Hlavní navigace

Trhem satelitní televize zahýbal letos prodej služeb CS Link a Skylink

29. 12. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Pokud bychom měli za letošní rok vybrat jednu událost, která by charakterizovala co nejvýstižněji změny na trhu satelitní televize, pak by to byl bezpochyby prodej služeb CS Link a Skylink do rukou lucemburské společnosti M77 Group, jež už má v této oblasti zkušenosti například ze zemí Beneluxu nebo Rakouska. Opět se ale toho dělo za letošek tolik, že jsme museli hodně krátit a vybrat pro vás z událostí pouze ty nejzásadnější, abyste článek dočetli do konce. Bezpochyby to bude ale opět zajímavé čtení.

Provozovatel AustriaSatu a Canal Digital koupil CS Link, a poté i Skylink

Lucemburská společnost M7 Group, která je v Rakousku provozovatelem tamní satelitní služby AustriaSat, expandovala také do České republiky a na Slovensko. Stala se vlastníkem platformy CS Link, a později koupila také konkurenční Skylink. Výkonný ředitel společnosti Media Vision, která je v současnosti provozovatelem služby, Daniel Klička, odmítl nejprve celou věc komentovat, stejně jako samotná M7 Group. O možném prodeji CS Linku se hovořilo již v záři 2010, Klička ho však tehdy označil jako „účelově zkreslené, nepravdivé a neúplné“. Spíše mne napadá otázka, najde se ještě někdo se zdravým rozumem, kdo těmto účelovým fámám ještě důvěřuje?, konstatoval tehdy doslova v rozhovoru pro jeden ze satelitních webů Klička. Je tedy zajímavé se po několika měsících ohlédnout zpět a podívat se na to, jak zástupci operátorů nejprve mlžili, platilo to i pro bývalého výkonného ředitele Skylinku Jaromíra Glisníka, a pak tato transakce skutečně proběhla.

Lukáš Polák: Ekonomický deník E15: Satelitní služba CS Link bude mít nového vlastníka
Jan Potůček: Potvrzeno: Satelitní CS Link koupil vlastník platformy Canal Digitaal
Jan Potůček: Satelitní Skylink je na prodej. Podle deníku E15 za jednu miliardu korun
Lukáš Polák: Vlastník CS Linku, skupina M77 Group, koupil satelitní službu Skylink
Lukáš Polák: Vlastník CS Linku potvrdil koupi Skylinku. O jejich spojení se nezmínil
Jan Potůček: Skylink a CS Link pořádají první společné setkání s prodejci jejich karet
Lukáš Polák: CS Link a Skylink se spojovat nebudou. Z partnerství však vytěží maximum
Lukáš Polák: Exkluzivně: Prezentace ze včerejšího setkání partnerů CS Linku a Skylinku
Lukáš Polák: Co bude s T-Mobile televizí, pokud se CS Link a Skylink spojí?
Lukáš Polák: Jaromír Glisník už není výkonným ředitelem satelitní služby Skylink

Evropský soudní dvůr zlegalizoval příjem zahraniční placené televize

Počátkem října padlo v Lucemburku přelomové rozhodnutí, které pravděpodobně v budoucnu znění vnímání příjmu zahraniční placené televize na území cizího státu. Soudní dvůr Evropské unie rozhodl o tom, že žádná překážka nemůže bránit zájemci v tom, aby si objednal například v České republice služby, jako jsou Sky Italia, Sky UK, Canal Digital a další v případě, že jsou legálně pořízené a zaplacené. Celá věc má ale pochopitelně i svou odvrácenou stranu. Vstupuje do ní totiž copyright, který dává rozhodnutí protipól. Jak se k tomuto rozhodnutí postaví placené kanály a co mu říkají operátoři? Celý kolotoč odstartovala Fotbalová asociace Premier League (FAPL), která žalovala hospodskou Elen Murphyovou z Portsmouthu za to, že nesledovala spolu se svými hosty tuto nejvyšší anglickou fotbalovou ligu prostřednictvím satelitní služby BSkyB, ale použila oficiálně pořízenou kartu s dekodérem z Řecka. Britská Sky považovala vysílání Premier League na území tohoto státu za své výsadní právo.

