Hlavní navigace

Týdenní revize: vypínala se ČT 2, proběhl kulatý stůl a Prima překvapila

4. 10. 2008
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 118483
V úterý bylo vypnuto analogové vysílání druhého programu České televize ze středočeského vysílače Cukrák a jihočeské Kleti a následně zahájeno vysílání digitální. Ve stejný den se také konala odborná konference V. kulatý stůl DigiZone.cz, kde České Radiokomunikace oznámily, že televize Prima přejde do multiplexu 2. Kromě ohlédnutí za Kulatým stolem se revize věnuje také výměně anténních systémů na pražském žižkovském vysílači a vstupu satelitní platformy Skylink na český trh.

Analogová ČT 2 skončila na Cukráku a Kleti

V úterý přišli o signál druhého programu České televize (ČT) všichni diváci, kteří jej přijímají analogově z pozemních vysílačů Cukrák a Kleť. Od středečního rána bylo na stejných kanálech zahájeno digitální vysílání ČT, které také doplnilo sedm stanic Českého rozhlasu. ČT musela na jihočeské Kleti a středočeském Cukráku kvůli nedostatku kmitočtů nejprve uvolnit vysílací kanály, které byly obsazeny analogovým vysíláním ČT 2, a teprve poté mohla zahájit digitální vysílání. Podle vedoucího projektu digitalizace ČT Pavla Hanuše proběhlo vypnutí analogového vysílání a následné zahájení digitálního zemského vysílání bez problémů. Zástupci Českých Radiokomunikací (ČRa) nehlásili žádný technický problém a ani divácké centrum ČT nezaznamenalo zvýšený počet telefonátů.

Vypínání analogové ČT 2 na Cukráku a Kleti se dotklo přibližně čtvrtiny obyvatel České republiky, tedy 2,5 milionu diváků. Po spuštění digitálního vysílání programů ČT a ČRo ze středočeského a jihočeského vysílače dosáhlo pokrytí veřejnoprávního multiplexu 35,4 % obyvatel. Kromě Prahy, Brna a Ostravy je digitální vysílání ČT šířeno z ústecké Bukové hory, domažlického Vraního vrchu a nově i z jihočeské Kle­ti.

Pro diváky z Českých Budějovic a velké části jižních Čech je digitální vysílání na rozdíl od pražských diváků novinkou. Doposud mohli sledovat zemské digitální vysílání jen výjimečně, pokud naladili německé nebo rakouské vysílání. Až do února příštího roku bude vysílání ČT jediné televizní vysílání v digitální podobě, které budou moci Jihočeši sledovat. V únoru by zde měla odstartovat digitální síť Telefónicy O2, zatím ale není jasné, které televize v ní budou vysílat. Na srpen pak plánují start multiplexu České Radiokomunikace a také Czech Digital Group, diváci se tak dočkají nejen Novy a Primy, ale také nových digitálních televizí.

Digitální vysílání ČT je v Praze a středních Čechách dočasně dostupné hned ve dvou multiplexech. Až do 31. října mohou diváci přijímat DVB-T signál České televize na kanále 25 v přechodné síti A a zároveň z vysílače Cukrák na kanále 53 ve veřejnoprávním multiplexu společně se stanicemi Českého rozhlasu (ČRo). Poslední říjnový den opustí programy ČT a ČRo přechodnou digitální síť A budou dostupné jen ve veřejnoprávním multiplexu. Tato změna si vyžádá přeladění set-top-boxů na novou programovou nabídku, která se načte po spuštění automatického vyhledávání programů.

ČT vložila do analogového vysílání ČT 2 z Kleti a Cukráku varovný piktogram, který měl upozorňovat na blížící se vypnutí analogu. V Praze ale mohli být někteří diváci zmateni, protože ČT vložila stejný piktogram také do vysílání analogové ČT 2 ze Žižkova, která bude vypnuto 24. října. V úterý se piktogram upozorňující na blížící se vypnutí analogu také do vysílání ČT 2 z hlavního západočeského vysílače Krašov. K vypnutí analogového vysílání druhého programu ČT zde dojde 30. října.
Jan Potůček: Zítra končí analogová ČT 2 na vysílačích Cukrák a Kleť
Jan Potůček: Pavel Hanuš: Vypínání ČT 2 a start multiplexu 1 proběhly bez problémů
Jan Potůček: Pavel Hanuš: Výpadky ČT 2 vyřešíme do pěti pracovních dnů
Jan Potůček: Digitální televize dorazila do Českých Budějovic
Jan Potůček: Dnešní vypínání analogové ČT 2 se dotkne 2,5 milionu obyvatel Česka

