Hlavní navigace

Topfield TF-S3000RHD: HD satelitní přijímač s Irdeto a certifikací Skylink Ready

23. 10. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

TF S3000RHD je novinka korejské značky Topfield speciálně odladěná pro použití v České republice a na Slovensku.

Vestavěný dekodér Irdeto PI-sys zaručuje bezproblémové funkce příjmu vysílání T-Mobile televize nebo freeSAT (dříve UPC Direct) jak s kartami Irdeto, tak s kartami typu Irdeto ICE (včetně nových verzí M7).

Přední a vrchní panel

Přijímač má rozměry (Š V H): 240×40×170 mm. Čelní panel nemá žádné ovládací prvky, ty jsou umístěny na horním panelu a disponují třemi tlačítky. Uprostřed je tlačítko POWER, vypnutí/zapnutí přijímače z/do pohotovostního režimu. Obě krajní tlačítka ovládají přepínání kanálů CH+/CH-.

Uprostřed předního panelu, který je mírně zkosený dozadu se zaoblenými rohy, je světle zelený čtyřmístný LED displej, který indikuje ve standby přesný čas, v provozu číslo předvolby kanálu anebo další stavy přijímače. Je zde také čidlo dálkového ovládání. Při každém stisku jakéhokoliv tlačítka dálkového ovládání se rozsvítí zelená dioda, což je dobrá kontrola jeho funkčnosti. Vpravo od displeje je odklápěcí víčko s potiskem ikon. Po odklopení zde najdeme jeden slot pro přístupovou kartu Irdeto. Ta se vkládá čipem dolů a dopředu. Karta mírně vystupuje ze slotu, takže se lehce odebírá. Přesto je zde dostatek prostoru, aby se dvířka dala v pohodě zavřít.

Bohužel negativně musím hodnotit sice luxusně černý, ale velice lesklý povrch přijímače, který je bohužel magnetem nečistot, které se okamžitě usadí na jeho povrchu. Fotografování přijímače bylo proto už po sejmutí průhledné přepravní fólie velice obtížné, pomohla až antistatická utěrka.

Zadní panel

Zadní panel přijímače odleva disponuje dvěma F porty LNB IN a LNB OUT pro připojení satelitní antény a případné propojení přijímače s dalším digitálním přijímačem. Následuje analogový A/V výstupní konektor SCART, dále port LAN, pro připojení k síti. Dalším portem je výstupní digitální HDMI (1920×1080i) pro připojení k zobrazovači. USB 2.0 (5V/500mA max.) port použijeme k přenosu dat při aktualizaci software, nebo pro nahrávání a přehrávání záznamů z externího úložiště, i při použití funkce Timeshift. Externí přijímač dálkového ovládání, který je součástí příslušenství připojíme do dalšího portu označeného IR. Optický digitální výstup pro připojení AV přijímače můžeme zapojit do S/PDIF konektoru. Posledním portem je zásuvka pro připojení externího síťového adaptéru.

Dálkové ovládání

Elegantní ergonomický černý dálkový ovladač s malou hmotností, matným povrchem, klasické velikosti disponuje 53 velkými tlačítky. Tlačítka se ovládají lehce a reagují okamžitě. Jsou rozdělena do několika skupin podle funkcí. Ne všechna jsou však určena pro ovládání tohoto přijímače. Mohou tak být využita i u jiných modelů, včetně terestrických. Dálkové ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi a je velice lehké.

Externí přijímač dálkového ovládání

Přijímač má externí přijímač dálkového ovládání. To je výhodné použít v případech, kdy přijímač chceme skrýt a umístit jej například za televizor. Čidlo přijímače umístíme například na čelní rám televizoru. K tomu je v balení snímatelná lepící fólie.

Síťový adaptér

Přijímač je vybaven externím síťovým napájením AC 100 až 240V, DC 12 V/max. 2 A. 

Instalace

Při zapnutí přijímače se na obrazovce objeví podrobné údaje o verzi software i hardware. Tento proces bootování trvá přibližně 30 vteřin.

Po tomto procesu se nejdříve automaticky zkontroluje aktuální seznam kanálů a jeho případné změny se ihned uplatní, což trvá přibližně dalších 15 vteřin. Po potvrzení tlačítkem OK již přijímač přejde do plného provozu.

Zabudovaná funkce Fast Scan je přínosem pro uživatelský komfort, uživatelům zajišťuje automatické ladění stanic a také automatické ukládání všech změn, které ve vysílání přes satelit nastanou i v budoucnu. Tím se použití přijímače stává velmi přívětivým i pro méně zdatné uživatele, kteří tak budou mít k dispozici vždy aktuální nastavení pro příjem všech kanálů vysílání Skylink. Přítomnost čipu Secure Silicon, zabezpečuje vyšší ochranu při dekódování programů a v budoucnu umožní přístroj spárovat s dekódovací kartou (pokud to bude provozovatelem vysílání vyžadováno).

