Hlavní navigace

Týdenní revize o budoucnosti digitálního rozhlasu

26. 4. 2008
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Komerční rádia tento týden na zasedání senátní mediální komise představila vlastní představu o přechodu na digitální rozhlasové vysílání. Stejně jako veřejnoprávní Český rozhlas ani komerční stanice nepředpokládají, že by v budoucnu bylo hlavní platformou digitálního rozhlasu zemské digitální televizní vysílání. Česká televize v tomto týdnu také oznámila další odložení vyhlášení výsledků tendru technického operátora veřejnoprávního multiplexu. Tím se opět posouvá termín zahájení jeho provozu.

Český rozhlas upřednostňuje T-DAB před DVB-T

Zemské digitální televizní vysílání (DVB-T) nabízí majitelům digitálních přijímačů nejen možnost sledovat televizní vysílání v digitální kvalitě, ale přináší také rozhlasové stanice. Veřejnoprávní digitální síť označovaná jako multiplex 1 bude proto kromě programů České televize (ČT) obsahovat také stanice Českého rozhlasu (ČRo). Již od zahájení řádného DVB-T vysílání byly stanice ČRo součástí programové nabídky multiplexu A a veřejnoprávní rozhlas se podle slov Pavla Balíčka, zástupce ředitele úseku techniky ČRo a šéfa projektu digitalizace, považuje za průkopníka a spoluzakladatele digitálního vysílání v České republice.

ČRo se společně s ČT podílí na přípravě veřejnoprávního multiplexu, ale protože podíl rozhlasu na kapacitě multiplexu bude přibližně desetiprocentní, není spolupráce ze strany ČRo vůdčí. Rozsah rozhlasového vysílání bude ve veřejnoprávní digitální síti v podstatě stejný jako je nyní v multiplexu A, který nabízí posluchačům stanice ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha, ČRo 3 – Vltava, ČRo 4 – Rádio Wave, ČRo Leonardo, ČRo D-dur a Rádio Česko.

ČRo podle dlouhodobé strategie upřednostňuje vysílání v systému T-DAB a pokud by k dispozici tato technologie byla, ČRo by podle Pavla Balíčka účast v DVB-T vysílání postupně omezoval. Veřejnoprávní rozhlas proto DVB-T vysílání vnímá spíše jako dočasnou záležitost.

Český rozhlas o vysílání v T-DAB jedná s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) i Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). RRTV s vysíláním v T-DAB souhlasila, nyní ČRo čeká na to, kdy ČTÚ jako správce kmitočtového spektra předloží plán uvolnění rádiových kmitočtů pro T-DAB. ČRo chce T-DAB vysílání zahájit nejdříve v Praze, problém je ale s 12. kanálem, který blokuje TV Nova analogovým vysíláním z Bukové hory.
Jan Potůček: Pavel Balíček: Pro Český rozhlas je DVB-T dočasné řešení
Jan Potůček: Český rozhlas vnímá veřejnoprávní multiplex jako dočasnou záležitost

Na středečním zasedání Rada ČRo nedoporučila pokračovat v přípravách projektu nové stanice mluveného slova, která by podle plánu měla využívat část obsahu ČRo 1 – Radiožurnál, Rádia Česko a ČRo 6. Stanice mluveného slova měla vysílat na středních nebo dlouhých vlnách a měla časem nahradit ČRo 6 nebo Rádio Česko.
Jan Potůček: Rada ČRo: doporučujeme zastavit projekt stanice mluveného slova

Komerční rádia vypracovala společný návrh digitalizace

Nejen Český rozhlas, ale také česká komerční rádia nepředpokládají, že by v budoucnu vysílala prostřednictvím DVB-T sítí. V úterý představili zástupci komerčních rádií na zasedání senátní komise pro sdělovací prostředky vlastní představu o přechodu na zemské digitální vysílání, která mimo jiné obsahovala návrh, podle kterého by RRTV již neměla vydávat licence pro analogové rozhlasové vysílání.

Provozovatelé komerčních rádií nebudou podle Michala Zelenky, prezidenta Asociace provozovatelů soukromého vysílání, požadovat kompenzační licence za opuštění analogových kmitočtů, ale chtějí, aby jejich současné licence platily až do vypnutí analogového rozhlasového vysílání. Zmínka o platformě, ve které by chtěli digitálně vysílat, nepadla. Michel Fleischmann, prezident společnosti Lagardere ale v rozhovoru pro DigiZone.cz uvedl, že počítá s T-DAB.
Jan Potůček: Ani komerční rádia nechtějí vysílat v „televizním“ formátu DVB-T
Jan Potůček: Komerční rádia navrhují parlamentu vlastní postup digitalizace

Návrh, který v úterý představili zástupci nejdůležitějších subjektů na české rozhlasové scéně, je výsledkem iniciativy komerčních rádií. Cílem je především zajistit bezbolestný přechod na digitální rozhlasové vysílání. Na rozdíl od televizí se tak komerční rádia dokázala dohodnout, co vlastně chtějí.

