Hlavní navigace

Týdenní revize nejen o Public TV

18. 10. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Přechodem na digitální televizní vysílání si nejvíce polepší Prima, které se pokrytí zvýší ze současných 72 % v analogovém vysílání až na 99,6 % ve vysílání digitálním. České Radiokomunikace vysvětlily, proč v Praze a Brně bude vysílač v centru města šířit signál zemského digitálního vysílání s vertikální polarizací a Andrej Halada představil svůj pohled na lifestylovou televizi Public TV, kde působí jako moderátor a redaktor.

Přechodem na digitální vysílání se pokrytí nejvíce zvýší Primě

Server DigiZone.cz tento týden přinesl porovnání pokrytí analogového a zemského digitálního televizního vysílání všech čtyř celoplošných analogových televizních stanic v České republice. Největší radost z přechodu na digitální vysílání může mít komerční TV Prima, která si přechodem z multiplexu 3 do multiplexu 2 v oblasti dosaženého pokrytí signálem DVB-T vysílání značně polepší. Pokud by zůstala v digitální síti 3, jejímž provozovatelem je společnost Czech Digital Group, stouplo by její pokrytí ze současného 72% pokrytí analogovým signálem na 85% v zemském digitálním vysílání. Prima se ale rozhodla přejít do digitální sítě 2 Českých Radiokomunikací (ČRa), díky které bude moci její vysílání v roce 2011 přijímat 99,6 % obyvatel České republiky. Stejnou digitální síť bude s Primou sdílet i druhá česká komerční celoplošná televizní stanice Nova, která analogovým signálem v současnosti pokrývá 98,1 % české populace. I Nova si v multiplexu 2 o něco polepší, v roce 2011 bude její DVB-T signál dostupný 99,6 % obyvatel.

Analogové vysílání prvního programu České televize může v současnosti přijímat 99,6 % diváků, stejného pokrytí by mělo dosáhnout také zemské digitální televizní vysílání v roce 2010. Na rozdíl od ČT 1 si díky zařazení do veřejnoprávního multiplexu polepší druhý program ČT. Dvojku mohlo v polovině září letošního roku naladit 90,8 % obyvatel, v současnosti je to kvůli ukončení analogového vysílání ze středočeského vysílače Cukrák a jihočeské Kleti o něco méně. Ve veřejnoprávní digitální síti, jejímž operátorem je Česká televize a jejíž provoz technicky zajišťují ČRa, dosáhne v roce 2010 po spuštění všech 26 plánovaných velkých vysílačů pokrytí 99,6 % obyvatel České republiky.
Jan Potůček: Z analogových televizí na digitalizaci nejvíce vydělá Prima

Multiplexy 1 a 2 v Praze a Brně budou vysílat s vertikální polarizací, na všech ostatních vysílačích bude pokračovat vysílání s horizontální polarizací. Podle ČRa, které technicky zajišťují provoz digitální sítě 1 a jsou operátorem multiplexu 2, je takové řešení vhodné pro velké aglomerace. Vysílač uprostřed města bude vysílat vertikálně, horizontálně pak bude šířen signál z vysílače v blízkosti města. Vertikální polarizace umožní v členitém terénu velkých měst mnohačetné odrazy, díky kterým bude příjem lepší i v oblastech, které jsou zastíněné nějakou překážkou.

V Praze bude zemské digitální vysílání sítí 1, 2 a pravděpodobně i multiplexu 3, jehož technický provoz budou ČRa zřejmě zajišťovat, šířeno ze žižkovského vysílače vertikálně a z Cukráku horizontálně. V Brně bude vertikálně vysílat vysílač v Barvičově ulici, horizontálně pak Hády a později i Kojál.

České Radiokomunikace by se podle Kamila Levinského, ředitele pro transformaci ČRa, rády technicky podílely také na provozu digitální sítě 4 nebo by jej rády provozovaly, pokud by se jim k tomu naskytla příležitost. ČRa by měly zájem o kmitočtové spektrum multiplexu, jehož provozovatelem je Telefónica O2 Czech Republic, která až v září zveřejnila částečný harmonogram rozvoje této digitální sítě.
Jan Potůček: ČRa vysvětlují, proč pro Prahu a Brno zvolily vertikální polarizaci
Jan Potůček: Kamil Levinský: ČRa by klidně převzaly multiplex 4, pokud by byl zájem

