Hlavní navigace

Ultra HD vysílání v praxi. Co nabízí portugalský operátor NOS?

26. 9. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Seriál o UHD televizi pokračuje a bude se věnovat největšímu portugalskému telekomunikačnímu operátorovi NOS (předtím ZON a ZON Optimus).

Společnost NOS je kotována na hlavním portugalském burzovním indexu PSI-20 a její portfolio čítá 4 miliony mobilních klientů, 1,5 milionu klientů televizních, 1,6 milionu klientů s pevnou telefonní linkou a 1,1 milionu uživatelů pevného broadband internetu.


Autor: NOS

Centrála společnosti NOS na Rua Actor António Silva v portugalském Lisabonu. V pozadí Estádio José Alvalade, domácí stadion klubu Sporting Lisabon.

4K UHD IPTV UMA (One, Jednička) je nejnovější služba největšího portugalského telekomunikačního operátora, který má v současné době 1,5 milionu klientů, konzumujících některou z televizních služeb společnosti. Byla spuštěna v červnu tohoto roku a v současné době, ke konci letošního září, končí zkušební období služby. Je společností popisována jako „televize, co naslouchá svým klientům“. A to fakticky i obrazně, neboť používá hlasové vyhledávání přes mikrofon v dálkovém ovladači, podobně jako již minule popisovaná služba od Swisscomu.

Služba používá 4K hybridní set-top box Arris ZD 4500, ve kterém je zaveden middleware G4 STB Client (RDK 2.1) od kanadské firmy Espial. Jedná se o první evropské nasazení prostředí RDK 2.1, které umožňuje hlasové vyhledávání, podporu UHD 4K a v podstatě neomezenou personalizaci. 

Na rozdíl od předchozích představovaných řešení je toto hybridní DVB-C/IPTV a STB je v podstatě obdobou „cihly“ od českého UPC, ovšem daleko více povedenou. Do mapování UHD technologií byl zařazen proto, že obsahuje řešení Euro DOCSIS, kde je modem spravován přes IPTV adresu. Ve verzi 2.0 50 Mb/s download a 27 Mb/s upload.


Autor: NOS

Společnost je hlavním partnerem a sponzorem Primeira Ligy (kontrakt do roku 2018).

TV UMA je nabízena i ve výhodných balíčcích NOS 4 a 5, které kombinují televizi, internet, mobilní telefon i pevnou linku. Klient v balíčcích dostane několik výhodných bonusů k službám poskytovaným společností NOS.

Samozřejmostí jsou všechny vymoženosti next-gen televize jako 750 hodin nahrávání (v nejvyšší nabídce), nahrávání jednoduché, dávkové i automatické, pokročilé EPG, tvorba uživatelských profilů a seznamů i televize na více zařízeních.

Bude rozvedeno dále, teď začínáme u hardware.


Autor: NOS

Technická specifikace

ZD 4500

Základem přístroje je Broadcom BCM7251S System-On-Chip, poprvé představený letos v lednu.

CPU: High-performance dual-core Brahma15 10,5k DMIPS (ARMv7)
GPU: 3D – 2.7Gpix/s OGLES2.0, 2D – Dual 800 Mpix/s 2D, OpenGL ES3.1
Video decode: Single 4Kp60, Quad až 1080p60
Video profily: HEVC H.265 až Main10@L5.1; AVC H.264 až MP@L4.2
Google Video Standard VP9 Profile 0 podpora pro YouTube videa ve 4K
Audio: MPEG-4 HE AAC v2, MPEG-1 Layers 1+ 2, Dolby Digital™, Dolby Digital Plus™
RAM: 2 GB DDR3
Flash: 512 MB

Přípojná místa:

RF: F-type (IEC 169–24)
AV: HDMI 2.0
USB: USB 3.0 Type A
RJ-45 Gb Ethernet

Cable Frontend

Vstup: IEC 169–24 Female
Rozsah ladění: 112–1002 MHz
Tuner/demodulátor: Full Band Capture 3× DVB-C a 1× EuroDOCSIS 2.0 downstream
Symbolová rychlost: 4.0–6.952 Msym/s
Modulace: 16-, 32-, 64-, 128– a 256-QAM

Wi-Fi

Broadcom BCM4366 4×4 MIMO carrier-grade Wi-Fi 802.11ac Wave 2 (5G)

Dálkový ovladač

RF4CE s vestavěným mikrofonem, plně lokalizovaný do portugalštiny.

