Hlavní navigace

Polská televize spustí na přelomu ledna a února dva nové programy

21. 11. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
21. 11. 2005

Zábavný a dokumentární kanál spustí na přelomu ledna a února 2006 veřejnoprávní Polská televize (TVP). Půjde o nové tematické stanice určené pro pozemní digitální vysílání. Ještě přednedávnem přitom TVP tvrdila, že jejím dalším specializovaným programem bude TVP Sport. Na trhu se dříve než sportovní kanál objeví jiné dva tematické kanály veřejnoprávní televize – Dokument a Zábava, uvedl deník Gazeta Wyborcza s odvoláním na dokument Strategie a rozvoj tematických kanálů TVP.

Dokument pochází z letošního září a polští kabeloví operátoři deníku potvrdili, že u nich TVP už sondovala zájem o zařazení nových stanic do jejich programové nabídky. Jako první odstartují už za dva měsíce dva projekty – TVP Dokument a TVP Zábava. Během příštího roku přijdou na sumu okolo 12 milionů zlotých (asi 84 milionů korun). První z nich bude dokumentárně-historickým a vzdělávacím programem, který bude čerpat hlavně z archivu veřejnoprávní televize. Diváci na něm uvidí dokumenty, ale i populárně-vědecké pořady, přírodovědné a turistické dokumenty z archivů TVP, Národního filmového archivu, WDF či WFO. Z archivu Polské televize bude čerpat rovněž TVP Zábava. Nabídne různé festivaly, koncerty, kabarety a zábavné pořady, a to jak v premiérách, tak z archivu, píše Gazeta Wyborcza.

BRAND24

TVP podle novin uspíšila vznik nových programů, protože si uvědomuje, že je potřeba obsadit trh, dokud je volný. Konkurence nespí a zdůrazňují to i autoři projektu, uvedl list. Technologicky je podle nich TVP připravena na spuštění tří až čtyř nových kanálů. Zaměření nových programů televize neodpovídá průzkumům, které pro TVP vypracovala agentura TNS/OBOP. Ukázalo se, nejvíce diváků by chtělo nový filmový kanál (až 82 procent dotázaných). Na druhém místě skončil zpravodajský kanál a dokumentárně-reportážní program, které chce 74 procent diváků. Zájemci o televizní dokumenty pocházejí z dobře situovaných rodin ve velkých městech. Hudební kanál by chtělo 69 procent respondentů, zejména pak mladší diváci. Do první pětky se dostal ještě hobby kanál, který upřednostňuje 62 procent diváků a sportovní kanál, o který jeví zájem 55 procent respondentů, dodává Gazeta Wyborcza.

Celkově Polská televize chystá až šest tematických kanálů určených pro pozemní digitální vysílání. Jako první spustila už letos v dubnu stanici TVP Kultura, kterou lze naladit prostřednictvím satelitu, v kabelových rozvodech a experimentech DVB-T. Na první pololetí příštího roku TVP oznámila start nového sportovního kanálu. Také veřejnoprávní Česká televize chce vytvořit celkem šest digitálních kanálů. Po zpravodajské stanici ČT24 v únoru zahájí vysílání sportovní kanál ČT4 a v nejbližších měsících by se v nabídce kabelových společností, na satelitu a v DVB-T měl objevit také vzdělávací a dokumentární kanál označovaný pracovním názvem ČT3. Další stanice by se měly věnovat dětem a archivním pořadům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).