Hlavní navigace

Týdenní revize: multiplex 3 se rozšíří, multiplex 4 nedodržuje termíny

6. 12. 2008
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 118483
O půlnoci ze 14. na 15. prosince přijdou diváci na Sušicku a Chomutovsku o analogové vysílání ČT 2, a to kvůli startu multiplexu 3 na plzeňském vysílači Krašov. Multiplex 3 společnosti Czech Digital Group rozšíří příští neděli pokrytí až na 40 % také díky startu vysílání na ústeckém vysílači Buková hora a pražském Žižkově a Cukráku. Ve stejný den bude spuštěn také poslední vysílač veřejnoprávního multiplexu v letošním roce, čtyř stanic České televize a sedmi okruhů Českého rozhlasu se dočkají diváci přijímající signál z vysílače Klínovec.

Multiplex 3 odstartuje v polovině prosince provoz na dalších čtyřech vysílačích

V polovině prosince zahájí operátor multiplexu 3, společnost Czech Digital Group (CDG), zemské digitální vysílání ze čtyř nových vysílačů a digitální síť dosáhne téměř 40% pokrytí. V Praze se ke stávajícím vysílačům na Strahově, Ládví a Zeleném Pruhu přidá také žižkovský vysílač a Cukrák. Obsah multiplexu 3 šířeného ze stávajících tří pražských vysílačů se ale bude od obsahu šířeného ze Žižkova a Cukráku lišit. Na Cukráku a Žižkově nebude šířeno vysílání křesťanské TV Noe, kterou mohou sledovat diváci přijímající televizní vysílání ze Strahova, Ládví a Zeleného Pruhu v jednofrekvenční síti na kanále 46.

Signál multiplexu 3 bude ale rušit analogové vysílání TV Prima v pražských Vokovicích. Zatím není jasné, zda Prima využije nabídku Českých Radiokomunikací (ČRa) a předběžné dohody s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) o změně kanálu. Podle technického ředitele Primy Patrika Slavíka má televize o náhradní analogový kmitočet zájem. V dubnu příštího roku bude ale analogové vysílání ukončeno, a tak by se jednalo o několikaměsíční řešení.

Na Plzeňsku zahájí CDG provoz vysílače Krašov, který nahradí dosavadní Košutku, kde bude šíření multiplexu 3 ukončeno. Digitální síť 3 bude i po změně vysílače využívat kanál 52. Startu multiplexu 3 na Krašově bude ale předcházet vypnutí analogového vysílání ČT 2 na vysílačích Jedlová hora u Chomutova a Svatobor u Sušice, protože druhý program České televize (ČT) zde využívá stejný kanál. Původně mělo být analogové vysílání Dvojky zastaveno již minulou sobotu, ale protože se termín zahájení provozu multiplexu na Krašově posunul, rozhodla se ČT analogové vysílání v obou lokalitách o několik dní prodloužit. K vypnutí analogové ČT 2 na Svatoboru a Jedlové hoře dojde o půlnoci ze 14. na 15. prosince.

Posledním vysílačem, kde bude šíření multiplexu společnosti CDG 15. prosince zahájeno, se stane ústecká Buková hora. Výkon vysílače bude ale kvůli rušení analogového vysílání Primy na Klínovci omezen pouze na 10 kW.

Multiplex 3 nabídne divákům hudební TV Óčko, zpravodajskou Z1, lifestylovou televizi Public a rádio Proglas, pražští diváci přijímající signál ze Strahova, Ládví a Zeleného Pruhu mají k dispozici také vysílání TV Noe.
Jan Potůček: Multiplex 3 spustí 15. prosince čtyři nové vysílače, vypne Košutku
Jan Potůček: Analogová ČT 2 na Chomutovsku a Sušicku skončí 14. prosince o půlnoci

Ve stejný den spouštění dalších čtyř vysílačů multiplexu 3, tedy 15. prosince, odstartuje také vysílání veřejnoprávní digitální sítě na vysílači Klínovec. Čtyř stanic České televize a sedmi okruhů Českého rozhlasu se dočkají diváci na Karlovarsku a Sokolovsku. K zahájení vysílání dojde v ranních hodinách na 36. kanálu s horizontální polarizací. Klínovec je poslední lokalitou, kde Česká televize v letošním roce provoz veřejnoprávního multiplexu spouští.
Lukáš Polák: Od 15. prosince se diváci dočkají digitální ČT z Klínovce

Telefónica O2 se startem multiplexu 4 stále otálí

Diváci zatím marně čekají na zahájení provozu multiplexu 4, jehož provozovatelem je Telefónica O2 Czech Republic. První vysílač čtvrté digitální sítě měl odstartovat první listopadový den a tento týden měla být síť vysílačů rozšířena o čtyři další. Kromě Prahy, Brna a Ostravy by v případě, že by Telefónica termíny předpokládaného spouštění dodržela, mohli vysílání multiplexu 4 sledovat také diváci v Kutné Hoře a Ústí nad Labem.

