Hlavní navigace

Topfield TF7700 HSCI: bezproblémový satelitní HD rychlík

26. 5. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Satelitní přijímač Topfield TF7700 HSCI je určen pro příjem volných i kódovaných televizních a rozhlasových programů, a to jak v klasickém, tak i HD rozlišení. Má poměrně moderní design, ale na jeho předním panelu zamrzí absence tlačítek Menu a OK. Na zadním panelu pak najdete všechny potřebné konektory, a to včetně HDMI a komponentního výstupu. Přijímač bez problémů zvládá českou diakritiku, a to jak v teletextu, tak i v EPG. Plusem je také bleskové prohledávání transpondérů.

Přední a zadní panel

Přední panel přijímače působí poměrně moderně. Uživatel zde najde několik tlačítek, v pravé části se nachází víko, za kterým je schovaná šachta pro vsunutí dvou modulů s dekódovacími kartami. Tlačítka, která jsou uprostřed panelu, pod sebou skrývají volby Standby, Channel a Volume. Jak jsem zmínil již v úvodu, zamrzí jen absence Menu a OK pro kompletní ovládání set-top-boxu. Nad tlačítky je pak umístěný velký displej, kde se zobrazuje název právě sledovaného programu s číslem volby nebo položka v menu, kde se právě nacházíte. Zadní panel pak působí čistě, protože jednotlivé vstupy a výstupy pro kabely zde nejsou natlačeny jeden vedle druhého, ale pěkně rozmístěny po celé první polovině přijímače. Konkrétně zde najdete dva scarty (TV a VCR), cinche pro pravý a levý audio kanál a video, u tohoto typu přístrojů nezbytný HDMI výstup a rozhraní RS-232 pro aktualizaci firmwaru apod. Pochopitelně nechybí jak LNB-IN pro připojení parabolické antény, tak i LNB-OUT pro výstup signálu do dalšího set-top-boxu a optický výstup zvuku S/PDIF. Pokud nebudete mít možnost PC připojit přes výše zmíněné rozhraní, můžete použít USB port. Zapomenout nesmíme ani na přítomnost komponentního výstupu (YPbPr).

Topfield TF7700 HSCI přední panel
Topfield TF7700 HSCI zadní panel

Instalace

Na počátku komunikuje přijímač s uživatelem v angličtině, takže pro komunikaci v češtině je nutné vstoupit ihned do první volby System Setting a vybrat volbu Language Setting. Zde už je pak položka Menu Language, kde místo English překlikáte na Czech a přijímač pak již po celou dobu komunikuje v češtině. Abychom však nepřebíhali od jedné volby ke druhé, pojďme si blíže představit jednotlivé položky menu. V Nastavení systému si můžete upravit čas, nastavit věkovou přístupnost pořadů, jazyk, audio a video výstupy, OSD režim zobrazení, dobu zobrazení informačního okna nebo jeho pozici. Pod první volbou, tedy Nastavením času, můžete zvolit režim automaticky nebo manuálně, podle toho, zda chcete, aby se set-top-box řídil signálem právě vysílaného kanálu, nebo si ho chcete nastavit ručně. Vhod přijde i časový posun a funkce GMT súbor, což je velmi šikovná perlička, kdy se vám čas v přijímači bude řídit pouze podle těch kanálů, které mu navolíte. Respektive nemáte až tak volnou ruku, ale můžete dát volbu Normál (tedy beze změny), CAS (tedy pouze kódované kanály) a Uživatelský výběr (určitá družice), kdy se vám zaktivní i transpondér, kde můžete nastavit určitou frekvenci. Dále pak můžete nastavit přijímač pro automatickou změnu ze zimního na letní čas nebo naopak.

Nad nastavením Rodičovské kontroly se asi není třeba blíže pozastavovat. Pro informaci zmíním, že obsahuje položky Cenzura (věková přístupnost), Změnu PIN kódu a Přístupovou kontrolu. V Nastavení jazyka je kromě zmíněného jazyka menu možnost určit, jaký jazyk se vám bude při naladění kanálu ozývat jako prioritní, který jako sekundární a určit jazyk titulků (opět první a druhý). K dispozici je jich přibližně dvacet. Nastavení audio a video výstupů obsahuje sedm položek se širokou škálou jejich regulace.

