Hlavní navigace

Už jsme na obraze? Aneb jak tiskové konference stále více diriguje televize

29. 5. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
V Hradci Králové dnes finišuje volební konference Věcí veřejných. Zpravodajská ČT 24 k ní připravila speciál, v němž nabízí po oba víkendové dny přímé vstupy z jednacího sálu, živé rozhovory s představiteli nejmenší vládní strany a tiskové konference. Právě první tiskovka v sobotu brzy odpoledne mě inspirovala k zamyšlení, jak se mění chování politiků vůči médiím a naopak. Kdy se to zvrtlo tak, že politici upravují začátek tiskových konferencí podle toho, zda už běží „na obraze“, tedy jde živý přenos na zpravodajské televizi?

Věci veřejné rozhodně nejsou první, kdo se přizpůsobil živým přenosům tiskovek na ČT 24. Dříve to fungovalo tak, že politická strana svolala tiskovku bez ohledu na to, zda se to nějakému médiu v daný čas hodí nebo ne. Dnes, pokud chce daná strana vytřískat co největší mediální pozornost, vyčká na to, až štáb České televize připraví přímý přenos pro ČT 24. Hezky to bylo vidět právě v sobotu odpoledne. Moderátorka Daniela Drtinová v pražském studiu ČT 24 oznámila začátek přenosu tiskovky Věcí veřejných a na obraze se objevil staronový šéf Věcí veřejných Radek John s místopředsed­kyněmi Karolínou Peake a Kateřinou Klasnovou, kterak řešili, zda se „vidí na obraze“.

Je to úplně stejné jako při poslaneckých interpelacích nebo přímých přenosech jednání Poslanecké sněmovně o vyslovení či nevyslovení důvěry vládě. Zákonodárci se předhánějí v nekonečných diskusních příspěvcích a blábolí nesmysly, jen aby si užili svých pět minut slávy v přímém přenosu na televizní obrazovce. U tiskových konferencí to jde ještě dál – zatímco při přenosech ze sněmovny dostávají prostor všechny parlamentní strany (pokud se jejich poslanci přihlásí do rozpravy), tiskovky jsou doménou strany, která je zrovna pořádá. Je to vlastně jedno velké PR, které se vždycky hodí. Pokaždé jsou za několik měsíců nějaké volby, pokaždé se hodí vyjádřit k nějakému tématu.

Parlamentní strany mají v tomhle přenosovém maratónu ČT 24 obrovskou výhodu. Zpravodajský kanál odvysílá živě nebo ze záznamu prakticky všechny jejich tiskovky, pokud se alespoň trochu týkají aktuální politické situaci. Neparlamentní strany mají smůlu, jejich zástupci se dostanou maximálně tak do týdeníku Politické spektrum v neatraktivním vysílacím čase. Vlastně ani není jasné, podle jakého klíče ČT 24 ony živé přenosy tiskových konferencí politických stran vybírá. Co je ještě natolik důležité, aby to šlo živě na obraz, co si zaslouží alespoň záznam či zkrácenou verzi, a co jenom předtáčený krátký příspěvek do zpráv?

Před loňskými parlamentními volbami jsem se snažil získat odpověď na tyto otázky od tehdejšího ředitele zpravodajství ČT Milana Fridricha. Vrtalo mi hlavou, proč ČT 24 tak často vysílá tiskové konference nové politické strany TOP 09, když se ještě žádných voleb nezúčastnila a v Parlamentu ji zastupovali pouze odpadlíci z vládní KDU-ČSL. Dostalo se mi odpovědi, že pokud zástupce takové strany je bývalým ministrem zahraničí (ovšem za jinou stranu, konkrétně za Zelené) a aspiruje na tento post i po volbách, nemůže veřejnoprávní televize takovou stranu pomíjet ani při živých přenosech jejích tiskových konferencí.

BRAND24

Zelení, kteří se v loňských volbách do sněmovny nedostali, už nemají na živé přenosy jejich tiskových konferencí šanci, byť mají zastoupení na řadě radnic měst a obcí. To samé se týká Suverenity Jany Bobošíkové, která měla loni blízko ke zvolení do sněmovny, či Strany práv občanů (SPO) Miloše Zemana, jíž k tomu chyběla polovina procentního bodu. Také komunisté, kteří mají v Parlamentu svoje zastoupení, se živě na ČT 24 nedostanou tak často jako vládní strany nebo sociální demokracie. Zřejmě proto, že nemají takový vliv jako ČSSD a zatím s nimi nikdo nepočítal do vlády? Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky by to už nemuselo po příštích volbách platit.

Živé přenosy z tiskových konferencí na ČT 24 jsou zajímavé, zvlášť když k nim Kavčí hory přizvou do studia analytiky. Měly by ale dávat prostor všem relevantním stranám, ne jen několika vyvoleným, které se zrovna dělí o moc. A které v klidu přizpůsobí čas začátku konference živému přenosu na ČT 24, aby jim Česká televize udělala reklamu.

Měli by politici upravovat čas svých tiskových konferencí podle potřeb České televize, která je chce přenášet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).