Hlavní navigace

Uspíší Nova přechod na DVB-T v severních Čechách?

9. 11. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televizi Nova hrozí, že v nejbližších týdnech či měsících přijde o značnou část diváků v severních Čechách. Její analogové vysílání totiž naruší digitální rozhlas z Německa. Ten se už se signálem Novy začal rušit přede dvěma lety, tehdy ale ještě Český telekomunikační úřad (ČTÚ) společně s Českými radiokomunikacemi (ČRa) našel náhradní analogové kmitočty. Německý rozhlas T-DAB ale brzy spustí další vysílače v příhraničí a zvýší výkon stávajících vysílačů. Žádné další náhradní analogové kmitočty pro Novu v záloze nejsou.

Problém jménem Buková hora

Na problém upozornil už 20. října v Senátu předseda Rady ČTÚ David Stádník. Před několika dny jsme dostali informaci, respektive podnět z německé strany, že v Bavorsku a na německé straně Krušných hor nám spustí další vysílače pro digitální rozhlas na 12. kanálu a zvýší výkony těch, na kterých už vysílají. Tím pádem budeme mít těžký problém, který jsme už jednou řešili přede dvěma lety, ale podařilo se nám ho nějakým způsobem ustát, protože se podařilo přeplánovat příslušné sítě analogových vysílačů. Nepodařilo se ale vyměnit a zajistit nové kmitočty pro Domažlicko a Ústecko, protože prostě neexistují, uvedl David Stádník na semináři o digitalizaci.

David Stádník

Největší komplikace nastanou na Ústecku. Televize Nova tu vysílá z Bukové hory na 12. kanálu a tento signál přebírají další převaděče. Lze očekávat, že v nejbližší době dojde k zarušení příjmu televizí, které vysílají svůj analogový signál na 12. kanále, upozornil David Stádník. Jediným možným řešením se podle něj urychlený přechod na pozemní digitální vysílání. ČTÚ totiž nemá v záloze žádné další analogové kmitočty, kterými by vykryl postižené území. To bude značné: signál Novy z Bukové hory přijímají domácnosti nejen na Ústecku, ale i hluboko ve vnitrozemí České republiky, dokonce i na severních okrajích Prahy. Tam sice nedosáhne digitální rozhlas z Německa, ten však zaruší samotný primární vysílač na Bukové hoře.

Rušení řešil už Vladimír Železný

David Stádník si podle svých slov vzpomíná na emotivní debatu s bývalým ředitelem televize Nova Vladimírem Železným, kterému si už před lety stěžovali diváci ze severních Čech na zhoršený příjem tohoto programu. Těch stížností bylo mnoho a my jsme s Českými radiokomunikacemi museli podniknou neuvěřitelné kroky pro to, aby se zaměnily kmitočty. Ale bohužel právě u těchto dvou oblastí, Ústecka a Domažlicka, v současné době už nelze. Nemáme k dispozici vůbec nic. Je to možné zajistit pouze a jedině přechodem na digitální vysílání a urychleným spuštěním finálních digitálních sítí, míní David Stádník. Nova by teoreticky mohla na Ústecku přejít do DVB-T už nyní, část kraje totiž pokrývá přechodná digitální síť A Českých radiokomunikací, kterou obsadily programy České televize a právě Nova.

Kmitočty, kterých se dotkne rušení s německým rozhlasem T-DAB
Kanál Televizní stanice Lokalita Umístění vysílače Nadmořská výška Výkon (ERP)
12 Nova Ústí nad Labem Buková hora 683 m 68,00 kW
12 ČT2 Domažlice Vraní vrch 685 m 1,40 kW

Zdroj: RadioTV.cz

Mapa pokrytí

Jak pokryje multiplex A severní Čechy?

Podívejte se na mapku pokrytí přechodné digitální sítě A, která zatím vysílá pro Prahu a střední Čechy. Z ní vyčtete, jakou část severních Čech by měl do poloviny roku 2007 zasáhnout multiplex A, jehož součástí je také televize Nova. Výsledek můžete porovnat s pokrytím dalších dvou dočasných digitálních sítí B a C v přehledných celostátních mapkách.

ČRa se urychlenému spuštění digitálního vysílání v severních Čechách nebrání, impuls ale podle nich musí vzejít od jejích zákazníků, tedy samotných televizí. Otázka teď nestojí tak, do jaké míry nastane zarušení, ale zda z toho náš zákazník vyvodí nějaké reakce. Takže záleží na tom, co bude chtít televize Nova. Ona vlastní licenci a měla by vyhodnotit situaci, řekl v nedávném rozhovoru pro server DigiZone.cz ředitel úseku vysílacích služeb ČRa Martin Roztočil. Zareagujeme, jakmile to bude možné, ale k tomu potřebujeme poptávku od našeho zákazníka. Nemůžeme nic předjímat, dodal. Pro Novu by ale takové řešení znamenalo další náklady na informační kampaň, neboť řada diváků o pozemním digitálním vysílání nic neví a netuší tedy, že by si museli pořídit set-top-box.