Lukáš Polák: Placená televize ze zahraničí legálně i u nás? Zatím ještě nejásejte
Lukáš Polák: Příjem oficiálně zaplacené televize ze zahraničí už nebude nelegální

Karty - CS Link, Skylink, UPC, Sky a další

Karetní výbava našeho externího spolupracovníka set-top-boxů Čestmíra Poláka. (Foto: Čestmír Polák)

Značka freeSAT vstoupila do České republiky

Satelitní služba UPC Direct se přejmenovala na freeSAT by UPC Direct a prošla řadou změn. K oficiálnímu představení novinek došlo v polovině září, kdy do Prahy přijelo nejvyšší vedení UPC DTH. Server DigiZone.cz vás s programovou nabídkou a ceníkem seznámil již o týden dříve. Redakce našeho webu na akci nebude chybět. Jako přirozené vyústění všech postupných změn od transferu společnosti do Lucemburska, přes přesměrování služby na nové satelity Thor, rozšíření programové nabídky včetně HD programů a agresivnější cenovou politiku jsme přistoupili k přejmenování služby ze stávajícího názvu UPC Direct na freeSAT, a to včetně změny stávajícího loga, uvádí se v materiálu pro obchodníky, který má DigiZone.cz k dispozici. Pod dopisem byl podepsán regionální ředitel marketingu a obchodu Jiří Kraval.

Lukáš Polák: Satelitní služba UPC Direct se změní na freeSAT. Nabídne i programy zdarma
Lukáš Polák: Jak reagují Skylink, CS Link a Digi TV na příchod satelitního freeSATu?

freeSAT - webové stránky

Webové stránky satelitní služby freeSAT by UPC Direct.

Hackeři prolomili opět kódování CryptoWorks

2. leden 2011 se určitě zapíše černým písmem do pomyslné kroniky digitální satelitní televize v Rakousku. Pirátům specializující se na tento příjem se totiž podařilo otevřít hned dvě služby. Po paketu ORF Digital podlehl hackerům i rakouský AustriaSat – nová služba, která začala působit na tamním trhu teprve na konci roku 2010. Obě platformy na pozici 19,2 stupně východně jsou kódovaný systémem CryptoWorks. Divákům podporujícím neautorizovaný příjem se tak otevřel přístup k dalším zahraničním stanicím. Konkrétně jde o AXN, Animax, Sat.1 Comedy, kabel eins classics, RTL Living, sportdigital, paket tematických stanic MTV Networks, Hustler TV, Dorcel TV a Alpenglühen. Programy jsou v tuto chvíli bohužel dostupné na všech přijímačích, které podporují takzvanou softwarovou emulaci.

Lukáš Polák: Po ORF prolomili piráti další satelitní službu – AustriaSat
Lukáš Polák: Rakouská veřejnoprávní televize podlehla útoku satelitních pirátů

ORF eins screenshot

Díky pirátům došlo například k prolomení kódu CryptoWorks rakouské veřejnoprávní televize ORF. (Screenshot: autor)

Nové programy Skylinku pouze na kartách Irdeto a ICE

Na zákazníky satelitní služby Skylink mohlo v souvislosti s rozšířením nabídky čekat velice nepříjemné překvapení. Operátor totiž nové programy poskytl pouze majitelům karet ICE nebo Irdeto, nikoliv těm se systémem CryptoWorks. Skylink však pro majitele karet CryptoWorks přichystal akci označenou jako Skylink Výměna. CryptoWorks je na konci životnosti a současně se stal snadným cílem útoků pirátů. Uživatele našich karet CryptoWorks nebudeme nijak omezovat, o žádné ze svých programů nepřijdou, ujistil bývalý výkonný ředitel Skylinku a současný člen představenstva Jaromír Glisník a dodal: Programové novinky budou přístupné na kartách ICE a Irdeto nikoli na starých kartách CryptoWorks. Jejich uživatelé budou však moci využít naší nabídky bezplatné výměny. Skylink tak tímto krokem v podstatě stávající zákazníky donutí, aby v případě, že chtějí sledovat nové programy, nechali provést výměnu karty, což zároveň satelitním pirátům znemožní jejich práci.