Software / middleware

Espial G4 STB Client with RDK
NAGRA anyCAST CONNECT content protection
Nuance Communications Dragon TV Voice Recognition

Dragon TV Voice Recognition by Nuance Communications (Systém hlasového ovládání)

Systém hlasového ovládání od společnosti Nuance umožňuje uživateli několik způsobů, jak ovládat zařízení hlasovými povely. Jak je ukázáno na následující tabulce, umožňuje vyhledávání obsahu, vyhledávání podle klíčového jména, kupříkladu herce či režiséra, přepínat programy buď podle jména, nebo čísla programové pozice, otevírat aplikace nebo přepínat mezi uživatelskými profily. Poslední funkce je aktuálně ještě ve vývoji.

Espial G4 STB Client je kompletní platforma postavená na open source software RDK (Reference Design Kit) verze 2.1 a u společnosti NOS jde o jednu z prvních evropských implementací tohoto softwaru.

Espial G4 STB STB Client spojuje TV funkcionality – lineární vysílání a obsah na vyžádání s videosoubory z internetu a s aplikacemi do jednoho, vysoce funkčního celku. G4 integruje i doporučené engine třetích stran, které pomáhají účastníkům s navigací a objevovat obsah. Diváci tak mohou využít třeba Nuance Dragon TV Voice Platform, plně integrovanou do systému, a najít pořady, programy a obsah OD svým hlasem.

G4 UX Framework

HTML5 a Javascript prostředí optimalizované pro vysoce výkonné vizuální efekty. Zajišťuje běh základních videoaplikací a webových aplikací.

G4 App Framework

G4 App Framework je pokročilý aplikační engine, který integruje back-office, video, set-top box a uživatelské prostředí pro vynikající celkový výkon. Poskytuje širokou škálu funkcí, včetně rychlého VOD a EPG, podpory aplikací na zakázku operátora a podpory oblíbených webových aplikací.

RDK (Reference Design Kit)

Standardizovaný open source softwarový balík, který pomáhá distributorům videoobsahu vytvořit a zavádět videoprodukty a služby. Jeho lokalizované zásuvné moduly byly vytvořeny pro standardizaci určitých prvků výrobků a zařízení – jako například set-top boxy a další konvergovaná zařízení – a přizpůsobit aplikace a uživatelské platformy jimi administrované. Funguje jako rozhraní pro správu videofunkcí jako ladění, podmíněný přístup (CAS), DRM a řízení datových streamů. Balík byl vyvinut s cílem urychlit zavádění pokročilých videoslužeb a umožnit běh čistě webových aplikací v televizi. Posílen aktivní, přispívající komunitou se RDK neustále vyvíjí a poskytuje společný rámec pro set-top boxy.

Konvergence

Technologické sbližování je tendence, že při technologických změnách se různé technologické systémy někdy vyvíjejí stejným směrem k provádění podobných úkolů. Digitální konvergence je sbližování čtyř průmyslových odvětví do jednoho konglomerátu, ITSZ (Informační technologie, Telekomunikace, Spotřební elektronika a Zábava). Konvergentní služby, jako je VoIP, IPTV, Smart TV a jiné, mají tendenci nahradit starší technologie, a tudíž mohou narušit trh. Konvergence na bázi IP je nevyhnutelná a bude mít za následek nové služby a nové poptávky na trzích (z materiálů ICA konference 2011).