Prima se přejde do multiplexu 2, chce kvalitnější pokrytí

V úterý oznámil na V. kulatém stolu DigiZone.cz s podtitulem „Schyluje se k souboji vysílacích platforem?“ Kamil Levinský, ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací (ČRa), že Prima přejde z multiplexu 3, který provozuje společnost Czech Digital Group (CDG), do digitální sítě ČRa, multiplexu 2. V něm bude Prima vysílat společně s Novou a připravovanou digitální televizní stanicí TV Barrandov. Generální ředitel TV Nova Petr Dvořák oznámil, že stanice jednala s ČRa o možnosti zaplnění celé digitální sítě svými programy. Protože ale současná legislativa Nově umožňuje pozemně vysílat pouze dva programy, Nova od toho ustoupila.

Podle Leoše Pohla, předsedy představenstva společnosti Czech Digital Group, Prima do digitální sítě ČRa odešla kvůli tomu, že chtěla získat větší a kvalitnější pokrytí, než jí může multiplex 3 zajistit. Potenciální klienti CDG, mezi kterými by se měla objevit zpravodajská televize Z 1 nebo hudební Óčko, takové pokrytí nepotřebují a CDG proto počítá s třinácti hlavními vysílači. ČRa oproti tomu počítají s šestadvaceti velkými vysílači, jejichž technické parametry ČRa zveřejnily ve čtvrtek, a podle Levinského mají ČRa již nyní zajištěno na padesát digitálních dokrývačů, které rozšíří pokrytí proti veřejnoprávnímu multiplexu 1. Podle Hanuše ale o padesáti dokrývačích uvažuje také veřejnoprávní digitální síť. O tom, kdo ale pro ČT digitální dokrývače zajistí, zatím není rozhodnuto. Společnost CDG také oznámila, že si jako dodavatele technického řešení vybrala ČRa, protože vybudování sítě by nebylo v jejích silách.

Kamil Levinský z ČRa uvedl, že cena za šíření jednoho celoplošného pozemního digitálního programu se stoprocentním pokrytím se bude pohybovat okolo sta milionů korun ročně. Padesát milionů korun by si ČRa účtovaly v případě 70% pokrytí.

V druhém bloku odborné konference Leoš Pohl ze společnosti Gital prohlásil, že po vstupu satelitní platformy Skylink na český trh, začne společnost Gital zřejmě naplno využívat značku CS Link. Doposud pod touto značkou vystupovali dva prodejci přístupových karet k satelitnímu vysílání, kromě Gitalu ještě Trade&Technology.

Od středy začala na českém trhu působit satelitní platforma Skylink, která divákům nabízí první český televizní program ve vysokém rozlišení obrazu na satelitu, a to televizní stanici Nova HD. Ta je zařazena na nový transpondér, který byl aktivován v úterý odpoledne. Novu HD mohou v rámci promoakce, která trvá do 19. října, zdarma přijímat majitelé přístupových karet společnosti TradeTec, provozovatele služby Skylink. Poté k signálu HD verze české komerční jedničky získají přístup po zaplacení jednorázového poplatku. Noví zákazníci, kteří si pořídí kartu s programy České televize, Novy a Primy, už žádný poplatek platit nemusí.

Nova HD nabídne divákům původní tvorbu, jako například Televizní noviny, Občanské judo nebo seriály Kriminálka Anděl a Pojišťovna štěstí. Kromě Novy HD obsadily pozice na novém transpondéru slovenské televizní stanice Joj a Joj Plus a česká zpravodajská televize Z 1. Zkušební provoz zahájila také sportovní stanice Eurosport HD a hudebně zaměřeným Brava HDTV. Platforma Skylink bude televizní stanice v HD kvalitě nabízet jako součást programového balíčku MULTI.
Lukáš Polák: Startuje satelitní platforma Skylink s Novou HD v základní nabídce
Lukáš Polák: Satelitní platforma Skylink spustila nový transpondér
Jan Potůček: Nový transpondér satelitního Skylinku nabízí Novu HD, Joj, Joj Plus a Z1
Lukáš Polák: Ve Skylinku již testuje Eurosport HD
Lukáš Polák: HDTV kanály na satelitu budou součástí balíčku MULTI od Skylinku

Leoš Pohl na V. kulatém stole DigiZone.cz oznámil, že satelitní služba Skylink by neměla být jediná v České republice, která nabídne televizní programy v HD kvalitě. Pohl uvedl, že v současnosti Gital nemá přístup k programu Nova HD, protože ho provozovatel exkluzivně nabídl operátorovi Skylinku, ale věří, že Novu HD brzy nabídne i Gital.

