Hlavní navigace

Umí vaše banka streamovat HD video?

28. 2. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Energetická banka Adata DashDrive Air je „švýcarským nožem“ ve světě elektroniky. Má čtyři různé funkce včetně přenosu multimédií.

Velice zajímavým elektronickým doplňkem na cesty je multifunkční zařízení Adata DashDrive Air AE400 (cca 1 200 Kč). Malá „krabička“ (80×59×21 mm) s efektním designem je tzv. energetická banka, která ale zároveň poslouží jako čtečka paměťových karet. Pomůže také se sdílením bezdrátového internetového připojení a obsahu vložené paměťové karty anebo připojeného flash disku či externího disku. Pojďme se blíže podívat na jednotlivé funkce.

Všeuměl pro drobnou elektroniku

Základní vlastností AE400 je funkce energetické banky, ze které si můžete na cestách dobít mobil, tablet, fotoaparát a další drobnou elektroniku, aniž byste potřebovali přístup k elektrické síti. K dobíjení elektroniky slouží USB rozhraní klasického formátu. Kapacita akumulátoru Li-Pol je 5000 mAh, takže orientačně by měla být banka schopna plně dobít až dvě mobilní či přenosná zařízení.

Multifunkční energetická banka Adata Dash Drive Air AE400.

Baterie energetické banky je však využíváno i pro napájení dalších funkcí zařízení, takže pro dobíjení jiných přístrojů jí nemusí zbýt zase tolik. Záleží na konkrétním využití.  Samotná energetická banka se dobíjí prostřednictvím rozhraní microUSB. Výrobce k zařízení dodává USB kabel pro dobíjení z PC. Adaptér pro doplnění energie ze sítě nebo autobaterie není součástí balení, což se u energetické banky jeví poněkud nešťastné.

Totéž lze říci o indikátoru baterie, který poskytuje jen hrubě orientační informaci o zbývající energii. Jedná se o LED kontrolku, která svítí červeně, pokud zbývá nanejvýš 25 % energie z kapacity akumulátoru, žlutě do 50 % a zelenou při více než 50 % zbývající energie. Bezesporu největším problémem je ale uživatelsky nevyměnitelný akumulátor. Svařená konstrukce je navíc poměrně nedobytná, takže ani kutilové nepochodí.

Čtečka paměťových karet SD/SDHC/SDXC

Společnost Adata výrobek řadí spíše mezi paměťová zařízení. Disponuje slotem pro paměťové karty formátu SD, SHCD a SDXC klasické velikosti. Funguje tak jako čtečka paměťových karet, kterou lze k počítači připojit USB kabelem. Poslouží též jako čtečka velkoformátových karet pro mobilní zařízení s USB OTG rozhraním, ale k tomu je nutný kabel s koncovkami microUSB na obou stranách, který se v balení nenachází.

Dash Drive Air AE400 má i slot pro paměťové karty.

Hlavní funkcí zařízení, alespoň podle proklamací výrobce, je bezdrátové sdílení obsahu nejen z paměťové karty, ale třeba také z externího disku či flash disku připojeného přes USB 2.0. Podporovány jsou souborové systémy FAT32 a Extended FAT (ExFAT), ovšem nikoliv NTFS. Co se týče souběhu s funkcí energetické banky, tak data lze v době dobíjení jiného zařízení sdílet jen z paměťové karty, protože pro dobíjení a připojení externího média slouží stejné USB 2.0.

Bezdrátové sdílení souborů a streamování

K bezdrátovému spojení se používá WiFi (b/g/n). Funguje jako přístupový bod (access point). Pro sdílení dat je nutné se k němu připojit. Přístup k datům z paměťového zařízení prostřednictvím počítače s podporou WiFi se obejde bez speciálního softwaru. Stačí se připojit k přístupovému bodu zařízení. To se pak jeví jako další počítač v síti a mediální zařízení schopné streamovat video a audio.

Bezdrátový přístup k médiu připojenému k zařízení Dash Drive Air AE400 z počítače s Windows 8.1.

Pro přístup z mobilního zařízení jako je chytrý mobil či tablet je již potřebná aplikace DashDrive Air Elite dostupná pro Android (2.1 a vyšší) nebo iOS (4.3 a vyšší). Slouží jako jednoduchý správce souborů pro bezdrátový přístup k paměťové kartě, flash disku či externímu disku. Podporuje stahování souborů z média do zařízení a jejich otevírání v příslušné nainstalované aplikaci. Též podporuje přenos souborů opačným směrem.

Bezdrátové připojení mobilního telefonu se systémem Android je snadné.