Jako poměrně zbytečnou funkci v menu bych hodnotil Informace. Neobsahují nic jiného než dvě položky – IRD Stav a Kalendář. V první z nich nenajdete nic jiného než údaje o aktuálním firmwaru a obsah druhé popisuje sám její název. Ne, že by tu tyto položky byly navíc, jen by mohly být bez problémů zařazeny do jiné části menu. Poslední položkou je pak Přístupové rozraní, které se neliší od podobně nazvaných položek u jiných přijímačů. Naleznete zde totiž informace o svém přístupovém modulu.

Topfield TF7700 HSCI ladění

Naladění a sledování kanálů

Přijímač už je nastaven a nyní je tedy potřeba do něj dodat programový obsah. To lze zvolením položky Instalace. Samozřejmě kromě naladění kanálů zde najdete i nastavení LNB, DiSEqC, USALS, aktualizace firmware prostřednictvím OTA nebo USB a další položky. Vyhledávání programů je hned druhou položkou. Určitě bych pochválil řazení družic, ne podle rozestavěnosti po orbitu, ale přehledně podle abecedy. Výjimkou je pouze první a pátá pozice, Hotbird a Nilesat. Dále pak následující satelity Astra, AAP, ABS, Agila, Amos až po Yamal. Je pochopitelně i možnost definovat družici vlastní. Režim vyhledávání pak můžete zvolit automatický, manuální nebo advanced. K dispozici je také funkce SMA TV (Satelite Master Antenna Television). Kanály můžete volit buď pouze volné, nebo kódované a volné, popř. pouze kódované. Samotné hledání bylo doslova bleskové. 262 televizních a 73 rozhlasových stanic nalezl přijímač za minutu a čtvrt. Při hledání jsem se konkrétně zaměřil na pozici 0.8 a 1 st. záp.

K dispozici jsem měl kartu Canal Digital a moduly Diablo a Zeta Cam Blue. Se vším pracoval přijímač naprosto bez problémů. Přepínání kanálů probíhalo hladce jak v SD, tak i HD rozlišení včetně těch placených. Všech 11 kanálů včetně nově spuštěného Eurosportu HD se zobrazovalo okamžitě a neprobíhala zde žádná prodleva. Je možné si vytvářet také favoritní skupiny. Předdefinované jsou čtyři, ale problém není ani ve vytvoření vlastních, které si můžete i pojmenovat. Malým nedostatkem je tu absence rozhlasových stanic. Do oblíbených je totiž možné přidávat pouze ty televizní.

Topfield TF7700 HSCI EPG

Elektronický programový průvodce (EPG)

Umí dobře česky - pečeť

EPG je dostupné opět v několika podobách. První, tou nejjednodušší, je informační proužek, který lze vyvolat stisknutím tlačítka „i“. Najdete zde název právě vysílaného a následujícího pořadu. V menším proužku, který je součástí toho informačního, naleznete údaje, od kdy do kdy je pořad vysílán, zda je kanál zpoplatněn, vysílá-li se teletext, skryté titulky a je-li program vysílán v Dolby Digital. Dále je navolen aktuální čas. V informační liště najdete ještě údaje o síle a kvalitě signálu, frekvenci, symbolovou rychlost transpondéru, polarizaci, rozlišení a družici. Po dalším stisknutí „i“ se objeví tabulka s popisem vysílaného pořadu. Pod Guide je pak schovaný průvodce s programovým schématem až na týden dopředu (jsou-li data k dispozici). V satelitní platformě CS Link (pozice 23.5 st. východně) nebyl se zobrazením sady českých znaků žádný problém. Nejprve se sice místo některých z nich objevily divné znaky, ale za chvíli bylo vše v pořádku. Přijímač si načítá do paměti všechny stránky teletextu najednou, takže při listování nemusíte vůbec čekat. Ani zde není s českými znaky problém.

Topfield TF7700 HSCI menu
Topfield TF7700 HSCI nastavení
Topfield TF7700 HSCI jednoduché EPG
Topfield TF7700 HSCI rozpis EPG
Topfield TF7700 HSCI teletext
Topfield TF7700 HSCI
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

BRAND24

Orientační cena: 6 390 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor + archiv Topfield

Přijde vám cena 6 390 Kč za tento set-top-box přiměřená?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).