Hlavní navigace

TV 7 může dočasně vysílat na omezeném území, rozhodla RRTV

31. 7. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
31. 7. 2009

Nová celoplošná digitální televize TV 7, zaměřená na regionální zpravodajství a publicistiku, může zahájit vysílání na menším území, než pokrývá multiplex, který si pro své vysílání zvolila. Umožnila jí to Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), již o to TV 7 požádala.

Rozhodnutí Rady spočívá v dočasném omezení územního rozsahu vysílání programu TV 7 v rozsahu podle textu, a to do doby, dokud nebude program TV 7 pokrývat v příslušné síti elektronických komunikací na území České republiky 70 procent populace dle harmonogramu stanoveného Technickým plánem přechodu. O jaké omezení TV 7 Radu žádala, není z tiskové zprávy RRTV patrné.

K TÉMATU: TV 7 chtěla začít vysílat pouze v Brně, CDG ji nabídla celoplošnost

TV 7 měla zahájit vysílání nejpozději v polovině května, kdy jí vypršela zákonem stanovená lhůta 360 dnů od obdržení písemného rozhodnutí RRTV o udělení licence. Protože se však provozovatel této televize, českokrumlovská společnost EBD vlastněná podnikatelem Jaroslavem Berkou (patří mu také Regionální televizní agentura, majitel regionálních studií RTA), nedohodla na finančních podmínkách s operátorem multiplexu 3, společností Czech Digital Group (CDG), TV 7 vysílání nezahájila.

ČTĚTE TAKÉ: TV 7 by chtěla na trh vstoupit v září

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) poté rozhodl, že obchodní spor mezi CDG a TV 7 je technickou překážkou podle zákona, kvůli níž nemusí nová televize zahájit vysílání v zákonem stanovené lhůtě, ale později. TV 7 poté oznámila, že by ráda zahájila vysílání letos v září. Původně chtěla TV 7 odstartovat už v květnu, ale pouze v Brně. CDG požadovala, aby její nový zákazník vysílal od začátku na všech zprovozněných vysílačích multiplexu 3.

TV 7 získala licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání na základě novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, platné od loňského ledna, která dovolovala síti regionálních televizí, které sdílí analogové kmitočty s televizí Prima a pokrývají svých signálem alespoň 33 procent území České republiky nebo 33 procent populace, o tuto licenci požádat.

BRAND24

VÍCE: „Primácké“ regiony se přeskupují na digitální sítě R1 a TV 7

Stejnou licenci jako společnost EBD pro projekt televize TV 7 získal později i majitel televize Prima, společnost FTV Prima, pro síť regionálních televizí R1. Tuto licenci už Prima využívá pro dopolední vysílání programu R1 v multiplexu 2 na pozici, kterou v odpoledních a večerních časech využívá program Prima Cool.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).