ČRa zvýšily výkon vysílače Hladnov z 10kW na 12kW, který šíří čtyři programy České televize, sedm okruhů Českého rozhlasu a TV Nova v rámci přechodné digitální sítě A v Ostravě. Diváci z Opavska a Bruntálska si po výměně antény na ostravském vysílači Hladnov, ke které došlo 29. září, začali stěžovat na horší příjem digitálního vysílání multiplexu A.
Jan Potůček: Multiplex A v Ostravě posílil výkon, příjem v Opavě je ale špatný

Server DigiZone.cz aktualizoval tabulky s termíny spouštění jednotlivých vysílačů u digitálních sítí 1, 2 a 4. U prvních dvou byly také doplněny technické parametry všech šestadvaceti hlavních vysílačů. V souvislosti s blížícím se termínem vypnutí přechodného multiplexu A a zahájením vysílání digitálních sítí 1 a 2 doplnil server DigiZone.cz také stálé přílohy Digitální vysílání v regionech o mapy předpokládaného pokrytí obou multiplexů v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Ústí nad Labem a Domažlicích.
Jan Potůček: DigiZone.cz aktualizoval tabulky spouštění multiplexů 1, 2 a 4
Jan Potůček: DigiZone.cz doplnil kapitoly v příloze Digitální vysílání v regionech

Andrej Halada: Public TV je malá, ale operativní televize

Lifestylová televizní stanice Public TV se podle Andreje Halady, bývalého editora týdeníku Reflex a nynějšího moderátora a redaktora Public TV, zaměřuje zejména na městského, modernějšího člověka a nabízí mu kombinace lifestylu, publicistiky a informací. Cílovou skupinou diváků, na kterou se malá televizní stanice zaměřuje, jsou lidé od dvaceti od padesáti pěti let, pro které jsou připravovány pořady zaměřené na volný čas, například na sport, cestování nebo módu. Public TV se vůbec nevěnuje politice a v hlavním zpravodajském pořadu Včera, dnes a zítra přináší zejména takové informace, které hlavní zpravodajské relace jiných televizí nenabízejí. Zpravodajství proto obsahuje mix společenských, kulturních a regionálních informací. Televize dříve vysílala v hlavním vysílacím čase starší české i zahraniční filmy, od toho ale ustoupila a v současnosti neplánuje, že by se k tomu vrátila. Podle Halady se chce odlišit od ostatních televizí a nabídnout divákům alternativu.

Andrej Halada má v Public TV vlastní patnáctiminutový pořad nazvaný Mikrofon Andreje Halady, který přináší rozhovor se zajímavou osobností, například sportovcem, vědcem nebo novinářem. Halada si pořad sám vymyslel, vybral moderátorský stůl i židle a to je právě to, co na Public TV oceňuje. Public TV je podle něj malá, ale operativní televizní stanice a všechno, co si v ní lidé vymyslí, se dá okamžitě realizovat.

Vysílání Public TV je šířeno přes satelit a také v rámci zemského digitálního televizního vysílání v Praze, Brně, Ostravě a Plzni. Do zemského digitálního vysílání zařadila Public TV také elektronického programového průvodce s informace o programu na aktuální den a šest následujících.
Jan Potůček: Andrej Halada: Public TV vnímám jako „tak trochu jinou televizi“
Lukáš Polák: Public TV začala vysílat v DVB-T programového průvodce

Stručně

Pouze jedno procento lidí v České republice sleduje televizní vysílání v mobilním telefonu, přestože o této možnosti ví podle průzkumu společnosti Mediaresearch 61 % lidí. 7 % dotázaných plánuje, že novou službu vyzkouší. Odmítavý postoj ke sledování televizního vysílání v mobilních telefonech má necelá třetina respondentů. Z průzkumu vyplývá, že 60 % diváků by chtělo v mobilních telefonech sledovat zpravodajství, dvě pětiny lidí by uvítaly zábavné a hudební pořady. Třetina dotázaných by na displeji mobilního telefonu chtěla sledovat celovečerní filmy a seriály.
Lukáš Polák: Většina lidí nemá možnost využít mobilní televizi