Telefónica O2 zatím ve zmiňovaných lokalitách, kde by již vysílání multiplexu 4 mělo být dostupné, nezačala ani s instalací anténních systémů. Zato na plzeňském vysílači Košutka, kde má být provoz digitální sítě 4 zahájen až první den roku 2009, začala Telefónica s montáží antény již v listopadu.

Operátor čtvrté digitální sítě má do února předložit ČTÚ předložit tabulku s definitivními termíny spouštění multiplexu. Pokud by ji ale nepředložil a start multiplexu dále odkládal, nehrozí mu ze strany ČTÚ žádný postih. Současný zákon o elektronických komunikacích totiž neumožňuje odebrat operátorovi přidělené kmitočty, a to ani v případě, že nejsou využívány.
Jan Potůček: Multiplex 4 má dnes spouštět čtyři nové vysílače. Co o něm víme?

S digitalizací poradí státní informační web, České Radiokomunikace i tzv. D-book

Národní koordinační skupina pro přechod na digitální televizní vysílání (NKS) tento týden vydala tzv. D-book, který obsahuje souhrn doporučených technických specifikací, které by měl mít digitální přijímač tak, aby zvládl příjem zemského digitálního televizního vysílání v České republice. D-book stanovuje doporučení nejen pro set-top-boxy, ale také pro televizory s integrovaným digitálním tunerem. Dokument není závazný, má tedy spíše doporučující a také informační charakter.

S přechodem na digitální televizní vysílání poradí nejen D-book, ale také nový informační web Českých Radiokomunikací a také státní informační web www.digitalne.tv. České Radiokomunikace spustily internetové stránky www.digistran­ky.cz ve středu a návštěvníkům webu nabízejí informace o spouštění tří digitálních sítí, tedy multiplexu 1, 2 a 3. Kromě termínů spouštění jednotlivých vysílačů obsahují stránky také tabulky s termíny vypínání analogového vysílání, slovníček pojmů i formulář, jak nahlásit poruchu.

Provoz státního informačního webu, který je součástí státní informační kampaně k digitalizaci televizního vysílání, byl zahájen ve čtvrtek. Internetové stránky, jejichž provozovatelem je společnost Internet Info, nabízejí informace o důvodech digitalizace, o tom, co musí divák udělat, aby nepřišel o televizní signál, a nechybí ani mapy České republiky, díky kterým lze snadno zjistit, kdy v jednotlivých regionech dojde k vypnutí analogového vysílání. Web přináší informace o všech typech digitálního vysílání včetně výčtu výhod, nevýhod a návodů pro zapojování set-top-boxů pro jednotlivé typy digitálního vysílání.

Česká televize chystá společně s Českými Radiokomunikacemi materiál, ve kterém divákům poradí s nejčastějšími chybami při příjmu zemského digitálního vysílání. Většina problémů, které diváci s digitálním vysíláním mají, jsou podle Českých Radiokomunikací způsobeny na příjmové straně, například zesilovačem, společnou televizní anténou nebo špatným vstupem na set-top-boxu.
Jan Potůček: Vznikl D-book, doporučení, co by měl zvládat digitální přijímač
Jan Potůček: České Radiokomunikace spustily nový web o digitalizaci: www.digistranky.cz
Redakce: Odstartoval státní informační web k přechodu na digitální vysílání
Jan Potůček: ČT a ČRa vydají návod pro diváky, jak předejít problémům s příjmem DVB-T

Mediaresearch připravuje měření sledovanosti televize přes IPTV

Společnost Mediaresearch, která provádí elektronické měření sledovanosti televizí v České republice, musí kvůli digitalizaci televizního vysílání vyvíjet a zavádět nové technologie měření, které měří způsoby příjmu televizního vysílání. Doposud měřila sledovanost terestrického analogového i digitálního vysílání, satelitní i kabelové televize.

Mediaresearch kvůli rozmachu nových technologií v oblasti příjmu televizního vysílání nabídla zadavateli elektronického měření sledovanosti, Asociaci televizních organizací (ATO), měření sledovanosti mimo domov a měření IPTV, které bude brzy zavedeno. Podle Ireny Wintrové, marketingové a PR ředitelky společnosti Mediaresearch, je Mediaresearch povinna měřit příjem televizního vysílání, jestliže má technologie minimálně tříprocentní zastoupení v domácnostech v České republice. IPTV v současnosti využívá 2,5 % domácností.

Sledovanost televizního vysílání se měří prostřednictvím tzv. peoplemetrů, které jsou umístěny v 1 833 českých televizních domácnostech. Kromě sledovanosti jednotlivých televizních stanic nebo jejich pořadů je prováděn také kontinuální výzkum, který je zaměřen na popsání chování českých diváků a jejich vybavenosti televizní technikou. V první fázi měření, která byla ukončena v loňském roce, probíhalo měření prostřednictvím sond, které byly nainstalovány do televizních přijímačů, set-top-boxu nebo videa a které měřily, na co se respondenti dívají.

Od letošního roku je tato metoda postupně opouštěna a měření se provádí díky speciálnímu dálkovému ovladači, na kterém má každý člen domácnosti vlastní tlačítko. Sondy jsou sice výhodnější z hlediska přesnosti měření, ale tato metoda je ekonomicky náročnější. Firma proto přechází i k jiným metodám měření, například k tzv. logo slotům, které umožňují sejmutí obrazu z obrazovky a jeho odeslání pro identifikaci do centra.

