Hlavní navigace

Satelitní UPC Direct v novém: čím nás od soboty překvapí?

29. 4. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Počínaje 1. květnem vstoupí satelitní platforma UPC Direct oficiálně na vysílací pozici 0,8 stupňů západně a družice Thor 5 a 6. Doposud vysílala na konkurenčních satelitech Astra z pozice 19,2 stupňů východně. Změna přinese této satelitní službě konečně možnost výraznějšího rozšíření programové nabídky včetně HD kanálů. Doposud mohli diváci této platformy sledovat pouze volně šířené HD stanice. Jak se změní programová nabídka, jak bude vypadat balíčkování a co přinese UPC Direct nová satelitní pozice? Pojďme se na to podívat pěkně popořádku.

Rozšíření programové nabídky – Rodina a Plus

Co je pro zákazníky současné i budoucí rozhodující pro zachování přízně této satelitní platformě, je pochopitelně programová nabídka. S tou se na družicích Astra moc hýbat nemohlo. Chyběla kapacita pro přidávání nových programů. Tento problém řeší právě přechod na pozici 0,8 stupňů západně a nové satelity Thor od konkurenční společnosti Telenor. Navíc rozdíl v nákladech za kapacitu na satelitech Astra je podle informací serveru DigiZone.cz o třetinu vyšší než na Thoru. Ušetřené finance pak UPC umožní investovat více nákladů do samotné programové nabídky. V současné době nabízí UPC Direct v základní nabídce Rodina 39 programů, nepočítáme-li volně šířenou nabídku stanic na pozici 19,2 stupně východně (zdroj: Seznam programů UPC Direct). V této základní nabídce najdete kromě základních českých stanic, jako je Česká televize, Nova, Prima také další kanály – Minimax, balík MTV, Eurosport, MGM a řadu dalších. Rozšířená programová nabídka Plus pak obsahuje ještě dalších sedm stanic, například AXN, Viasat Explorer a History nebo erotický Blue Hustler. Jako prémiové programy jsou pak zařazeny kanály z rodiny HBO a Hustler TV plus XXX Xtreme.

Prima Cool - realizačná tým

Prima bude moci znovu oslavovat. Její druhý kanál Prima Cool se konečně objeví také v satelitní platformě UPC Direct. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Nová programová nabídka – výrazné rozšíření balíčku Rodina

S přechodem na novou satelitní pozici se výrazně rozšiřuje programová nabídka Rodina, která získává nové označení Direct Medium. Ve sdělení obchodním partnerům slibovala společnost UPC zákazníkům 16 nových televizních kanálů, podle webových stránek www.upc.cz/pre­taceni-parabol by jich mělo být dokonce dvacet. Je však jasné, že platforma konečně svým zákazníkům splatí velký dluh, který vůči nim má. Do nabídky přibudou stanice, které je možné najít i v terestrické digitální síti, ale pro něž doposud neměla UPC kapacitu, tedy Prima Cool, Z1 a Óčko. Dále se mohou těšit na programy ze sousedního Slovenska – Dvojku, Trojku, TV Doma nebo JOJ Plus. Mezi jinými se v nabídce objeví také CS Mini/CS Film, History Channel v SD kvalitě, Nat Geo Wild nebo stanice Eurosport 2 a Sport 2. Tato nabídka byla poměrně diskutována na internetu, kdy si někteří uživatelé stěžovali na to, že zatímco u UPC se musí za základní nabídku programů České televize a STV platit, u konkurenčních platforem CS Link a Skylink jsou k dispozici zdarma. Tito uživatelé si ale jaksi neuvědomili, že spolu s ČT a STV získají nabídku dalších několika desítek stanic, které jsou placené i na Skylinku a CS Linku.