Výrobcem vyzdvihovanou funkcí je podpora streamování hudby a videa z připojeného média až do několika mobilních zařízení. Streamování hudby pro dvě až tří zařízení během testování fungovalo bezproblémové, ovšem když došlo na streamování videa, tak AE400 vždy neplnilo sliby výrobce. Podle specifikace by mělo být možné streamovat video v plném rozlišení Full HD (1080p) pro tři zařízení. Plynulé přehrávání takto kvalitního videa z paměťové karty či flash disku se však během našich testů nedařilo ani s jedním zařízením.

Pochodili jsme až s videem v základním vysokém rozlišení (720p), ovšem jen do chvíle, než jsme se k obsahu paměťového média pokusili přistoupit z druhého zařízení. Plynulé přehrávání videa pro více zařízení se zdařilo až na třetí pokus, kdy jsme použili převedené video do nízkého rozlišení (480p). Jenže takové video při kvalitě displejů dnešních mobilů a tabletů není žádná sláva. Zlom nastal při připojení klasického externího disku.

Aplikace DashDrive Air Elite pro Android 2.1 a vyšší.

Pak skutečně bylo možné plynule přehrávat video ve Full HD až ve třech zařízeních. Výrobce však ve specifikaci ani manuálu nepodmiňuje streamování videa ve vysokém rozlišení tím, že jeho zdrojem musí být externí disk. Ten má sice vyšší rychlost čtení dat než flash disk či paměťová karta, ale i jejich rychlost čtení by neměla být nedostatečná. Každopádně alespoň z nějakého média zařízení streamuje video tak, jak výrobce slibuje.

Sdílení připojení přes bezdrátový most

Další funkcí zařízení je bezdrátové sdílení internetového připojení. Navzdory očekávání však nepodporuje mobilní modem, přes který by prostřednictvím WiFi připojovalo počítače, tablety či mobily. Zařízení slouží pouze jako bezdrátový most pro připojení ke stávajícímu přístupovému bodu. Nepřináší ani vybudování jednoduché bezdrátové sítě, v níž by bylo možné jednotlivá mobilní a přenositelná zařízení vzájemně propojit.

Přesto si využití najde. Většina mobilů dnes podporuje tzv. tethering, kdy se připojí k internetu přes mobilní síť a zároveň fungují jako přístupový bod pro sdílení tohoto připojení přes WiFi. Z důvodu úspory energie je však dosah sítě často uměle omezován. DashDrive Air AE400 lze použít pro prodloužení dosahu pomocí bezdrátového mostu, na jehož konci může původní připojení v mobilu sdílet až dalších deset zařízení.

Konfigurace přes mobil, tablet i počítač

Na těle zařízení je jediné tlačítko. Krátké stisknutí slouží k přepínání mezi různými módy (funkcemi) a přidržením se zařízení vypíná anebo zapíná. Detailnější nastavení je možné z webové administrace či mobilní aplikace. Zde lze nastavit třeba zabezpečení bezdrátového spojení. Standardně je používán pro vyšší kompatibilitu mix WPA a WPA2, přičemž jedinou dostupnou autentizační metodou je heslo (PSK). Technologie WiFi Protected Setup není podporována.

Bezdrátová konfigurace AE400 z aplikace pro mobilní zařízení se systémem Android.

Dále lze nastavit připojení k bezdrátové síti v dosahu pro vytvoření síťového mostu či automatické vypnutí zařízení po zvolené době nečinnosti pro úsporu energie. Prostřednictvím mobilní aplikace či webové administrace je též možné resetovat zařízení, obnovit tovární nastavení či upgradovat firmware. Mobilní aplikace i webové rozhraní není přeloženo do češtiny. Konfigurace ani obsluha není složitá, ale přesto by v balení měl být alespoň český manuál.

Hodnocení

Zařízení ADATA DashDrive Air AE400 lze hodnotit jako základní energetickou banku s doprovodnými funkcemi, které čas od času mohou přijít vhod. Například bezdrátové sdílení multimédií při dlouhém cestování automobilem pro zabavení ratolestí nebo prohlížení snímků pořízených fotoaparátem na displeji zařízení bez vlastní čtečky SD/SDHC/SDXC karet.

BRAND24

Pro: dobrý poměr mezi cenou a funkcemi (čtyři zařízení v jednom), pro mobilní zařízení i osobní počítače, snadné ovládání, výborná přenositelnost a zajímavý design.

Proti: nevyměnitelný akumulátor, není k dispozici aplikace pro Windows Phone, streamování videa může být v závislosti na použitém paměťovém médiu problematické, dovede sdílet připojení k internetu jen přes již existující bezdrátovou síť (nikoliv přímo přes mobilní modem), nepodporuje vytvoření plnohodnotné WiFi sítě.

Používáte energetickou banku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).