Televizní vysílání mimo domov je měřeno dvěma technologiemi. Značkováním prostřednictvím přenosného přístroje ReMark, který zachycuje signál televizních stanic účastnících se výzkumu. Druhou technologií je vzorkování, které zaznamenává zvukovou stopu. O tom, která metoda bude použita a kdy bude měření televizního vysílání mimo domov měřeno, rozhodne ATO.
Juraj Gerbery: Irena Wintrová: Měření sledovanosti televizí se změní

Stručně

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila programu Nova Cinema kompenzační licenci pro zemské digitální vysílání. Nova tak může filmový kanál začít šířit také v multiplexu 2 Českých Radiokomunikací. Program, který v pondělí oslavil první narozeniny, bude do druhé digitální sítě zařazen 15. prosince. Nova Cinema podle generálního ředitele Petra Dvořáka žádné velké změny v programové nabídce po zařazení do digitální sítě 2 neplánuje. Chtěla by ale přitáhnout pozornost diváků, kteří z Novy přepínají na jiné televizní programy, když například nechtějí sledovat některý z „nováckých“ seriálů.
Lukáš Polák: RRTV udělila kompenzační licenci kanálu Nova Cinema
Lukáš Polák: Nova Cinema odstartuje v DVB-T 15. prosince
Lukáš Polák: FOTOGALERIE: Nova Cinema oslavila první narozeniny
Jan Potůček: Petr Dvořák: Nova Cinema zacílí na ty, co přepínají z Novy jinam

Hudební TV Óčko o vydání kompenzační licence zažádá až začátkem příštího roku. Óčko chce podle generálního ředitele hudební televize Jiřího Balvína pokrýt velké aglomerace Rozsáhlé pokrytí, které chtějí České Radiokomunikace, Óčko nepotřebuje. Proto bude dále vysílat v multiplexu 3 CDG. Óčko také navrhlo výrobu instruktážního DVD, které by se zdarma přikládalo k novinám v regionech, kde se bude blížit vypnutí analogového vysílání.
Lukáš Polák: Vedení Óčka navrhlo instruktážní DVD k vypínání analogu

Připravovaná digitální TV Barrandov ve čtvrtek zveřejnila vysílací schéma pro první týden svého vysílání, které bude zahájeno 11. ledna 2009. Prvním pořadem, jehož prostřednictvím se budou moci diváci s novou televizní stanicí seznámit, se v 11:01 hodin stane pořad Rozsvítí se vám. Půjde o zábavnou show, která potrvá devět hodin. Pořadem, ve kterém se diváci seznámí například se zákulisím Paláce zábavy, budou provázet Zuzana Bubílková a Miloš Knor. Pak budou následovat Hlavní zprávy a další zábavný pořad Karneval na Barrandově. TV Barrandov zahájila v pondělí tzv. vysílání do zdi, neboli zkušební vysílání, které není šířeno veřejně. Cílem vysílání nanečisto je vyzkoušení různých režimů a odstranění závad, které se mohou objevit. Novou plnoformátovou televizní stanici budou moci diváci přijímat prostřednictvím multiplexu 2, v kabelových a IPTV sítích a také na satelitu. Na satelitních platformách Skylink a UPC Direct, kde TV Barrandov začala testovat tento týden.
Lukáš Polák: TV Barrandov zveřejnila vysílací schéma na první týden
Lukáš Polák: TV Barrandov už vysílá do zdi
Lukáš Polák: TV Barrandov testuje v UPC Direct, ve Skylinku zatím s otazníkem
Lukáš Polák: TV Barrandov se objeví na novém transpondéru Skylinku

BRAND24

Televizi Nova se poprvé od letošního jara podařilo přesáhnout 40% hranici v průměrném celodenním podílu na sledovanosti, když dosáhla podílu 40,15 %. Také v hlavním vysílacím čase se Nově dařilo, sledovalo ji 45,65 % dospělých diváků. Sledovanost rostla také prvnímu programu České televize, zpravodajské ČT24 a také sportovní ČT4, naopak Dvojka si pohoršila. Diváci ubývali také Primě a malým satelitním a kabelovým televizím.
Jan Potůček: Podíl Novy na divácích minulý týden pokořil 40 %. Poprvé od jara

Server DigiZone.cz věnoval tento týden opět prostor dotazům čtenářů, kteří se zajímali zejména o problematiku set-top-boxů a příjmu zemského digitálního televizního vysílání. V textu naleznete odpovědi například na dotaz, jak připojit set-top-box ke společné televizní anténě nebo o potížích s příjmem DVB-T signálu v případě, které může způsobit skutečnost, že přijímáte signál z více vysílačů.
Lukáš Polák: Dotazy čtenářů DigiZone.cz: O set-top-boxech, satelitu i farmaceutickém chemikovi

Jakou úhlopříčku má televizor ve Vašem obývacím pokoji?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).