Hlavní navigace

Ultra HD v Německu, labelling v Česku a novinky na O2 Sport

15. 10. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Jaké služby nabízí IPTV od německého Vodafonu, co přinese uzákonění labelligu českým televizím a jaké programové novinky chystá O2 Sport?

Ultra HD vysílání v Německu

Služba německé společnosti Vodafone Deutschland Gmbh je aktuálně UHD ready. Jako set-top box Vodafone ke službě dodává Media Center 2000 francouzské firmy Sagemcom, která za něj obdržela ocenění Red Dot Design Award 2015. Jedná se o hybridní box pro technologie DVB-S a IPTV, přičemž satelitní část zajišťuje partner SKY Deutschland a IPTV část Vodafone. Box má pevný disk 500 GB, který je vyjímatelný, a čtečku smart karet – podporovány jsou ale jen karty od SKY Deutschland. V příštích dílech se zaměříme na Vodafone Spain a Vodafone Portugal, kde je 4K služba přímou konkurencí TV UMA operátora NOS, představené v minulé části.

Ultra HD vysílání v praxi. Co nabízí IPTV od německého Vodafone?

Labelling a co to vlastně znamená

Novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání žádá, aby se pořady označovaly obrazovým symbolem nevhodné do 7 let věku, nevhodné do 12 let věku, nevhodné do 15 let věku a nevhodné do 18 let věku. A rovněž zavádí piktogramy pro násilí, strach, sex, diskriminace, užívání návykových látek, včetně alkoholu a tabáku, a vulgární vyjadřování. Jak budou jednotlivé symboly vypadat, vydá vyhláškou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Celá věc s sebou ale nese spoustu nejasností. Ano, obsahů je mnoho a asi je dobré učinit, zejména pro rodiče, přehlednější jeho vhodnost či nevhodnost pro děti.

Labelling je uzákoněn, i když nikdo neví, co přesně znamená

O2 Sport zbrojí na sportovní podzim

O2 Sport nabídne vybrané zápasy evropské Basketball Champions League včetně přímých přenosů týmu ČEZ Basketball Nymburk. Premiéra jediného českého zástupce v basketbalové Lize mistrů proběhne v úterý 18. října, kdy se Nymburk od 18.20 hodin představí na palubovce Bakken Bears v dánském Aarhusu. Ještě předtím odstartuje na O2 TV Sport basketbalová Euroliga, již dnes bude na programu zápas mezi Galatasaray Odeabank Istanbul a CSKA Moskva, ve kterém poměří své síly vítěz Eurocupu proti současnému držiteli euroligového titulu.

 
Autor: O2 Sport

O2 Sport nabídne přímé přenosy evropských zápasů basketbalového Nymburku

O2 Sport rozjel MMA reality show

Pro sportovní kanál je to zároveň také historicky první reality show a osm bojovníků se tu utká o téměř 300 tisíc korun. V průběhu osmi dílů, které budou k vidění každé pondělí od 21:00, čeká na diváky řada soubojů, vypjatých emocí a životních příběhů. Od 10. října poběží každé pondělí jeden díl, který končí vždy závěrečným soubojem. Z pyramidy pak vzejdou dva finalisté, kteří se utkají na slavnostním galavečeru o titul organizace Oktagon MMA šampiona, prozradil Marek Kindernay, výkonný ředitel O2 TV Sport. A pokračuje: Je to vůbec poprvé, kdy jdeme do reality show. Svým způsobem to bude pro diváky úplně něco nového a rozhodně tím nekončíme…


Autor: O2 TV

Na O2 TV Sport začíná MMA reality show Oktagon

Vysílací Rady rozdílely pokuty

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání uložila společnosti CET 21 pokutu ve výši 450 tisíc korun za odvysílání pořadu Ordinace v růžové zahradě 2, který obsahoval umístění produktu Gliss kur Million Gloss a ve 41. minutě pořadu ho nepatřičně zdůraznil zejména verbálními prostředky prostřednictvím informace o kvalitách výrobku – v průběhu dialogu zaznělo: „S keratinem, Jolanko, a to znamená, že mám po něm hřívu jako lev“, ale i prostředky obrazovými, jelikož v záběrech zobrazil balení produktu s cílem explicitně upozornit na produkt prostředky připomínajícími reklamní nabídku.