Pro nastavení LNB jsou k dispozici protokoly DiSEqC 1.0 a DiSEqC 1.1, pro nastavení motorového ovládání DiSEqC 1.2 a USALS. Přijímač nijak neomezuje ani individuální ladění jakékoliv stanice z jiných satelitů nebo vkládání nových TP.

Přijímač má české i slovenské menu, umožňuje nastavit si individuálně favoritní seznamy. Plně postačující je možnost uložení 5 000 předvoleb pro televizní stanice a 5 000 pro rozhlasové stanice.

Programový průvodce EPG je možno zobrazovat ve dvou režimech.

Nastavení parametrů zobrazení na výstupu pro použitý zobrazovač televizoru

Informační lišta se zobrazuje s parametry programu nahoře, nebo s dalšími podrobnostmi o vysílaném pořadu dole.

SHOUTcast

Další multimediální funkce přijímače najdeme v rubrice ZÁBAVA. V menu SHOUTcast máme k dispozici například spouštění internetových rádií.

Adresy lze zadávat pomocí virtuální klávesnice

Druhou položkou v sekci ZÁBAVA je Počasí. U některých zvolených států a měst se však údaje o počasí nepodařilo načíst.

PVR

Přes port USB přijímač umožňuje nahrávat i přehrávat na externí disk záznamy pořízené přijímačem a přehrávat i multimediální soubory všech běžných formátů. Podporované formáty přehrávání jsou : AVI*, MKV*, DIVX*, XVID*, MP3, JPEG* U označených formátů však není zaručena podpora všech verzí kodeků.

Formátování externího disku je doporučeno provádět přijímačem. Formátuje se souborovým systémem NTFS. Nahrané záznamy mimo přijímač nelze přehrát.

Při záznamu televizních nebo rozhlasových pořadů přijímačem lze využít i funkci
tolerance časovače záznamu, kdy se při programování záznamu automaticky přidá časová rezerva na začátek a konec pořadu podle vašeho zadání. To platí také při programování nahrávání pomocí EPG. Přijímač umožňuje naprogramování až deseti událostí. Nahrávky uložené na disku můžete také zamknout, například před dětmi.

Přijímač má k dispozici i další běžná nastavení: titulky, teletext, výběr zvukových stop i nastavení různých úrovní rodičovské ochrany.

Další poznatky z provozu

Firmware přijímače lze aktualizovat pokud je k dispozici pomocí satelitu Astra 3 na frekvenci 12070MHz/27500/H (OTA).

Přijímač má ostrý a znatelně kontrastnější obraz než konkurenční přijímače včetně plnějších barev.
Během provozu se vyskytl problém při přepínání programů z jednoho muxu na jiný. Objevila se hláška s upozorněním na chybějící signál (E48–32 Není signál). Poté se objevilo další okno s textem: (E52–32 Vyhledávám signál), což se však nestalo. Pomohlo odpojit a připojit anténu a obraz okamžitě naskočil! Tato nepříjemnost se napravila i při restartování přijímače. U jiného přijímače stejného typu se však tato chyba neprojevila.

Při přehrávání záznamů pořízených přijímačem nebylo funkční tlačítko zastavení obrazu. Ostatní funkce, například zrychlení vpřed i vzad, fungovaly bez problému.

Přijímač i přes malé nedostatky, které budou jistě napraveny s novým firmware, je velice dobrý a splňuje svojí nenáročností instalace požadavky i nových uživatelů, kteří ještě se satelitním příjmem nemají zkušenosti.

Přijímač má protokol s certifikací Skylink Ready.

Přijímač má protokol s certifikací Skylink Ready.

Stav přístupové karty lze nastavit a kontrolovat v tomto menu

Vstupní rozsah tuneru: 950–2150 MHz
Výstupní signál: 1080i/720p/576p/576i; 16:9/4:3 kompatibilní
Hmotnost přístroje: 0,45 kg

Balení obsahuje:

• Dálkové ovládání
• 2 x AAA baterie
• Externí síťový napáječ
• Kabel s externím přijímačem dálkového ovládání
HDMI kabel
• Český a slovenský rychlý návod

Přijímač zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/topfield-tf-s3000rhd.html

BRAND24

e-mail: info@tvdigitalne.cz
Cena: 2 499 Kč včetně DPH

Foto a screenshot autor, s použitím jedné oficiální fotografie výrobku

Podle čeho jste si vybrali svůj satelitní přijímač?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).