Uživatelské rozhraní (GUI) Espial G4 Client

Menu Nabídka programů: co právě běží, seznam programů, doporučené programy

Menu Programový průvodce: přístup k EPG, možnost pohybu 7 dní nazpět a 6 dní kupředu ve více než 200 programech z nabídky. Pomocí dálkového ovladače lze přecházet mezi dny, nabídkami či programy.

Menu Prozkoumat: přejděte do svého aktivního profilu a hledejte informace, jako například: Doporučení pro vás; Seznam herců nebo seriálů, které jste si zvolili sledovat, a seznam obsahu označeného pro pozdější prohlížení; Dodatkové (prémiové balíčky); Rychlý přístup k nejsledovanějším programům; Přístup k YouTube videu.

Menu Videotéka: tisíce titulů, které si můžete pronajmout na 48 hodin. Můžete se také připojit k službě N-Play (za příplatek), která vám umožní neomezený přístup k tisícům filmů, seriálů a kreslených filmů ve vysokém rozlišení a na více zařízeních.

Menu Nahrávky: přístup k naplánovaným záznamům i pořízeným nahrávkám. Nahrávky jsou tématicky organizovány.

Menu Vyhledávání: chcete-li simultánně vyhledávat obsah v televizi, Videotéce a v nahrávkách. Zadejte název programu, filmu nebo jméno herce či režiséra pomocí alfanumerických kláves na ovladači nebo použijte tlačítko hlasového vyhledávání.

Menu Aplikace: rychlý přístup k aplikacím, managementu uživatelských profilů, YouTube a dalším.

Menu Nastavení: vytváření a správa profilů, blokace obsahu a programů, nastavení režimu spánku a různá další uživatelská nastavení. Jméno pod názvem je jméno aktuálně zvoleného profilu.

Anglická verze GUI

Espial Group úzce spolupracuje se společností Arris a aktuálně dokončila akvizici Arrisem vyvíjené platformy WHS. Proto je velmi pravděpodobné, že se G4 STB Client stane nástupcem platformy KreaTV používané všemi STB Arris. Aktuální rozdělení činnosti je, že Arris se soustředí na vývoj a podporu hardware a Espial Group zase na vývoj a podporu softwaru a platforem G4 a WDS.

Specifikace a cena představované služby

Tabulka vázanosti a bonusů (adesão-aktivace, ofertas-bonusy)

Televize UMA je nabízena jako součást komplexního balíku služeb (pacote). Lze vybírat z nabídky několika balíků/pacotes, přičemž každý větší balík obsahuje i větší klientský bonus, a to v závislosti na smluvní vázanosti, jak ukazuje předchozí tabulka.
Na nejvyšší a nejlepší bonusy zcela očekávaně dosáhnou klienti s vázaností na 24 měsíců. Naopak klienti, kteří se rozhodnou pro službu bez vázanosti, uhradí nejen plnou cenu služby, ale i plnou cenu aktivačních poplatků (adesão), které klientům s vázaností 24 měsíců nejsou účtovány vůbec a klientům s vázaností na 12 měsíců je poskytována na poplatek více než 50% sleva.

V nabídce jsou tři komplexní pacotes – NOS 3, NOS 4 a NOS 5.

NOS 3 obsahuje televizi, internet (po optice) a pevnou telefonní linku s neomezeným tarifem.

NOS 4 obsahuje televizi, internet (po optice), pevnou linku s neomezeným tarifem a mobilní tarif. Toto řešení je tzv. pacote recomendado neboli operátorem doporučovaný balík a budeme se mu věnovat dále.

NOS 5 obsahuje televizi, internet (po optice), pevnou linku s neomezeným tarifem, mobilní tarif a také mobilní internet.

