Hlavní navigace

Václav Havel změnil program polské televize TVP Info i rakouské ORF 2

19. 12. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
19. 12. 2011

UVNITŘ FOTO S takovou pozorností, jaká byla věnována v zahraničí skonu našeho bývalého prezidenta a významného dramatika Václava Havla, jsme se pravděpodobně ještě nesetkali. Nejen, že Havel zasáhnul z pochopitelných důvodů do programových schémat všech zpravodajských stanic světa, ale měnil také vysílání klasických kanálů, zejména pak u našich sousedů.

K TÉMATU: Odchod Václava Havla televize nezaskočil. S výjimkou Barrandova obstály

Z historického pohledu byl Havel velice důležitý pro Polsko, a proto se mu dostalo na kanálu TVP Info mimořádné pozornosti, která byla srovnatelná se smrtí tamního státníka. Vysílání programu se zahalilo do černobílé barvy, barevná byla pouze grafika a vstupy ze studia. Na Havla vzpomínali někteří polští politici, osloveni byli i zástupci veřejného života z České republiky. Všichni se shodli na tom, že osobnost Václava Havla byla mimořádná a ovlivnila i světovou politickou scénu.

Zpravodajský kanál TVP Info se věnoval smrti Havla podobně jako ČT 24 celé odpoledne. (Screenshot: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Velmi překvapivý a rozhodně příjemný krok udělala rakouská veřejnoprávní televize ORF 2. Ta sice měla na večerní 22. hodinu naplánovaný diskusní pořad im ZENTRUM, ovšem na poslední chvíli se programové oddělení rozhodlo, že ho věnuje právě osobnosti Václava Havla. Při té příležitosti ORF pozvala do studia mimo jiné i zástupce společenského života známé v České republice – spisovatele Pavla Kohouta a herečku, diplomatku a političku Magdu Vášáryovou. ORF 2 odvysílala v rámci večera také dokument věnovaný Havlovi.

Pavel Kohout ve studiu rakouské veřejnoprávní stanice ORF 2. (Repro foto: ORF thek)

BRAND24

VIDEO: Diskusní pořad im ZENTRUM věnovaný osobnosti Václava Havla

Server DigiZone.cz věnoval mimořádnou pozornost Havlovi také na komunitním portálu Facebook, kde vznikla galerie s náhledy webových stránek zahraničních stanic a byla sem umístěna také videa některých zpravodajských kanálů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).