Nova zvažuje různá řešení

Německo T-DAB mapka pokrytí

Technický ředitel televize Nova Ivo Ferkl serveru DigiZone.cz potvrdil, že se stanice tímto problémem intenzivně zabývá. Víme, že tyto věci mohou nastat. Ale jestli to bude příští rok nebo později, to nevíme. Hlavně je to spíš problém ČTÚ, aby nabídl nějaké řešení, které by neohrozilo příjem na obou stranách hranice. Tam se to ruší navzájem, vysvětlil. Nova si podle Iva Ferkla nechala udělat určité výpočty, o kolik diváků by mohla vzájemným rušením s digitálním rozhlasem z Německa přijít. V minulosti se neoficiálně hovořilo o tom, že půjde až o pět procent diváků v rámci celé České republiky. To by značně ovlivnilo celkové výkony Novy nejen co se týče sledovanosti, ale hlavně inzerce.

V minulosti jsme přišli asi o 86 převaděčů, které vysílaly na 12. kanále. Jediný problém je s Bukovou horou, kde se měnil anténní systém a celá charakteristika vysílače se změnila tak, aby naše vysílání nezasahovalo do Německa. Takže nevím, jaký bude mezinárodní tlak, protože probíhají jednání a těch problémů je tam více, říká Ivo Ferkl. Zarušení by mělo být poměrně silné, neboť T-DAB v německém příhraničí vysílá v bloku 12A, který při kolizi s analogovým televizním signálem nabourává kvalitu obrazu. Předseda Rady ČTÚ David Stádník proto opakovaně varoval před značným omezením analogového vysílání: Nevím, co bude dělat generální ředitel televize Nova, až mu Německo opravdu spustí T-DAB. A oprávněně – půjde o řádné vysílání na jejich území.

Aktuálně je ohroženo Domažlicko

Kromě Novy se stejný problém týká také vysílání programu ČT2 na Domažlicku, konkrétně z vysílače Vraní vrch a několika převaděčů. Podle obdržené informace bude výkon zvýšen nejprve u vysílačů na území Bavorska, tedy v oblasti vysílače Domažlice, uvádí na svých webových stránkách ČTÚ. Ke zvyšování výkonu rozhlasových digitálních vysílačů T-DAB v česko-německém pohraničí by mělo docházet v průběhu roku 2006. Cílem tohoto opatření, které má zvýšit atraktivitu vysílání T-DAB, je zajistit lepší pokrytí území Německa signálem T-DAB, včetně zajištění možnosti kvalitního příjmu vysílání uvnitř budov bez venkovní antény, vysvětlil ČTÚ.

Tipy C

Digitální svět

Varování Českého telekomunikačního úřadu

O nejnovějším nebezpečí vzájemného rušení digitálního rozhlasu T-DAB z Německa a analogového televizního vysílání v České republice na 12. kanálu informoval předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu David Stádník 20. října v Senátu na semináři o digitalizaci (Stenozáznam semináře o digitalizaci v Senátu, 20. října 2005 (DOC 368640 bytů)ste­nozáznam). O den později ČTÚ zveřejnil oficiální prohlášení, v němž varuje Českou televizi a TV Nova před problémy s vysíláním na Domažlicku a Ústecku.

Také v oficiálním prohlášení ČTÚ lobuje za to, aby dotčené televize v těchto regionech urychleně přešly na pozemní digitální vysílání: Český telekomunikační úřad upozorňuje, že vzhledem k neexistenci vhodných kmitočtů nebylo a není možné analogové vysílání těchto vysílačů nahradit analogovým vysíláním na jiném kanálu. S ohledem na probíhající proces digitalizace televizního i rozhlasového vysílání v České republice však lze předpokládat, že analogové vysílání bude možno v těchto lokalitách nahradit vysíláním digitálním. Český telekomunikační úřad jedná s německou správou o všech možných opatřeních, která by jakýkoliv negativní dopad na diváky na území České republiky minimalizovala.

To se však lehko řekne, realizace bude horší. Ať už se problém s rušením analogového signálu na 12. kanálu vyřeší jakkoli, jedno je jisté: pro televize to nebude levné.

Měla by Nova v severních Čechách přejít na DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).