Ačkoli nebudou žádat o kompenzace za opuštění analogových kmitočtů, chtějí, aby RRTV již neudělovala další licence a ty již udělené platily až do roku 2020, kdy by mělo dojít k vypnutí FM pásma. Některá rádia, kterým by licence měla vypršet dříve, by na tom tedy vydělala, jiná by zase analogové vysílání opustila ještě před vypršením licence. Navíc by na trh rozhlasového vysílání nemohli vstupovat noví hráči. Komerční rádia předložila svůj návrh také poslanecké mediální komisi a obdržela jej také všechna relevantní ministerstva.
Jan Potůček: Komerční rádia chtějí garanci analogových licencí do roku 2020

ČT opět odložila vyhlášení výsledků tendru na operátora multiplexu

Spuštění veřejnoprávního multiplexu se kvůli dalšímu posunutí termínu vyhlášení výsledků výběrového řízení na technického operátora opět odložilo. ČT posunula termín přihlášek do tendru na polovinu května poté, co poslanecká mediální komise ČT vyzvala, aby zadávací dokumentace výběrového řízení obsahovala i požadavek na řešení vysílání v kompresním standardu MPEG-4 a formátu DVB-T2. ČT proto pozměnila podmínky soutěže a její výsledky oznámí v červnu. Start veřejnoprávního multiplexu, který byl původně plánován na březen, poté přesunut na květen, ČT nyní oddálila až na konec letních prázdnin.
Jan Potůček: Operátora veřejnoprávního multiplexu ČT vybere až v červnu

Minulý týden schválila vláda rozpočet účtů ČT, podle kterého dodá ČT v letošním roce 40 milionů na podporu zdravotnických zařízení, škol a ústavů sociální péče v souvislosti s přechodem na digitální televizní vysílání. Peníze by měly být určeny především na rekonstrukci anténních systémů a instalační služby. Dalšími 20 miliony z předpokládaného výnosu z vysílání reklamy ve výši 750 milionů korun chce ČT přispět zdravotně postiženým občanům na instalaci digitálních přijímačů, poradenství a servis. Držitelé průkazů ZTP/P, sociálně velmi slabí jedinci a samostatně žijící občané starší 75 let by mohli set-top-box získat i zdarma.

ČT si také vyčlenila zhruba 48 milionů korun na potíže, ke kterým by mohlo dojít v souvislosti s přechodem z analogového na digitální vysílání. Přibližně polovinu vyčleněné částky plánuje ČT použít na řešení krizových situací souvisejících s výpadky vysílání. Použití výnosů z reklam rozvrhl a v některých případech i přesně stanovil zákon. Podle něj získá například Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie 150 milionů korun.
Jan Kálal: DOKUMENT: Rozpočet účtu ČT pro užití výnosu z reklam na rok 2008
Jan Kálal: Výpadky signálu? Veřejnoprávní televize na ně má rezervu 48 milionů

Veřejnoprávní televize chce do konce roku rozšířit pokrytí signálem digitálního zemského vysílání. Ze současných 49 % by se mělo pokrytí zvýšit na 65 až 70 % obyvatel České republiky. Po dobudování veřejnoprávního multiplexu by mělo pokrytí dosáhnout více jak 98 %, což je více, než kolik požaduje zákon. Zákonná povinnost stanovuje pokrytí ve výši 95 % – to ale pro 192 tisíc domácností znamená vyloučení z příjmu DVB-T signálu. ČT chce jejich počet snížit pod hranici 80 tisíc.
Jan Kálal: Zemské digitální vysílání ČT letos pro 65 až 70 procent obyvatel ČR

TV Barrandov bude podporovat amatérská videa

Akciová společnost Barrandov Televizní Studio se podle návrhu smlouvy o fúzi sloučí se společností TV Barrandov, která posléze zanikne. Nástupnickou společností a tedy i vlastníkem TV Barrandov se stane firma Barrandov Televizní Studio, která je držitelem licence pro zemské digitální televizní vysílání stanice TV Barrandov. Důvodem fúze je podle mluvčího a pověřeného ředitele marketingu a PR Janise Sidovského zjednodušení organizační a administrativní struktury i ekonomických a právních vztahů.

TV Barrandov plánuje start vysílání na letošní léto a slibuje, že její zprávy budou jiné než na ostatních televizích. Televize trochu poodkryla karty, když si podala na Úřad průmyslového vlastnictví žádost o registraci dvou ochranných známek, a to Holé zprávy a Holá pravda.
Lukáš Polák: Barrandov Televizní Studio se sloučí s TV Barrandov
Jan Potůček: TV Barrandov nabídne „holé zprávy“, televize Nova zase Dokudrama

Plnoformátová TV Barrandov chce také podporovat studenty filmových škol a amatérské tvůrce. Na začátku května spustí internetový portál www.ukazse.tv, kam budou videa neprofesionálů v délce do 50 minut umisťována. Nejlepší snímky se dostanou i na obrazovku televize a budou také odměněna atraktivní cenou. TV Barrandov jim chce vyčlenit hodinu vysílacího času týdně.
Jan Kálal: TV Barrandov nabídne amatérům webový portál a hodinu vysílání týdně

Stručně

Technický plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP) bude vláda projednávat již v pondělí 28. dubna. Vyplývá to z programu jednání, který zveřejnil Úřad vlády. TPP, jehož předkladatelem je ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, bude čtvrtým bodem schůze. Hned po něm přijde na řadu vyhláška o poplatcích za kmitočty pro vysílání.

