Hlavní navigace

V Brně by měla začít vysílat Regionální síť 9. Příděly dostaly od ČTÚ i další multiplexy

2. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ TABULKY Zajímavé jsou zejména tři nové kmitočtové příděly pro Regionální síť 7, které jsou opět totožné s lokalitami, z nichž už vysílá multiplex 4 podnikatele Radima Pařízka.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na svých webových stránkách zveřejnil technické parametry Regionální sítě 9. Ty doposud nebyly známy a v databázi ČTÚ chyběly. Regionální síť 9 by měla podle webu telekomunikačního úřadu začít vysílat v Brně, konkrétně v lokalitě Jihlavská. Zajímavostí je, že souřadnice GPS odpovídají stejnému stanovišti, ze kterého vysílá multiplex 4 (kanál 46) a v budoucnu by měla být odtud šířena i Regionální síť 7 (kanál 47), o které však doposud není nic známo.

ČTĚTE TAKÉ: Vzniká síť městských multiplexů, které mají cenově konkurovat Radiokomunikacím a Pařízkovi

Telekomunikační úřad přidělil Regionální síti 9 v Brně pro lokalitu Jihlavská kanál 37 s vyzářeným výkonem 1000 Wattů, tedy 1 kW. Použita by měla být horizontální polarizace. Server DigiZone.cz už se v minulosti na ČTÚ několikrát dotazoval, kdo žádal o koordinace nových lokálních multiplexů, ale dostal odpověď, že úřad není oprávněn tyto informace poskytovat. Regionální síť 7 má přitom přidělených hned několik lokalit, které jsou naprosto totožné s multiplexem 4. Podnikatel Radim Pařízek, který však za tímto multiplexem stojí, se k nim nehlásí.

BRAND24

Přidělené lokality, kanály a výkony pro Regionální síť 9
Lokalita (vysílač) Kanál Výkon (kW)
Brno – Jihlavská 37 1, pol. H

NEPŘEHLÉDNĚTE: V Česku mohou začít vysílat dvě nové regionální sítě. Jedna získala kanál i v Praze

Právě Regionální síť 7, která je zatím zahalena největší rouškou tajemství, získala další kmitočtové příděly od ČTÚ. Kromě Benešova, Brna, Českých Budějovic, Prahy a dalších oblastí, se může nově rozšířit také do Jihlavy, Mariánských Lázní a Olomouce. Jde ale o poměrně zanedbatelné výkony. Žádný z nich není vyšší než 1 kW. V Jihlavě jde o Jeníkov, v Mariánských Lázních o Dyleň a v Olomouci o Slavonín. Vysílače jsou opět ve všech třech případech totožné s Pařízkovým multiplexem 4. Regionální síť 10 pak může kromě Jeseníku šířit nově signál i z prachatické vodárny.

Nově přidělené lokality, kanály a výkony pro Regionální síť 7
Lokalita (vysílač) Kanál Výkon (W)
Jihlava – Jeníkov 50 501, pol. H
Mariánské Lázně – Dyleň 38 100, pol. H
Olomouc – Slavonín 50 501, pol. H
Nově přidělené lokality, kanály a výkony pro Regionální síť 10
Lokalita (vysílač) Kanál Výkon (W)
Prachatice – vodárna 37 19, pol. V

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).