Autor: YouTube

Nova dostala za propagaci Gliss kur Million Gloss skoro půlmilionovou pokutu

Slovenská Rada pre vysielanie a retransmisiu udělila pokutu deset tisíc eur společnosti MAC TV, která porušila zákon na ochranu mladistvých tím, že na stanici JOJ Plus odvysílala v ranních hodinách program Črepiny. Ten byl totiž stanicí označen za nevhodný a nepřístupný pro diváky mladší osmnácti let. Provozovatel tak podle Rady nezabezpečil časové zařazení tohoto programu v souladu s jednotným systémem označování audivizuálních děl. Pokutu čtyři tisíce eur si společnost MAC TV vykoledovala odvysíláním telemarketingové soutěže Eurominuty, která podle názoru Rady nedodržela nároky na čestnost a slušnost reklamy a telenákupu. Další čtyři tisíce eur se stejným zdůvodněním pak obdržela firma MAC TV za odvysílání stejné soutěže o týden později.


Autor: JOJ Media House

S pokutami nešetřila ani slovenská vysílací Rada, celkem jich rozdala za 21 tisíc eur

Novinky v digitálním rozhlase

Digitální multiplex společnosti RTI rozšířil svou programovou nabídku o stanici Českého rozhlasu Rádio Junior. Rádio Junior je určeno pro nejmenší posluchače, vysílá pohádky, písničky, povídání se zajímavými hosty, dobrodružné příběhy, zprávičky, soutěže a kvízy. Multiplex RTI cz DAB naladíte v Praze (kanál LD), Plzni (kanál LM / 10A), Jihočeském kraji (kanál LD/5D) a Karlovarském kraji (kanál LJ). Celkově se programová nabídka RTI cz DAB skládá z dvanácti rozhlasových stanic. Podrobnosti o kompletní nabídce najdete na webu společnosti.

Český rozhlas Rádio Junior zahájilo vysílání u společnosti RTI

Jak na svém facebookovém profilu informovala společnost Teleko, v pondělí 10. října bylo ukončeno šíření stanice SeeJay Radio v jejím rozhlasovém digitálním multiplexu ve formátu DAB+. To nám umožnilo navýšit některé datové toky jiných stanic a posílit robustnost signálu, uvedla ve svém vyjádření firma. Ukončení provozu stanice potvrdilo Teleko i v emailu jednomu z našich čtenářů, kterému mailem napsala: Velice nás mrzí, že tento alternativní broadcaster u nás již nepokračuje. Operátor také zaktualizoval tabulku s aktuální situací ve svém multiplexu. Vyjádření stanice zjišťujeme.

Konec rádia SeeJay v multiplexu Teleko a dnešní plánované výluky

BRAND24

Konec prokládaného formátu?

Celá diskuse kolem prověřování u prokládaného formátu je u nás naprosto zbytečná, protože D-book vydaný Českým telekomunikačním úřadem nepočítá u minimálních požadavků na přijímač s tímto formátem, ledaže bychom připustili nesmyslný formát se sto půlsnímky u HD rozlišení, který je v tomto dokumentu uveden (navíc ještě jako povinný). S překvapením jsem zjistil, že o této skutečnosti nikdo na konferenci nevěděl a dále se vedla diskuse o tom, zda-li se bude vysílat v DVB-T2 v dnešním používaném formátu 1080i25, či se přejde na formát 1080p50. Zcela logicky se do diskuse přihlásili zástupci provozovatelů televizního vysílání, Česká televize a TV NOVA, protože na nich bude, aby začali odbavovat signál v neprokládaném formátu. Klíčovým prvkem ve vysílacím řetězu bývá zařízení převádějící prokládaný formát na neprokládaný, tzv. deinterlacer. Ten ale může někdy udělat více škody než užitku.

Problémy českých televizních stanic s vysílacím formátem při přechodu na DVB-T2

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).