Hlavní navigace

Týdenní revize o kompenzační licenci TV Barrandov a plánech Óčka

1. 3. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vydala TV Barrandov kompenzační licenci, nová digitální televize by chtěla vysílání zahájit ještě na konci léta. Směrnice o audiovizuálních službách zavede na českou mediální scénu nejen změny v četnosti reklam ve vysílání, ale povolí tzv. product placement, neboli umisťování značkových produktů do pořadů. Server DigiZone.cz přišel tento týden s další změnou - zavedl povinné registrace v diskusích a oznámil i odložení IV. kulatého stolu na duben.

TV Barrandov získala kompenzační licenci

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila první kompenzační licenci. TV Barrandov, jedna ze šestice nových digitálních televizí, si o její vydání zažádala již v polovině ledna letošního roku. RRTV ale mohla kompenzaci vydat až poté, co TV Barrandov obdržela od Městského soudu v Praze všechny potřebné spisy k případu napadeného licenčního řízení na programové pozice v přechodných multiplexech B a C a postoupila je RRTV. TV Barrandov musí do 360 dnů od písemného vyrozumění o vydání licence zahájit televizní vysílání, jinak o licenci zase přijde.

Nová digitální televize by chtěla vysílání odstartovat nejpozději letos v létě. Přesný termín zahájení vysílání je podle mluvčího TV Barrandov Janise Sidovského závislý na dostavbě Paláce zábavy, který je budován v bývalém objektu Špalíčku na pražském Barrandově. Vysílání TV Barrandov bude již od svého startu šířeno nejen v rámci digitálního zemského vysílání, ale také prostřednictvím kabelových sítí, satelitu a IPTV. Zatím není jasné, ve kterém multiplexu diváci TV Barrandov naladí. V současnosti probíhají jednání se všemi třemi operátory digitálních multiplexů, TV Barrandov bude podle vyjádření Janise Sidovského vysílat v tom multiplexu, který pro ni bude z hlediska rychlosti výstavby komerčně nejvýhodnější.

Zatímco u DVB-T vysílání ještě není jisté, pro který multiplex se TV Barrandov rozhodne, v případě kabelového a IPTV vysílání je jasno již nyní. Díky novele zákona o rozhlasovém a televizním vysílání budou moci TV Barrandov sledovat všichni předplatitelé kabelové a IP televize. Poskytovatelé kabelového a IPTV vysílání mají totiž ze zákona povinnost zařadit vysílání televizních stanic šířených digitální pozemní cestou do základních nabídek. Výjimkou bude UPC, která TV Barrandov zařadí jen do digitální nabídky a u základní analogové nabídky jí vyčlení místo v digitálním slotu.

TV Barrandov bude plnoformátovou televizní stanicí pro diváky starší třiceti let žijící především ve velkých městech. Přinášet bude program podobný jako komerční TV Nova nebo Prima TV. Takže na diváky čeká zpravodajství, publicistika, filmy i seriály.
Jan Potůček: Václav Žák: RRTV bude zítra hlasovat o licenci pro TV Barrandov
Lukáš Polák: Licenci získala po RTA také TV Barrandov
Jan Potůček: TV Barrandov má zpátky licenci. Co bude dál?

Licenci pro celoplošné digitální zemské vysílání od RRTV získala tento týden také TV 7, programová televizí síť spadající pod Regionální Televizní Agenturu (RTA), jejímž majitelem je Jaroslav Berka, respektive jeho firma EBD.
Jan Potůček: TV 7, programová síť RTA, získala licenci pro celoplošné vysílání

DigiZone.cz zavedl povinnou registraci v diskusích a odložil „kulatý stůl“ na duben

Server DigiZone.cz přišel tento týden s další novinkou. Minulý týden to bylo zpřehlednění databáze recenzovaných set-top-boxů, tento týden je to zavedení povinné registrace v diskusích. Čtenáři, kteří chtějí pod články, aktualitami nebo v samostatných diskusích přispívat, se musí od úterý registrovat. Server DigiZone.cz se pro tento krok rozhodl poté, co se v diskusích stále častěji objevovaly urážející nebo provokující příspěvky.
Redakce: Server DigiZone.cz zavádí povinnou registraci u diskusí

Server DigiZone.cz odložil konání IV. kulatého stolu s názvem „Restart české digitalizace“. Důvodů změny termínu z 13. března na 10. dubna je hned několik – posuny v přípravě Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP), pozdější vyhlášení výsledků tendru na technického operátora veřejnoprávního multiplexu České televize (ČT) a také průtahy s přípravou novely zákona o elektronických komunikacích.

