Hlavní navigace

TPP: Brno přijde o analog příští rok v srpnu, Praha o ČT 2 v září

1. 11. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
1. 11. 2006

Obyvatelé Brna se budou muset do srpna příštího roku vybavit set-top-boxy, jinak přijdou o možnost sledovat televizi. Tedy alespoň ti, co jsou odkázaní na pozemní analogové vysílače. Brno je prvním městem, které přijde podle návrhu Technického plánu přechodu (TPP) o analogové televizní vysílání. Od června 2007 zde mají začít vysílat definitivní multiplexy 2 a 3, tedy přetransformované přechodné digitální sítě A a B, přičemž hlavní analogové vysílače Hády a Brno-město (Barvičova) ukončí vysílání v srpnu (dokrývače v září) 2007.

Na září 2007 naplánoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vypnutí analogového vysílání programu ČT 2 v Praze. Dojde k němu dříve než k vypnutí analogových kmitočtů dalších televizních stanic, protože současný analogový kanál 53 bude využívat definitivní digitální multiplex 2 (nynější přechodná síť A, která vysílá na pražském kanálu 25). Od září 2007 metropoli pokryje digitálním signálem také multiplex 3 (současná přechodná síť B na kanálu 46).

Oba multiplexy jsou určené pro současné i nové komerční televize, síť 2 ale bude moci dočasně přenášet programy České televize a Českého rozhlasu. V podstatě tak bude pokračovat jako multiplex A (včetně televize Nova) až do doby, než ČT spustí vlastní veřejnoprávní multiplex (digitální síť 1). Podle TPP by se tak mělo stát nejpozději v prosinci 2008 (v Praze a Středočeském kraji), respektive v listopadu 2010 (v Brně a Jihomoravském kraji).

BRAND24

Mimo TPP bude v Praze, Brně, Ostravě a Domažlicích pokračovat současné digitální vysílání, multiplexy ale postupně přejdou na definitivní kmitočty. Problém by mohl nastat s obsahem: přechodná síť B má totiž pouze licenci pro experimentální vysílání (kromě Primy, která v něm vysílá řádně), která platí do konce letošního roku a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) má rozhodnout o jejím prodloužení. Dá se ale očekávat, že RRTV licenci na obsah prodlouží do konce příštího roku, respektive do startu nových digitálních programů (stejnou formulaci už Rada použila při prodloužení licence na obsah multiplexu B pro letošní rok).

Dokument: Technický plán přechodu na zemské digitální vysílání z 31. října 2006 (doc, 571 kB)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).