Hlavní navigace

Trestní oznámení Filmového svazu na Janečka a Lamberta odloženo

11. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
11. 7. 2007

Milicionářská minulost finančního ředitele České televize Františka Lamberta a údajné krytí této skutečnosti ze strany generálního ředitele ČT Jiřího Janečka neskončí obžalobou. Trestní oznámení, které na oba manažery veřejnoprávní televize podal Filmový a televizní svaz (FITES) vedený hercem a moderátorem Janem Krausem, obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 odložilo. Informovala o tom ČTK.

BRAND24

Dopis, ve kterém zastupitelství odložení oznamuje svazu FITES, má ČTK k dispozici od důvěryhodného zdroje, uvedla agentura. Svaz podal oznámení, protože se mu nelíbilo, že Lambert vykonával tři a půl roku funkce vrchního a později i programového ředitele ČT, aniž by podepsal čestné prohlášení, že v minulosti nikdy nebyl členem komunistických Lidových milicí. Podpis byl přitom podmínkou pro výkon těchto funkcí.

Státní zástupkyně podle ČTK v dopise uvádí, že trestní oznámení odložila, neboť nebyly zjištěny žádné skutečnosti nasvědčující tomu, že by Lambert, Janeček nebo Rada ČT spáchali trestný čin. K tomuto závěru jsem dospěla z důvodu, že Lambert nepůsobil v napadené funkci proti vůli osob, které ho jmenovaly, a proto mu ani nemohl být vyplácen neoprávněně plat, cituje agentura z dopisu zástupkyně. Oznámení se týkalo také Rady ČT, která měla Lamberta s Janečkem podle svazu krýt.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).