Hlavní navigace

V Nizozemsku začala výstavba DAB sítě pro komerční rozhlasové stanice

23. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Posluchači v Nizozemsku si doposud mohli prostřednictvím digitálního rozhlasu naladit pouze veřejnoprávní stanice. Ostrý provoz komerčního multiplexu začne v září.

Telekomunikační operátor Broadcast Partners začal na počátku tohoto měsíce v Nizozemsku s výstavbou digitální rozhlasové sítě (DAB), která bude určena komerčním stanicím. Informoval o tom server Radio.nl. V současné době probíhá instalace technologií po celé zemi a první signály by se mohly k zájemcům dostat už za několik dní, konkrétně 1. června. Od 1. září by se pak měl multiplex dostat na celostátní úroveň. Šíření signálu bude probíhat na kanálu 11C.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Brava HDTV od Skylinku má nový grafický vizuál, logo i pozměněný název

V první fázi by měl být signál dostupný pro 40 % obyvatelstva. Od září se v multiplexu objeví rozhlasové stanice 538, Q-music, Sky Radio, Slam FM, Radio Veronica, 100%NL, Sublime FM a BNR Nieuwsradio. O tom, ze kterých vysílačů bude konkrétně multiplex šířen, se mohou zájemci přesvědčit v tomto přehledu. Technologie DAB funguje v Nizozemsku už v tuto chvíli, jde ale pouze o veřejnoprávní rozhlas, který využívá kanál 12C pro devět svých stanic.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).