HBO HD screenshot 500

UPC Direct se stane druhou satelitní platformou, kde bude dostupný prémiový filmový kanál HBO HD (Foto: autor)

Balíček Direct+ a programy v HD kvalitě

Příliš velké rozšíření programové nabídky nepřináší balíček Direct+, známý dříve pouze jako Plus. Přibudou do něj jen dvě nové televizní stanice, které v Česku zastupuje společnost HBO Česká republika – AXN Crime a AXN Scifi. Balíček tak bude místo nynějších sedmi obsahovat devět televizních stanic. Lákadlem pro zákazníky ale mají být především programy v HD kvalitě, které doposud v UPC Direct zcela chyběly. Půjde o ČT HD (kombinaci kanálů ČT 1, ČT 2 a ČT 4), Nova HD, Nova Sport HD, National Geographic HD, Rush HD, History HD a jako třešnička nakonec program ESPN America HD, který UPC Direct nabídne díky exkluzivní spolupráci se severskou platformou Canal Digital. Záměrně jsem vynechal stanici HBO HD, která bude dostupná v rámci balíčku HBO MaxPak (kompletní balík stanic HBO a Cinemax). Poměrně nejasno je však alespoň podle webových stránek právě u balíčku HDTV kanálů, označených Direct HD. Jak si ale vysvětlíme v následujícím odstavci, je to tím, že zde chybí informace o cenách.

UPC - ani korunu navíc

Společnost UPC slibuje zachování cen. Ve skutečnosti se slevuje sice jen o tři koruny, v reálu však téměř až o tři sta korun.

Web láká na stejné ceny, ale nabídka Rodina ve skutečnosti zlevňuje

Poměrně zajímavě se jeví informace o cenách na stránkách kabelového a satelitního operátora UPC. Pokud se totiž podíváte do oficiálního ceníku, ten hovoří jasně. Balík Rodina za 695 Kč/měsíčně (v akci za 402 Kč/měsíčně), balík Plus, který zároveň obsahuje i Rodinu – 855 Kč/měsíčně (v akci 479 Kč/měsíčně) a nabídka Rodina + HBO + Cinemax za 1 198 Kč/měsíčně, v akci za 504 Kč/měsíčně. Informace na webových stránkách UPC Direct věnovaných nové nabídce však hovoří o tom, že Vás to nebude stát ani korunu navíc. Skutečnost je však taková, že to nejen že nebude stát ani korunu navíc, ale UPC Direct dokonce zlevní. Vyplývá to z e-mailu, který společnost rozesílala svým obchodním partnerům, a který má server DigiZone.cz k dispozici. V něm se píše: Cena za základní nabídku Rodina bude od května 399 Kč, ostatní prémiové kanály zůstávají cenově beze změn, uvádí UPC. V praxi to znamená, že i kdybychom brali jako bernou minci až cenu v akci, nabídka Rodina zlevní, byť jen o 3 Kč. Balíček HD programů označený jako Direct HD, bude stát 149 Kč měsíčně. Stávající klienti budou osloveni a přetočení jejich satelitních parabol z původní vysílací pozice 19,2 stupně východně na novou na 0,8 stupně západně provedou v režii UPC technici, které si tato společnost vybrala v konkurzu.

BRAND24

Parabola bez motoru

Ne každou satelitní parabolu bude možné přetočit. (Foto: autor)

Co se zákazníky, kterým nebude možné přetočit parabolu?

Co se ale bude dít se zákazníky, kterým nebude možné z nějakého důvodu přetočit parabolu z 19,2 stupňů východně na 0,8 stupňů západně? Česká pobočka kabelového a satelitního operátora se k této problematice nevyjadřuje. Důvodem však není fakt, že by tuto možnost komentovat nechtěla, ale protože zkrátka stanovisko poskytnout nemůže. Není k tomuto kroku oprávněna. Veškerá komunikace ohledně satelitní televize této společnosti už totiž nyní spadá pod firmu UPC S.a.r.l., která však nemá prozatím v České republice mediální zastoupení. Lze si však logicky odvodit, že společnost nebude chtít přijít o své zákazníky, takže v úvahu, pokud bude možné službu realizovat, připadají dvě řešení: buď by se například nainstalovala nějaká prodlužovací tyč, kterou je možné vidět u některých balkónů na panelácích, nebo by se klientovi nabídla varianta v podobě digitální kabelové televize tohoto operátora. Samozřejmě v případě, že je služba UPC Digital v dané lokalitě dostupná. Pokud by však službu nebylo možné realizovat ani jedním uvedeným způsobem, musela by UPC zkrátka se zákazníkem rozvázat smlouvu.

Oslovila vás nabídka satelitní televize UPC Direct na nové pozici?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).