Martin Kubacki, generální ředitel SES Astra CEE, se domnívá, že HDTV na satelitu přichází do České republiky pozdě. Astra v současnosti přes své družice nabízí 46 programů v HD kvalitě pro celou Evropu, do konce roku 2010 by jich mělo být 100. Kubacki vidí trend v tom, že zájemci o lepší kvalitu obrazu budou volit satelitní vysílání, ti, kterým postačí standardní rozlišení, si pořídí set-top-box pro příjem zemského digitálního vysílání.

Třetí blok konference byl věnován kabelové a IPT V televizi, který se zabýval zejména sporem o rozšíření počtu povinně zařazovaných televizních programů. Kabeloví a IPTV operátoři musí ze zákona do nejnižších programových nabídek, a to i analogových, zdarma zařadit všechny celoplošně šířené pozemní digitální televizní stanice. Proti tomu na konferenci vystoupil jednatel a ředitel českobudějovické kabelové společnosti Elsat Petr Bárta a generální ředitel společnosti Rio media Petr Opletal, kteří to považují za pokus o „znárodňování“ části vysílacího spektra v kabelových sítích. Provozovatelé kabelové televize totiž za povinně šířené programy musí autorským svazům platit hradit poplatky.

Petr Pobořil ze společnosti Mattes AD, která je provozovatelem IPTV služeb, uvedl, že malá města jsou pro poskytovatele IPTV cenná, protože je tam domáčtější atmosféra a služba se rychleji zavádí. IPTV je podle Pobořila nosným médiem pro budoucnost a na atraktivitě získá v souvislosti s interaktivitou.
Jan Potůček: Překvapení kulatého stolu DigiZone.cz: Prima jde do multiplexu 2
Lukáš Polák: Prima bude umístěna do multiplexu 2
Lukáš Polák: Martin Kubacki: S HDTV na satelitu v ČR je pozdě
Lukáš Polák: Petr Pobořil: Malá města jsou pro IPTV provozovatele cenná
Jan Potůček: ČRa zveřejnily technické parametry všech vysílačů multiplexu 2

Generální ředitel TV Nova Petr Dvořák na V. kulatém stole také oznámil, že Nova vypne příští rok v dubnu zemské analogové vysílání, pokud budou dodrženy všechny podmínky Technického plánu přechodu (TPP). Pavel Hanuš z ČT prohlásil, že pokud by Nova na TPP nepřistoupila, ČT 1 by to také neudělala. ČT na rozdíl od komerční Novy a Primy neměla povinnost vyjádřit svůj souhlas s TPP a podle Hanuše tak formálně ani neučinila. Hanuš ale také uvedl, že ČT nikdy neřekla, že by TPP nedodržela.
Jan Potůček: Petr Dvořák: Nova vypne analog v Praze, pokud budou splněny podmínky TPP
Jan Potůček: Pokud Nova nevypne analog, nevypne ho ani ČT 1, říká Pavel Hanuš

Stručně

Společnost Carolinas Corporation získala licenci pro provozování lokalizované verze francouzského módního televizního programu Fashion TV. Vysílání by mělo být zahájeno v prvním čtvrtletí příštího roku a divákům nabídne nejen převzatý mezinárodní program, který bude tvořit 70 % vysílání, ale také pořady české výroby, které zaplní zbylých 30 % vysílacího času.
Lukáš Polák: Módní kanál Fashion TV míří do Česka a na Slovensko

Dnes ukončila vysílání sportovní televizní stanice Galaxie sport, se kterou se diváci mohli na obrazovkách setkávat od března 2002, a vysílání zahájila Nova sport. Všechny televizní programy společnosti CME se tak dnes sjednotily pod společnou značku Nova. Kromě nového názvu, loga a grafiky by měl sportovní program Novy nabídnout kvalitnější dramaturgii a větší počet přímých přenosů.
Lukáš Polák: Zítra v osm hodin ráno skončí Galaxie sport