Balík služeb NOS 4

V celkové ceně balíku 59,90 € za podmínek nový zákazník s 24 měsíci vázanosti je obsaženo:

  • instalace a aktivační nabídka v hodnotě 400 €
  • sleva ve výši 20 € měsíčně jako věrnostní bonus po celou dobu smlouvy (voucher)

4K UHD set-top box Arris

Nahrávání 500 hodin
Automatické nahrávání
Hlasové ovládání
Pronájem boxu v ceně

4K UHD Televize UMA se 166 programy

131 základních programů
25 doplňkových programů (1. měsíc v ceně, další sleva v hodnotě 172,50 € na doplňkové a prémiové programy od 2. měsíce)
Služba N-Play 3 měsíce zdarma (v rámci výše uvedené slevy)
Sleva se nevztahuje na Sport TV a BTV.
Služba N-Share 16 GB úložiště v ceně
Aplikace NOS TV

Optický internet

200/20 Mb/s
Služba NOS Wi-Fi (15 GB dat v ceně)

Pevná telefonní linka

Neomezeně Portugalsko do pevné sítě za 0 €, do mobilní sítě za 0,35 € / min.
Mimo špičku (21–09, So, Ne, sv.) do 50 zemí (podle podmínek) za 0 €
Služba NOS Phone

Mobilní telefon

3 GB dat v ceně
2000 minut a 2000 SMS zdarma do všech národních pevných i mobilních sítí
Evropský roaming – v ceně 200 minut, 200 SMS, 200 MB data. Při překročení dle tarifu.
Aplikace NOS TV a NOS Share se do překročení 25 GB trafficu nezpoplatňují, poté dle datového tarifu.
Každá další SIM karta + 11,90 € měsíčně
Nový zákazník rovněž obdrží voucher na slevu až 150 € při koupi nového smartphone. Slevu je nutno uplatnit ve firemních nebo partnerských prodejnách NOS do 31. 10. 2016. Počet přístrojů je omezen. V aktuální nabídce je kupříkladu Samsung Galaxy S7 se slevou 100 € nebo Huawei P9 se slevou 150 €.

Celkem tedy:

Balík NOS 4: 59,90 €
Sport TV Premium HD Multiscreen: 29,90 €
TV Cine & Series: 10,00 €
99,80 €

V přepočtu (ČNB střed): 2697 Kč

Průměrný příjem v Portugalsku (Eurostat, 2014, rodina, 2 průměrné příjmy) : 2418 €
Minimální příjem v Portugalsku (Eurostat, 2016, rodina, 2 minimální příjmy): 1236 €

Programová nabídka

K základní nabídce jsou v ceně balíku ještě tři rozšiřující balíčky Seriály a dokumenty, Sport, hudba a děti a balíček Mais HD.

Balíček Seriály a dokumenty

Balíček Sport, hudba a děti

Balíček Mais HD

Tím jsme vyčerpali základní nabídku balíku NOS 4. Ve zvolené konfiguraci ale ještě máme prémiové balíčky TV Cine & Series a Sport TV Premium HD Multiscreen.

Balíček TV Cine & Series

Balíček Sport TV Premium HD Multiscreen

A na závěr – nová služba NOS Share

Nejnovějším přírůstkem do portfolia služeb NOS je služba NOS Share. Každý uživatel balíku NOS 4 nebo NOS 5 dostává 16 GB úložného prostoru v cloudu. Služba je dostupná jak ze set-top boxu, tak z aplikace stažené z App Store nebo Google Play. Aplikace je až do dosažení 25 GB dat vyjmuta z datového limitu pro mobil či tablet a její provoz je bezplatný. Po překročení je její použití zpoplatněno dle platného datového tarifu.

Takto vypadá služba NOS Share ze set-top boxu:

Umožňuje synchronizovat s OneDrive, aktivovat automatický upload a tvořit skupiny. Lze nahrávat fotografie, videa i ukládat živé streamy.

Příště se podíváme do sousedního Německa k operátorovi Vodafone/Kabel Deutschland na Media Center 2000 s pevným diskem.

BRAND24

Všechny obrázky © 2016 NOS Comunicações a Espial Group Inc.

Grafika: autor

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).