Server DigiZone.cz ale není jediný, který na letošní jaro odbornou konferenci na téma digitalizace televizního vysílání připravuje. Na začátku dubna se v Hradci Králové uskuteční akce s názvem Internet ve státní správě a samosprávě, které se zúčastní také předseda Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák. Na konci dubna se odborníci na digitalizaci sejdou v Praze na konferenci Digitální televize. Začátek května bude patřit České asociaci elektronických komunikací a její výroční konferenci. V polovině května se pak v rámci konference iCT Day 2008 uskuteční diskusní setkání Milníky digitální televize. O tři dny později bude zahájena Českokrumlovská mediální konference. Jarní sérii konferencí pak na konci května uzavře Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace dalším ročníkem konference DIGImedia.
Jan Potůček: POZOR! IV. kulatý stůl DigiZone.cz se přesouvá na 10. dubna 2008!
Jan Potůček: Duben a květen ve znamení konferencí o digitální televizi

V tomto týdnu přinesl server DigiZone.cz další odpovědi na dotazy čtenářů. Již tradičně nechyběly dotazy na set-top-boxy, antény a propojování televizorů se set-top-boxem a dalším přístrojem, například DVD přehrávačem. Řada dotazů se týkala i pokrytí signálem digitálního televizního vysílání a nabídky satelitní DigiTV.
Jan Kálal: Dotazy čtenářů DigiZone.cz: o Digi TV, set-top-boxech i zemském pokrytí

TV Óčko má zájem o Ústecko

Minulý týden přinesl server Digizone.cz reportáž o návštěvě hudební televize Óčko, tento týden ji následuje rozhovor s generálním ředitelem Jiřím Balvínem. TV Óčko je jednou ze šestice nových digitálních televizí a má nárok na vydání kompenzační licence, která jí umožní řádné digitální zemské vysílání. Kdy ale hudební televize Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o vydání požádá, zatím není jasné. Podle Jiřího Balvína má Óčko vše připraveno a čeká na pevný TPP, který stanoví jasné podmínky.

Po získání licence pro řádné DVB-T vysílání bude moci Óčko rozšířit pokrytí. Podle Jiřího Balvína by hudební televize chtěla digitální signál šířit na Ústecku, a to hlavně tehdy, až zde dojde k vypnutí analogového televizního vysílání. Óčko proto již jednalo se všemi operátory digitálních zemských multiplexů. Konkrétním dohodám ale brání nejen doposud nepřijatý TPP, ale také výsledek výběrového řízení na technického operátora veřejnoprávního multiplexu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila minulý týden licenci společnosti Mina Media, díky které se bude moci chorvatské MTV rozšířit i do České a Slovenské republiky. Óčko, které nebylo informací o expanzi zahraničního hudebního kanálu zaskočeno, se chce od MTV odlišit českou a slovenskou hudbou, kterou divákům nabízí. Česká hudební televize na domácí tvorbu sází, za jejího působení došlo i k obnovení výroby domácích videoklipů.
Lukáš Polák: Jiří Balvín: Informace o MTV nás nezaskočila, ale je to nečekané

Směrnice Evropské unie povolí product placement i častější reklamu

Změny v oblasti reklamy v televizním vysílání, umisťování produktů do filmů a seriálů, ale například i regulace videa na internetu – to vše přinese na českou mediální scénu Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/65/ES. Česká republika musí jako členský stát Evropské unie změny, které směrnice zavádí, do českého právního řádu zapracovat nejpozději do 19. prosince 2009.

Směrnice o audiovizuálních službách umožní, aby i v České republice mohl být používán tzv. product placement, neboli umisťování produktů do filmů a seriálů. Český právní řád tuto praktiku doposud zakazoval. Po implementaci směrnice do českého práva bude umisťování značkových výrobků do filmů a seriálů povoleno. Pořad, který bude product placement obsahovat, ale bude muset být označen, a to na začátku, po reklamní přestávce i na konci. Product placement bude zakázán jen v dětských pořadech.