Česká televize zahájí zkušební vysílání ve vysokém rozlišení obrazu v průběhu příštího roku. Zkušební HD program bude vysílat několik hodin denně a bude šířen prostřednictvím satelitu. Pravidelné HDTV vysílání chce veřejnoprávní televize zahájit u příležitosti konání Zimních olympijských her 2010 ve Vancouveru. Podle generálního ředitele ČT Jiřího Janečka začíná ČT vyrábět pořady v HD rozlišení a také kupuje přenosový vůz pro vysílání v HD kvalitě.
Jan Potůček: Jiří Janeček: HDTV od České televize se dočkáte příští rok. Na satelitu

Zákazníkům IPTV služby Netbox, jejímž provozovatelem je společnost Smart Comp., se rozšířila nabídka televizních programů v HD rozlišení. Kromě Eurosportu HD mohou nově sledovat také History Channel HD a Voom HD. Do konce letošního roku bude programová nabídka rozšířena ještě o stanici MGM HD. Příští rok se zákazníci dočkají zařazení Rush HD.
Lukáš Polák: Netbox obohatil programovou nabídku o několik HDTV kanálů

V úterý bylo vypnuto nejen analogové vysílání ČT 2 z Cukráku a Kleti, ale ukončeno bylo také zkušební digitální rozhlasové vysílání ve standardu T-DAB a DAB+, které provozovala příbramská firma Teleko. V rámci zkušebního vysílání byly z pražského stadionu Evžena Rošického šířeny tři okruhy České rozhlasu a stanice Proglas a Dance radio. Server DigiZone.cz přinesl test příjmu digitálního rozhlasu v různých pražských lokalitách.
Karel Mikuláštík: Zkušenosti s příjmem digitálního rozhlasu T-DAB a DAB+ v Praze

Tipy C

V pondělí 6. října mezi 8 a 19 hodinou provedou České Radiokomunikace výměnu anténních systémů na pražském vysílači Žižkov. V případě špatného počasí se akce uskuteční v úterý ve stejném čase. V době výměny antény budou uzavřeny Mahlerovy sady, kde se žižkovský vysílač nachází, a ulice Fibichova v úseku od Ondříčkovy po Křižovského a také ulice Pospíšilova. V oblasti bude také vyhlášen zákaz parkování. V době výměny budou ulicemi za doprovodu ostrahy moci procházet pouze lidé, kteří zde bydlí. Ve chvíli, kdy poletí speciální dvourotorový vrtulník Kamov K-32 nebudou moci obyvatelé uzavřených ulic opustit domy vůbec. Vrtulník by měl dopoledne z vysílače snést starou anténu a odpoledne vynést novou. V době výměny anténních systémů nebude přerušeno televizní vysílání, žižkovský vysílač bude televizní signál šířit z náhradní antény. K drobným výpadkům ve vysílání by mohlo dojít v případě, že se rotor vrtulníku dostane do cesty paprskům signálu z náhradní antény.
Jan Potůček: Podrobnosti o výměně antény na pražském vysílači Žižkov

I tento týden přinesl server DigiZone.cz odpovědi na dotazy čtenářů, kteří se zajímali například o příjem českých televizních stanic prostřednictvím satelitního vysílání v zahraničí nebo příjem zahraničního satelitního vysílání v České republice. Chybět nebude ani tematika zemského digitálního televizního vysílání nebo digitální kabelové televize. Protože tento týden vstoupila na český trh satelitní platforma Skylink, aktualizoval server DigiZone.cz přílohu Satelitní digitální televize a připravil také novou monotematickou přílohu věnovanou televiznímu vysílání ve vysokém rozlišení nazvanou HDTV v České republice.
Lukáš Polák: Dotazy čtenářů DigiZone.cz: O satelitní televizi, koncesionářských poplatcích i nahrávání z DVB-T
Lukáš Polák: Zaktualizovali jsme přílohu o satelitním vysílání
Jan Potůček: Nová příloha DigiZone.cz: HDTV v České republice

Zaznamenali jste výpadky DVB-T vysílání České televize v souvislosti s vypnutím analogové ČT 2?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).