Hlavní navigace

Ukrajina spočítala náklady na digitalizaci: v přepočtu 8 miliard Kč

4. 4. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
4. 4. 2007

Digitalizace zemského televizního vysílání na Ukrajině přijde na 1,9 milionu hřiven, v přepočtu 7,93 miliardy korun. Z toho až 40 procent půjde na stavbu nových vysílačů určených výhradně pro šíření signálu DVB-T. Informoval o tom server www.mediabusi­ness.com.ua, přičemž neopomněl dodat, že Ukrajina dosud nepřijala žádnou strategii pro přechod na DVB-T.

BRAND24

Vzhledem k tomu, že tato strategie neexistuje, není také jasné, kdo ponese největší část nákladů spojených s digitalizací: zda vláda, komerční firmy nebo provozovatelé televizních stanic. Jisté je, že stát poskytne dotace všem společnostem, které se budou na tomto procesu podílet. Server ovšem neuvádí, co všechno započítává do oněch 1,9 miliardy ukrajinských hřiven. Zřejmě ale nepočítá s náklady na koupi digitálních přijímačů (Ukrajina se např. dosud nerozhodla, zda bude dotovat set-top-boxy).

Pokud by se do celkových nákladů započítala i cena nejlevnějších set-top-boxů, částka by byla zřejmě několikanásobně vyšší. Jenom v České republice se náklady spojené s přechodem na DVB-T odhadují na 16 až 22 miliard korun. Polovinu z této částky zaplatí diváci při koupi digitálních přijímačů, o druhou polovinu se budou muset podělit provozovatelé multiplexů, televizních stanic a stát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).