Hlavní navigace

Václav Moravec: Janečka nelze kvůli Lambertovi odvolat

11. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
11. 2. 2007

Pokud by chtěla Rada České televize odvolat generálního ředitele ČT Jiřího Janečka kvůli tomu, že jeho nejbližší spolupracovník a vrchní ředitel ČT František Lambert v minulosti působil v Lidových milicích, porušila by zákon. V diskusním pořadu Otázky na zpravodajském kanálu ČT 24 to řekl jeho moderátor Václav Moravec.

Rada by mohla Janečka odvolat kvůli tomu, že věděl o Lambertově členství v komunistických milicích a zatajoval ho. Zákon přitom zakazuje, aby ve vysokých funkcích v ČT působili lidé s takovou minulostí. Lambert proto měl už po nástupu do televize v roce 2003 podepsat čestné prohlášení, že v Lidových milicích nebyl, takové prohlášení však nikdy neodevzdal. Rada nyní řeší, zda Janeček o Lambertově minulosti věděl a vědomě po něm takové prohlášení nechtěl. Tím by porušil zákon i Janeček.

Moravec v nedělních Otázkách upozornil, že pokud by rada chtěla Janečka odvolat kvůli porušování zákona, mohla by tak učinit pouze v případě, že by generálního ředitele na takové porušení zákona sama písemně upozornila, a to v období posledních dvanácti měsíců. Žádné takové upozornění ale rada Janečkovi nezaslala. S tímto výkladem souhlasí i předseda sněmovní mediální komise Vítězslav Jandák (ČSSD).

Podle Jandáka je podivné, že se otázka Lambrertova členství v Lidových milicích neřešila v době jeho nástupu do ČT. Stejně tak mu přijde zajímavé, že tuto skutečnost někdo vytáhl na veřejnost právě nyní. ČT je finančně stabilizovaná. Tandem Janeček – Lambert, ať si o něm myslíme, co chceme, fungoval. Teď nastala situace, že na Lamebrta najednou někdo vytáhne, že byl v Lidových milicích. Je zajímavé, že ten tlak nenastal v době, kdy pan Lambert do ČT nastoupil, konstatoval Jandák.

O České televizi se hovoří jako podniku, který se skládá z mnoha malých eseróček. Pan Lambert v poslední době řídil i program a někomu vstoupil na kuří oko, míní Jandák. Přesto se domnívá, že by vrchní ředitel ČT měl rezignovat a obrátit se na soud, zda bylo jeho členství v milicích formální a vynucení, jak tvrdí Lambert. V takovém případě by totiž nynější zákony Lamberta diskriminovaly. To je na soud, určitým způsobem i Ústavní, aby vysvětlil, jak lze tento zákon vysvětlovat, řekl šéf sněmovní mediální komise.

Podle předsedy senátní komise pro sdělovací prostředky Jiřího Oberfalzera (ODS) není třeba v Lambertově případu žádné další šetření. Pan Lambert nepopírá, že byl členem Lidových milicí, a proto není třeba co zkoumat. Druhá otázka je role generálního ředitele. Pokud o jeho členství v Lidových milicích věděl a strpěl ho, dopustil se protizákonného jednání a měl by odstoupit. Mám takové indicie, že to pan Janeček věděl dříve, minimálně už před rokem, řekl Oberfalzer. Oním zdrojem podle něj není vrchní ředitel ČT František Lambert.

Janečka podle Oberfalzera usvědčuje i jeho vlastní prohlášení, že personální oddělení ČT požadovalo po Lambertovi podpis čestného prohlášení už během loňského roku, ale marně. Nehodlám na nikoho tlačit. Jestliže je nesporné, že pan Lambert byl v Lidových milicích, pak prostě není možné, aby byl vrchním ředitelem ČT. Pak je tu otázka, zda-li o tom pan generální ředitel věděl. Pokud ano, pak by měl ze své funkce odstoupit, dodal šéf senátní mediální komise. Rezignoval by podle něj měli i členové Rady ČT, kteří o Lambertově minulosti věděli a neřešili ji.

BRAND24

Václav Moravec zval do pořadu také generálního ředitele ČT Jiřího Janečka, vrchního ředitele ČT Františka Lamberta a předsedu Rady ČT Jiřího Baumruka. Všichni účast v Otázkách odmítli. Situací se má zabývat Rada ČT na svém nejbližším zasedání 21. února.

Videoarchiv ČT 24: Druhá část Otázek Václava Moravce z 11. února 2007 (o ČT se hovoří ve 40. minutě záznamu, cca od 13:45 hod.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).