Hlavní navigace

Ultra HD kanály na družicích Astra. I ty volně dostupné

12. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv autora
Ultra HD obsahu stále mnoho není, nemluvě o tom volně dostupném. Podívejme se na to, jak je na tom průkopník tohoto vysílání, družicový systém Astra patřící SES.

Společnost SES (SES Astra) koncem roku v rámci planety šířila 7268 televizních kanálů, z toho bylo 2230 v HD a osm v rozlišení Ultra HD, resp. abychom byli přesnější, v Ultra HD (4K).

Tady se vysílání teprve rozjíždí a letošní rok a ten příští mají být zlomové. Přitom první 4K televizor jsme testovali už koncem roku 2013 (Toshiba 65L9363D).

S obsahem je to ale vždy na delší dobu, i když letos by se už konečně měly rozjet slibované UHD přehrávače systému Blu-ray 4K, což bude další cesta, jak se k obsahu dostat. Tu ostatně představují i některé služby VoD (Video on Demand – video na vyžádání), jako jsou Netflix, Amazon, FilmBox Live a nejnověji také on-line videopůjčovna Banaxi dostupná i u nás, a to v lokalizované podobě. Ta se na streamování 4K obsahu právě chystá.

K TÉMATU: SES Astra hlásí: Těšte se na stovky televizních stanic ve 4K

Na satelitu Astra startuje další Ultra HD kanál i pro českého diváka

Videopůjčovna Banaxi spustí streamování filmů ve 4K v dubnu. Více než 1000 hodin

Přehled televizorů s tunery DVB-T2/S2 a kodekem HEVC na českém trhu

Dobrou zprávou bylo také lednové oznámení, že v distribuci je přes dvě stě dvacet nových filmů ve 4K. Nás ale nyní zajímá satelitní příjem a nejspíše vám neunikla zpráva, že šéf britské pobočky SES, Mike Chandler, věří, že do deseti let bude na satelitu vysílat přes tisíc Ultra HD kanálů.

První světově dostupný Ultra HD kanál spustil své vysílání prostřednictvím družic SES 1. září 2015. Šlo o Fashion One 4K určený do USA, resp. Fashion 4K určený pro Evropu. V září také začal přes Astru vysílat německý teleshoppingový kanál Pearl.tv s označením Pearl.tv 4K UHD.

Na satelitech SES je momentálně k dispozici osm unikátních komerčních kanálů:

  • Airtel 4K (Asia),
  • Dish UHD Promo (USA),
  • Fashion 4K (EU)/Fashion One 4K (USA),
  • High 4K TV (USA),
  • Insight UHD (EU),
  • NASA TV UHD (USA),
  • Pearl.tv 4K UHD (EU),
  • UHD1 (USA).

Ty zbývající, které vidíte na obrázcích v galerii, představují nejrůznější demo kanály, ať už patřící SES, či stanicím Canal nebo HD+, a jsou tu také stejné kanály ve více teritoriích.

A co je volně dostupné v Česku, potažmo na Slovensku? K mání jsou dvě plnoformátové stanice, jedna pro teleshopping a jedna demonstrační přímo od společnosti SES. Parametry pro jejich naladění vidíte v galerii. Jde o:

BRAND24

  • Fashion 4K (móda, životní styl, anglicky),
  • Insight UHD (zábava, extrémní sporty, dokumenty, anglicky),
  • Pearl.tv 4K UHD (nákupy, německy) a
  • SES Ultra HD Demo Channel, což je ukázkový kanál, který vám prověří váš domácí systém.

A co potřebujete pro příjem? Vedle satelitní infrastruktury zachycující signál z družice Astra na pozici 19,2 °E je nutný přijímací tuner DVB-S2 s podporou kodeku H.265/HEVC a také televizor s rozlišením Ultra HD, tedy 3840 × 2160 bodů. Nic dnes nedostupného, i když pro běžného smrtelníka je nejspíše v případě tuneru nejjednodušší sáhnout právě po patřičně vybaveném 4K televizoru s tunerem DVB-S2/HEVC.

Seznam těch momentálně dostupných na českém trhu najdete zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).