Návrh TPP, který již prošel připomínkovým řízením v odborných skupinách Legislativní rady, obsahuje dvě varianty termínů vypnutí analogového televizního vysílání – 11. listopadu 2011, který prosazuje ČTÚ, a červen 2012 podporovaný Českými Radiokomunikacemi. Po schválení TPP budou mít televize a operátoři multiplexů 90 dní na to, aby se k dokumentu přihlásili. Důležité bude zejména rozhodnutí komerčních televizí.
Jan Potůček: Národní koordinátor digitalizace: TPP na vládě už příští týden
Jan Potůček: Vláda projedná TPP v pondělí 28. dubna, přizvala šéfa Rady ČTÚ

Poštovní spořitelna ze skupiny Československé obchodní banky (ČSOB) pokračuje v přípravách televizního bankovnictví. Poprvé se o projektu ovládání bankovních účtů prostřednictvím dálkového ovladače set-top-boxu zmínil mluvčí ČSOB Milan Tománek v březnu loňského roku. Minulý týden si ČSOB požádala o registraci loga ke službě s názvem TV Banka Poštovní spořitelny. Služba by měla divákům nabídnout základní bankovní operace, jejichž zabezpečení bude podobné jako u internetového bankovnictví.
Jan Potůček: Ovládání účtu přes set-top-box? Poštovní spořitelna připravila TV Banku

Server DigiZone.cz se rozhodl podniknout další krok ve zkvalitnění diskusí a zavedl statut prověřeného uživatele. Nový uživatel musí nejprve projít zkušebním obdobím, kdy jsou jeho příspěvky před zveřejněním kontrolovány redakcí. Pokud tímto obdobím projde úspěšně, stane se prověřeným uživatelem, který může diskutovat bez omezení.
Redakce: DigiZone.cz přináší další inovaci v diskuzích, zkušební období

Komerční TV Nova zahájí provoz internetového portálu www.tn.cz v pondělí 5. května. Do funkce šéfredaktora internetového portálu, který bude přinášet zpravodajství a bude vázán hlavně na Televizní noviny, by měl být jmenován Zdeněk Šámal. Ten koncem loňského roku opustil Českou televizi.

Návštěvníky internetového portálu bude Nova lákat pořadem Red News, ve kterém se budou moderátorky zpráv svlékat. Protože ale půjde o zábavnou část portálu, neměly by mít zprávy, při kterých se budou moderátorky obnažovat, závažný charakter.

Ve stejný den, kdy Nova spustí svůj internetový portál, představí projekt zpravodajského internetového portálu také připravovaná digitální televize Z 1. Zpravodajsko-publicistická televize plánuje start vysílání na přelom května a června a v té době také zahájí provoz portálu, kam bude umísťovat obrazové a textové reportáže a také živé vysílání.
Lukáš Polák: Nova spustí svůj portál 5. května na adrese www.tn.cz
Jan Potůček: Moderátorky zpráv na zpravodajském webu Novy se budou svlékat
Jan Potůček: Kromě Novy chystá zpravodajský portál také digitální televize Z 1

Provozovatelé ubytovacích zařízení budou muset platit autorské poplatky za televizní a rozhlasové přijímače v hotelových pokojích. Budou ale platit méně, než původně navrhovala vláda. Ta chtěla, aby provozovatelé ubytovacích kapacit platili za každý přijímač, podle novely, kterou ve středu přijala Poslanecká sněmovna, budou platit částku do výše poloviny koncesionářských poplatků za rozhlas a televizi. Výchozí částkou pro výpočet je pak 194 korun měsíčně za každý přijímač.
Lukáš Polák: Hotely budou platit za televize a rozhlas na pokojích

BRAND24

RRTV plánuje změnit zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání kvůli pornografii. RRTV vzala na vědomí právní rozbor posuzování pornografie a erotiky ve vysílání a chystá se oslovit ministerstvo kultury s návrhem na legislativní změny v úpravě televizní pornografie. Zatím ale rada nezveřejnila, jak chce zákon kvůli pornografii změnit.
Jan Kálal: RRTV chce kvůli pornografii upravit mediální zákon

RRTV tento týden udělila kabelovou registraci pro převzaté televizní vysílání společnosti BKS Capital Partners, která v březnu letošního roku koupila firmy Telko, HBTV a Amos, tedy tři provozovatele kabelové televize. Společnost BKS může díky registraci šířit v kabelové sítí například programy veřejnoprávní ČT, ČRo, Novu, Primu, Galaxii sport, Óčko nebo filmové kanály HBO a Cinemax. Během půl roku chce BKD služby kabelové televize rozšiřovat a získat přes 100 tisíc předplatitelů.
Jan Kálal: Majitel tří kabelovek získal registraci pro převzaté vysílání

Kde posloucháte rádio?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).