Další změny se týkají četnosti reklam. S těmi se diváci budou moci v seriálech a dokumentech setkat až pětkrát za hodinu, ve filmech pak každou půlhodinu. Reklama bude moci přerušit i zpravodajské pořady. Směrnice dále přinese i regulaci tuzemského videa na internetu. České regulační orgány budou dohlížet na televizní vysílání šířené prostřednictvím internetu, ale také na nelineární služby, které uživatelům poskytují katalogy videonahrávek k přehrání. Regulace se dotkne všech internetových portálů, které video poskytují komerčně.
Jan Kálal: Reklama v seriálu i 5× za hodinu a značkové výrobky v pořadech
Jan Kálal: Videa na Stream.cz a spol. čeká státní regulace

Stručně

Již týden testuje příbramská firma TELEKO digitální rozhlasové vysílání ve standardu DAB a DAB+. Od minulého pátku jsou ve zkušebním provozu šířeny programy veřejnoprávního Českého rozhlasu (ČRo). Ve standardu DAB jsou to stanice ČRo Plzeň a Rádio Wave a v DAB+ Rádio Česko, ČRo Leonardo a ČRo D-dur. Příbramská společnost TELEKO netestuje digitální rozhlas poprvé, v loňském roce uskutečnila hned tři testy – v květnu, srpnu a listopadu.
Lukáš Polák: V Plzni probíhá test digitálního rozhlasu DAB

Úterý přineslo dvě personální změny na Primě. Post výkonného ředitele opustí Petr Chajda. Česká komerční dvojka ale nebude za Chajdu hledat náhradu. Povinnosti a kompetence výkonného ředitele rozdělí mezi stávající členy managementu. Primu opustí i obchodní ředitelka Jana Budíková, která bude od března nastupuje na pozici generální ředitelky pro Čechy a Slovensko ve společnosti Tchibo.
Lukáš Polák: Petr Chajda a Jana Budíková končí na Primě

Filmová Nova Cinema začne divákům od března nabízet dva nové specializované pořady. Půjde o Hollywoodského zpravodaje, bude přinášet informace o dění ve filmovém a televizním průmyslu a poprvé se s ním diváci setkají v sobotu 8. března. Druhý pořad ponese název Hvězdy červeného koberce a zavede diváky do zákulisí Hollywoodu. Premiéru bude mít v neděli 9. března. Filmový kanál televize Nova přinese také Noc filmových nadějí, kde se představí krátké filmy českých a slovenských studentů filmových škol.
Jan Potůček: Nova Cinema nabídne dva nové pořady a Noc filmových nadějí

Společnost UPC přivítala rok 2008 s více než milionem zákazníků. Počet předplatitelů služeb satelitní a kabelové televize, ale také internetového připojení od UPC přesáhl koncem loňského roku jeden milion, počet zákazníků loni vzrostl o 18 %. Nejvíce klientů UPC abonuje televizní služby, na konci roku 2007 jejich počet dosáhl necelých 700 tisíc. Výrazně se ale také zvýšil počet domácností, které využívají kabelovou přípojku UPC pro připojení k internetu.
Jan Potůček: UPC má v Česku přes milion klientů. Nejvíce u televizních slu­žeb

UX DAy - tip 2

RRTV udělila v loňském roce 100 pokut, 237 upozornění na porušení zákona a vybrala necelých 11 milionů korun. Doposud ale bylo ze stovky pokut zaplaceno jen 45, ostatní čekají na výsledek soudního řízení. Pokud RRTV všechny soudní spory vyhraje, přibude do státní pokladny 7,2 milionu korun. Nejčastěji uděloval regulační orgán pokuty za porušení povinnosti vyplývající ze zákona pro vysílání reklam na doplňky stravy a léčiva. Celkem za tato provinění rozdal 52 pokut.
Jan Kálal: Pokuty RRTV přinesly vloni do státní kasy 10,8 milionu korun

Sportovní program veřejnoprávní ČT bude mít vlastní internetové stránky. ČT4 Sport tak bude následovat zpravodajskou ČT 24, která novou podobu internetových stránek spustila 8. února letošního roku. Návštěvníci jsou s osamostatněním webu ČT 24 většinou spokojeni, kromě obsahu oceňují například přehlednost nebo snadnou práci s videoarchivem.
Lukáš Polák: ČT4 Sport bude mít vlastní web

Podporujete povinnou registraci diskutujících na DigiZone.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).