Lukáš Polák: Skylink nabídne nové programy pouze majitelům karet Irdeto a ICE

Moduly Irdeto

HBO, HBO2, HBO Comedy a Cinemax vyřazeny z nabídky Digi TV

Rumunská společnost RCS&RDS, která je v tuzemsku provozovatelem satelitní služby Digi TV, přistoupila k nečekanému kroku – ze své nabídky vyřadila všechny programy HBO Česká republika, tedy HBO, HBO 2, HBO Comedy a Cinemax. Vážení zákazníci, s politováním Vám oznamujeme, že dne 11. ledna 2011 dojde v rámci platformy DIGI TV na území České republiky k ukončení redistribuce programů HBO, HBO2, HBO Comedy a Cinemax, uvedl na svých webových stránkách provozovatel služby. Důvodem měly být údajně neakceptovatelné finanční požadavky ze strany poskytovatele licence, které by Digi TV poškodily. Jak bude firma tento krok řešit a zdali se zákazníci dočkají nějaké náhrady, už na webu uvedeno nebylo. Stejné překvapení jako na zákazníky v Čechách čekalo i ty slovenské. Na adrese: http://www.digi-tv.sk/, tedy webovém portálu slovenské pobočky, se však informace o vyřazení programů z nabídky vůbec neobjevila.

Lukáš Polák: Zákazníci satelitní služby Digi TV přijdou o programy HBO a Cinemax
Lukáš Polák: Digi TV na Slovensku vůbec neupozornila zákazníky na vyřazení HBO

HBO - špatný díl seriálu Terapie

Zákazníci Digi TV pochopitelně seriál Terapie na obrazovce kanálu HBO neviděli. Platforma ho vyřadila ze své nabídky. A HD verze? Té se klienti lowcostové služby nikdy nedočkali. (Screenshot: autor)

Slovenská televize ukončila vysílání sportovního okruhu Trojka

S koncem června skončila i existence sportovního kanálu Slovenské televize, Trojky. Program, který v létě 2008 nabídl Letní olympijské hry z Pekingu ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) dříve než Česká televize, se poslední měsíce potýkal s velkými finančními problémy a vysílal jen po určitou část dne. Podle generální ředitelky Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) Miroslavy Zemkové ale Trojka končí jen dočasně. Poslední dvě hodiny vysílání Trojky byly ve čtvrtek večer věnované ohlédnutím za dosavadní historií tohoto programu. Ve 21:55 stanice nabídla hodinový dokument z LOH 2008 v Pekingu s názvem LOH v Pekingu – návraty. Od 22:55 pak rovněž hodinový střihový pořad Velké momenty Trojky 2008 – 2011 a od 23:55 pětiminutové rozloučení „Trojka končí…“. Poté sportovní kanál STV zmizel z nabídky slovenského veřejnoprávního multiplexu, satelitu i kabelových rozvodů a sport se přesune na zbývající programy STV 1 a STV 2.

Jan Potůček: Trojka, sportovní kanál Slovenské televize, dnes končí své vysílání

ZOH 2010 - STV 3 internet EBU

Vysílání slovenského sportovního kanálu Trojka je minulostí.

BRAND24

Odstartoval Film Europe, evropská obdoba HBO

Filmový kanál Film Europe, který nabídne ve svém vysílání výhradně celoevropskou tvorbu, odstartoval 17. listopadu ve 20 hodin. Zahájilo ho vysílání filmu Paříži, miluji Tě. Není to první televize, kterou otvíráme a doufáme, že nebude poslední. Je to první výjimečná televize a dnes je výjimečná chvíle, řekl při příležitosti zahájení stanice šéf společnosti Film Europe Ivan Hronec. Film Europe pozvala do bratislavského Hotelu Kempinski všechny významné partnery. Nechyběly tu například také slovenské televize – veřejnoprávní, Markíza, TV JOJ – a někteří operátoři. Zatímco Jaromír Glisník, výkonný ředitel Skylinku, z pracovních důvodů chyběl, dorazili například zástupci Telefóniky Czech Republic nebo společnosti Self Servis. Oficiální program začal v 19:40, kdy Hronec pozdravil téměř všechny zúčastněné, mimo jiné poděkoval i za účast redaktorů serveru DigiZone.cz.

Lukáš Polák: Unikátní kanál Film Europe se v Česku zatím se zájmem nesetkal
Lukáš Polák: Film Europe zahájil vysílání. V budoucnu se prý dočká „sourozenců“
Lukáš Polák: Vysílání nové placené televize Film Europe odstartuje film Paříži, miluji Tě
Jan Potůček: Film Europe lze u Skylinku získat samostatně za 50 korun měsíčně
Lukáš Polák: Hronec: Film Europe chci nabídnout operátorům za jedno euro
Čestmír Polák: Slavnostní zahájení vysílání Film Europe v Bratislavě obrazem
Lukáš Polák: Film Europe HD ve Skylinku je pouze otázkou času, věří šéf stanice Hronec

Nejzásadnější událost letošního roku na poli satelitní televize je:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).