje plus v podobě obsáhlé databáze družic. Po rozkliknutí satelitu máte na výběr další nastavení jako je napájení LNB, zeměpisná délka, kmitočet LNB, motor nebo DiSEqC 1.1. Dále je také k dispozici podpora verzím 1.0, 1.2, USALS a Unicable. Přijímač sice umí česky, ale dvě položky nebyly přeložené. Šlo o Install Option a volby Germany Default a Dowload Channel from Astra. Česky bylo jedině Automatické hledání (tato chyba je však pouze v počáteční instalaci). Zvolili jsme tedy poslední možnost a během necelých dvou minut (přesný čas byl 1 minuta 50 sekund) se přijímači podařilo prohledat všechny družice Astra na pozici 19.2 st. východně s informací, že nalezl 815 televizních stanic a 332 rádií.

Vantage HD-7100 S EPG lišta

Sledování a nahrávaní kanálů

Ke sledování kanálů původně putovalo hned několik výtek. Při přepínání programu z jednoho na druhý byl přibližně asi sekundu obraz zmrazený, a pak se teprve rozpohyboval. Tento problém byl však odstraněn v novějších firmwarech z letošního roku. Pohyb mezi položkami je rychlý. Problémy nejsou nově ani u přepínání kanálů ve vysokém rozlišení nebo kombinací standardní/HD rozlišení. Zde původně šlo až o řády několika sekund. Přijímač zvládl také příjem PPV kanálů Premiere. Stačilo zvolit portál Premiere Direkt a stisknout tlačítko Option. K dispozici jsme také měli karty CS Linku (Trade&Technology a Gital) a SkyLinku. Rozdíl v rychlosti přepínání mezi volnými (FTA) a kódovanými programy jsme nezaznamenali, je stejná jako u FTA kanálů. Můžeme tedy konstatovat, že nahrání nového firmwaru set-top-boxu rozhodně prospělo a odstranily se tím problémy z předchozích ver­zí.

Nahrávání je možné buď na USB flash disk nebo externí disk propojený přes rozhraní e-SATA. Zde hodnotím funkce kladně. Komunikace probíhala naprosto bez problémů, a pokud nemáte k dispozici disk, můžete použít funkci timeshift. Samotná flash přijímače je 8 MB.

Vantage HD-7100 S menu

Položky menu

V recenzi jsme si už podrobně popsali samotný přijímač, ovladač i jeho chování, ještě jsme se však nedostali k položkám v menu. Těch je sedm – Instalace, Nastavení systému, Nastavení kanálu, Rodičovský zámek, Hry, Multimedia a Podmíněny přístup. První položka obsahuje dále podsekce jako je Nastavení antény, motoru, Automatické/Ruční hledání nebo SW Blind Scanning, což je funkce, kterou běžný uživatel nepoužije. Slouží k prohledávání transpondéru podle zadaných parametrů a testuje se SR (symbol rate). Pod Natavením jsou k dispozici položky Nastavení jazyka, OSD, Systém a poměr, Nastavení času a časovače a Systémové informace. Co se např. jazyka týká, můžete nastavit jak OSD, tak i audio zvuku, a to první a druhý preferovaný jazyk, a to stejné dokonce u elektronického programového průvodce (EPG) a teletextu. Obraz je podporován ve formátech 1080i, 720p a 480i/576i. Časovač bylo možné naprogramovat pouze z menu, nikoliv bohužel z EPG, což je škoda. Snad se této možnosti dočkáme u novějšího firmwaru. Jeho download ze satelitu, který je také možné spustit z menu, trval téměř přesně 41 minut, jeho instalace a zápis do paměti flash pak přibližně pět minut. O dalších funkcích se nemá cenu zmiňovat, protože jsou standardní jako u ostatních přijímačů. Za povšimnutí však ještě stojí funkce Multimedia, protože zde přibyla nově položka PVR Setting, kde si můžete upravit parametry nahrávání, jako je např. maximální délka záznamu nebo timeshift limit.

Vantage HD-7100 S EPG

Elektronický programový průvodce (EPG), teletext a čeština

Tlačítko Info, kterým se vyvolává EPG, je umístěno na pravé straně téměř přesně uprostřed dálkového ovladače. Po zvolení této volby se objeví informační proužek, ve kterém objeví uživatel údaje o právě vysílaném pořadu, jeho vysílacím čase a následujícím programu. Nechybí ani přesný čas, datum a údaj o síle a kvalitě signálu. K dispozici je také název sledovaného kanálu a jeho pořadí v seznamu. Po dalším stisknutí Infa si divák vyvolá podrobnější popis pořadu, včetně ukazatele, v jaké fázi se pořad nachází. Přítomny jsou i údaje o tom, na jaké družici a parametrech včetně PIDů se uživatel nachází. Přijímač dokonce přečte i providera daného transpondéru (frekvence), např. Premiere, ProSiebenSat.1, ARD, BetaDigital apod. Poslední funkcí, kterou přináší tlačítko Info, jsou údaje o kódování videa, velikosti obrazu nebo počtu snímků za sekundu. Vrátíme-li se ale k samotnému EPG, jeho rozvinutou podobu v podobě elektronického televizního programu najdeme pod volbou Guide. Kanály jsou řazeny v dolní polovině tabulky pod sebou a v této části je jim vyhrazena asi jedna čtvrtina. Zbytek obrazu je pak využit pro časovou osu s jednotlivými pořady. V pravé horní obrazovce je pak vidět náhled právě sledované televize. Vedle ní je pak opět popis pořadu. Co se týká počtu dní, na které je program k dispozici, u některých kanálů jde až o týden. Čeština je bezproblémová, a to jak v EPG, tak i v teletextu. Ten se navíc načítá do paměti přijímače, takže mezi stránkami je pak možné bleskově přeskakovat.

Komunikace s PC

K set-top-boxu je dodáváno CD, ze kterého je možné nainstalovat několik programů, mezi nimi i editor settingu. Jeho instalace probíhá standardně, jako jsme zvyklí u většiny programů běžících pod OS Windows. Pokud chcete editovat databázi z STB, musíte zvolit „Load Database From Set Top Box to PC.“ Tento program však má nevýhodu v tom, že umí komunikovat pouze prostřednictvím COM portů, což může být občas problém, protože v našem případě jsme měli sice vše propojené v pořádku, ale PC zkrátka nechtělo set-top-box vidět. Je zde také možné upravovat seznam devíti favoritních skupin, providerů a satelitů. Raději než přes rozhraní RS-232c se proto doporučuje využít USB portu, popř. „flashky" s předpřipraveným firmware. Na CD je např. také manuál v angličtině nebo trial verze DVR Studia v angličtině a němčině.

Umí dobře česky - pečeť

Další parametry:
SD RAM: 64MB
Procesor: STi 7109, 266MHz
Paměť: 20 000 kanálů
Spotřeba: provoz max 29W, Stand by pod 3W

Tuner:
DVB-S 2–45MS (QPSK)
DVB-S2 10–31MS (8PSK)
úroveň signálu: –35 – –85dBm
frekvenční rozsah: 950–2150MHz

Vantage HD-7100 S
Celkové hodnocení 10 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: ochod.digizone.cz (koupit)

BRAND24

Orientační cena: 10 990 Kč

Foto: archiv Vantage.cz + autor

Líbí se vám set-top-box Vantage-HD 7100 S?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).