Hlavní navigace

V Bratislavě startuje zkušební vysílání digitálního rozhlasu z vysílače Kamzík

15. 12. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Přestože jde aktuálně o zkušební provoz, máme s digitálním vysíláním ve standardu T-DAB+ velké plány,“ informoval Zsolt Nagy, technický ředitel společnosti Towercom.

Bratislavský vysílač Kamzík začne od dnešního dne šířit signál digitálního rozhlasu ve zkušebním režimu. Informoval o tom telekomunikační operátor Towercom, který se na něm bude podílet ve spolupráci s Rozhlasem a televizí Slovenska (RTVS). Signál všech okruhů RTVS bude šířen ve standardu DAB+, a to na kanálu 12C s výkonem 3,6 kW. Operátor tedy použije pro distribuci stejnou frekvenci, na jaké funguje pražský vysílač Žižkov. Příjem signálu na Moravě a ve Slezsku v blízkosti slovenských hranic není vyloučen.

K TÉMATU: Na Slovensku by mohly konečně proběhnout testy digitálního rozhlasu DAB

V první fázi byly do multiplexu zařazeny stanice Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio_FM a Rádio Junior, které jsou šířené v kompresním formátu HE-AAC. Těší nás, že na rozvoji digitálního rozhlasového vysílání můžeme spolupracovat s RTVS, protože příklady ze zahraničí naznačují, že právě veřejnoprávní vysílání jsou tahounem v digitalizaci rozhlasového vysílání, řekl Zsolt Nagy, technický ředitel společnosti Towercom. Na Slovensku doposud fungovalo experimentální vysílání ve standardu DRM+.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: Radiokomunikace testují multiplex Českého rozhlasu, signál doletěl až na Slovensko

Cílem zkušebního provozu je ověřit reálné parametry digitálního rozhlasového vysílání pro plánování celoplošných T-DAB+ sítí tak, abychom posluchačům i vysílatelům zprostředkovali dokonalý zvukový zážitek. Přestože jde aktuálně o zkušební provoz, máme s digitálním vysíláním ve standardu T-DAB+ velké plány. Věříme, že spolu s vysílateli budeme dále rozšiřovat počet dostupných rozhlasových stanic a přineseme doprovodné datové služby, dodal Nagy. Podle technického ředitele RTVS Andreje Doležala instituce jako veřejnoprávní vysílatel pilotní provoz ve standardu T-DAB+ vítá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).