Programový ředitel připravované digitální TV Barrandov Přemysl Svora se domnívá, že sledovanost komerční TV Nova již nedosahuje 50% podílů na trhu kvůli tomu, že se zbavila zábavních pořadů, které tvořily pilíř jejího programu. Podle Svory zábava do televize patří a TV Barrandov ji chce divákům nabízet. Protože to ale jiné televize nedělají, vidí TV Barrandov v zábavě svou doménu. Nová televizní stanice chce při tvorbě televizní zábavy využít nejen zkušeností osvědčených autorů a moderátorů, ale také lidí, kteří se v současných televizích neuplatní. TV Barrandov zahájí vysílání 11. ledna příštího roku a zatím neuvažuje, že by vedle hlavního plnoformátového programu zahájila provoz ještě dalšího kanálu. Zároveň tuto možnost ale nevylučuje. Přemysl Svora ale nedůvěřuje monotematickým programům, které se podle něj při volném šíření v rámci zemského digitálního vysílání neuživí. Volné celoplošné digitální vysílání si budou moci podle Svory dovolit pouze televize jako je Nova a Prima, ale budou mít jednodušší a levnější program. Programový ředitel TV Barrandov se domnívá, že ani Nova nebude schopna uživit dalších pět samostatných programů.
Jan Potůček: Přemysl Svora: Nově klesá sledovanost, protože se zbavila zábavy
Jan Potůček: Druhý kanál TV Barrandov? Uvidíme napřesrok, říká Přemysl Svora

V pondělí spustí televize Nova nový zábavní internetový portál, který uživatelům nabídne archiv vlastních pořadů TV Nova ve vysoké kvalitě obrazu a také speciální stránky pro jednotlivé seriály, které komerční televize vysílá. Právě archiv pořadů má být podle Pavla Krbce, Product Internet Department Managera CET 21, „trhákem“ nového projektu. Nova si zájem i bezplatný archiv videopořadů předběžně vyzkoušela v případě sitcomu Comeback. A přestože jsou díly nabízeny v horší kvalitě, zájem o jednu epizodu přesáhl padesát tisíc lidí. Součástí nového webu budou také magazíny věnované původním pořadům Novy s obsahem, který diváci na televizních obrazovkách neuvidí. Uživatelé se mohou těšit například na pohledy do zákulisí natáčení pořadů jako je Ulice nebo Ordinace v růžové zahradě, rozhovory s herci nebo tvůrci pořadů. Nova se při přípravě nového projektu podle generálního ředitele Petra Dvořáka inspirovala v zahraničí, konkrétně pak u podobných projektů americké televizní sítě ABC nebo britské veřejnoprávní BBC.
Jan Potůček: Nova.cz se inspirovala od webů americké ABC a britské BBC
Lukáš Polák: Televize Nova spustí svůj zábavní portál již tuto neděli

Filmový kanál Nova Cinema dosáhl v minulém týdnu nejvyššího průměrného denního podílu na trhu od chvíle, kdy je jeho sledovanost měřena prostřednictvím peoplemetrů. Novu Cinema sledovalo denně v průměru 0,60 % diváků starších patnácti let a v hlavním vysílacím čase od 19 do 23 hodin ji sledovalo 0,50 % diváků. Minulý týden si polepšil také hlavní program Novy, který dosáhl průměrného denního podílu na trhu 37,79 % a v hlavním vysílacím čase TV Nova sledovalo 42,5 % diváků. Mírný pokles naopak zaznamenal první program České televize a Prima.
Jan Potůček: Nova Cinema dosáhla minulý týden zatím nejlepšího podílu na divácích

Společnost Magnalink začala v Hradci Králové budovat metropolitní optickou síť, která lidem ve městě nabídne možnost telefonování zdarma, vysokorychlostní připojení k internetu, propojení se státními a místními úřady a také desítky programů digitální televize. Jako první budou moci síť vyzkoušet obyvatelé čtvrti Malšovice na přelomu roku. Společnost Magnalink chce do dvou let na síť napojit 90 % obyvatel a institucí v Hradci Králové.
Jan Potůček: Hradec Králové buduje metropolitní optickou síť. I pro digitální televizi

BRAND24

Mediální koncern Lagardere se chce po roce 2011 zaměřit na televizní trh, podle prezidenta Lagardere pro Českou republiku Michaela Fleischmanna již přípravy na vstup na televizní trh probíhají. Diváci by se měli dočkat dvou televizních programů, první by měl zaměřen na ženy, druhý pak na mladé diváky. Lagardere v České republice provozuje rozhlasové stanice Evropa 2, Frekvence 1 nebo Rádio Bonton.
Lukáš Polák: Provozovatel Evropy 2 chce expandovat po roce 2011 do televize

Po dvou týdnech přinesl server DigiZone.cz další sérii odpovědí na čtenářské dotazy. Nechyběly otázky týkající se zemského digitálního televizního vysílání a satelitního vysílání, ale zájem projevili čtenáři také o společnost Gital, která je v insolvenčním řízení, a přechod z kompresního formátu MPEG-2 na MPEG-4.
Lukáš Polák: Dotazy čtenářů DigiZone.cz: O Ústecku, satelitní TV z Francie i situaci Gitalu

Vyzkoušeli jste televizní vysílání pro mobilní telefony?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).