Hlavní navigace

Univerzální čtečka v přijímači není po právní stránce problém, uvádí advokát

13. 6. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
13. 6. 2011

Server Digitálnítele­vize.cz přinesl v pátek právní rozbor problematiky takzvaných univerzálních čteček v přijímačích. Nechala si ho vypracovat společnost Digitální televize v.o.s., bývalý provozovatel e-shopu DigiZone.cz. Autorem rozboru je advokát Jiří Kozák. Problém by se mohl vyskytnout podle jeho vyjádření až tehdy, pokud by bylo zařízení použito například k nelegálnímu sledování stanic.

NEPŘEHLÉDNĚTE: ORF chystá výměnu zákaznických karet. Vyřadí tak satelitní piráty

Domnívám se, že protiprávním zásahem do autorských práv v tomto smyslu by mohla být pouze výroba a distribuce zařízení, schopného přímého dekódování signálu a tedy obcházení zabezpečení práv bez souhlasu provozovatele signálu, konstatuje Kozák a dodává: O zásah do autorských práv by se však mohlo jednat jen u zařízení, která by za tímto účelem byla na trhu nabízena, případně by tento účel užití byl zcela dominantní a jiné funkce zařízení by byly marginální, a to jak z technického, tak zejména obchodního hlediska.

ČTĚTE TAKÉ: Skylink zavedl opatření proti pirátům. Nechce, aby sdíleli karty

U takto upraveného zařízení je tedy zapotřebí brát v potaz, zda je dodáváno s nebo naopak bez dekódovací karty. U přijímače by se tedy objevil právní problém pouze tehdy, když by nebyl primárně určen k legálním účelům, tedy s použitím dekódovací karty, případně by byla funkce s touto kartou omezena. Účel zařízení je tedy nutný určit především z obchodního hlediska, uvádí ve svém vyjádření pro obchod Digitální televize advokát Jiří Kozák. Právní problematika by se také zabývala tím, zda sice box umožňuje takzvanou emulaci, ovšem uživatel ho používá legálně, tedy s dekódovací kartou.

Tipy C

Z ARCHIVU: Po ORF prolomili piráti další satelitní službu – AustriaSat

V případě, že se jedná o box, který by neumožňoval softwarovou emulaci, tedy příjem kódovaných programů bez karty, ale pouze upraveným softwarem například umožňoval aktivaci univerzální čtečky, neměl by po právní stránce být v tomto problém. …pokud je zařízení pouze technickým prostředkem k dekódování signálu přes přístupovou kartu provozovatele signálu, nejde dle mého názoru o pomůcku sloužící k eliminaci zabezpečení, nýbrž k realizaci předpokládaného a nutného dekódování pomocí předplacené karty (u zpoplatněných programů), uvádí Kozák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).