Hlavní navigace

Topfield SBI-5450: trochu jiný přijímač, než jsme zvyklí

9. 11. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Nový model satelitního přijímače Topfield SBI-5450 vyráběný v černé barvě je podle letáku Topfieldu nástupcem starého modelu SD přijímače TF6000CR, má i stejný design a krátkou prodlevu při přepínání kanálů. Přijímač je speciálně vyroben pro Skylink a CS Link, a proto je vhodný pro příjem českých a slovenských kódovaných programů v novém systému Irdeto PIsys v MPEG-2 a MPEG-4 a volných FTA programů. K tomu je přijímač vybaven jednou vestavěnou čtečkou dekódovacích karet systému Irdeto PIsys. Naladí a uloží i programy vysílané v HD rozlišení, uslyšíte zvukový doprovod, ale obraz samozřejmě neuvidíte.

Výstupní rozlišení obrazu je proto pouze 576i! Z tohoto důvodu na zadním panelu nenajdete ani HDMI výstup, pouze dva výstupy SCART, VCR/TV a kompozitní výstupy RCA! Žádný port USB (byl by zbytečný), nahrávky můžete uskutečnit pouze přes SCART (na VCR), nebo přes kompozitní výstupy CINCH. Je cena takového přijímače zajímavá? Nevracíme se o několik let zpět? A k čemu a pro koho je takový přijímač vhodný? Vzdáleně mně tento přijímač připomíná paralelu s jedním starým vtipem na Teslu: Mono – to je ono! Vybalíme staré CRT TV a videa nebo je jich v republice ještě tolik? Co tedy o tomto přijímači ještě sdělit? I samotný manuál vystačí pouze se šesti stránkami. Pokusím se proto nalézt některé další vlastnosti tohoto přijímače.

Topfield SBI-5450 přední panel

Přední panel

Přední panel zleva nabízí jedno větší tlačítko pro zapnutí, nebo vypnutí přijímače z a do StandBy. Následují dvě menší tlačítka s funkcí předchozí, nebo následující služby. Vedle 4místného numerického 7dílného LED displeje, který zobrazuje číslo sledované služby nebo čas, najdeme i dvě LED pro komunikaci s dálkovým ovládáním a indikací pohotovostního stavu. Vpravo pod odklopným víčkem je jedna čtečka pro kartu Smart Card IRDETO. Pod štěrbinou pro kartu je zaslepený vstup pro moduly, které přijímač nepodporuje. Kartu vkládáme čipem nahoru a dopředu.

Topfield SBI-5450 zadní panel

Zadní panel pouze s analogovými výstupy

Na zadním panelu odleva najdeme dva F porty LNB In (vertikální napájení +13VDC, horizontální +18VDC, LNB napájení max. 500mA s ochranou proti přetížení) a LNB Loop Out, následuje kompozitní výstup RCA (CINCH) a audio L/P a optický S/PDIF (PCM, DOLBY Digital audio). Dále najdeme dva porty SCART TV/AV. Posledním portem je RS.232 (max. 115.2Kbps). Vpravo je kolébkový síťový vypínač a napevno zabudovaný síťový kabel (90 ~ 250VAC, 50/60Hz). Nepřítomnost portu HDMI bije v dnešní době do očí! Takže rozdíl mezi tímto a starým SD přijímačem TF6000CR je v tom, že umí dekódovat Irdeto a zobrazí navíc i SD vysílání v MPEG-4.

Dálkové ovládání TP – 014

Dálkové ovládání je vyrobeno v černé matové barvě, obsahuje 42 tlačítek. Tlačítka jsou dobře rozmístěna, popsána nebo opatřena symboly a některá navíc barevně odlišena. Přepínání služeb je velice rychlé, nejdříve slyšíte zvukový doprovod a ihned poté se objeví obraz, vše za méně než 1 sekundu. Někdy je však přepnutí zpožděno o zbytečné hlášky o kódování, které posléze zmizí.

Topfield SBI-5450 dálkové ovládání

Instalace

Přijímač má přehledné české menu s nápovědou, takže instalaci zvládne i laik. Máte k dispozici možnost uložení až 5000 televizních a rozhlasových předvoleb. Umožňuje upravovat seznam oblíbených i seznam naladěných služeb. Podporuje dynamickou aktualizaci seznamu služeb (DCM), automaticky přidává nové služby nebo aktualizuje služby (doplňuje chybějící a nové transpondéry satelitního operátora). Umožňuje přenos programu a služeb z přijímače do přijímače přes port RS232. Automaticky upozorňuje na novější dostupnou verzi firmwaru a přímo nabídne aktualizaci. Umožňuje také vzdálenou pomoc satelitního operátora při ladění programů. V případě nutnosti nebo výjimečného stavu umožňuje vzdálené přepnutí programu satelitním operátorem. Aktualizace firmware je možná přes OTA. Zatím však byla tato možnost v menu neaktivní.

Topfield SBI-5450 nastavení LBN

Ovládání DiSEqC je kompatibilní s verzemi 1.0/1.1/1.2/U­SALS, demodulace QPSK, 8PSK. Vstupní symbolová rychlost: 1~45MSPS (DVB-S QPSK), 20~30MSPS (DVB-S2 QPSK) 10~30MSPS (DVB-S2 8PSK). Korekce chyb (FEC) QPSK: 1/2, 3/5, 2/3, 3/4, 4/5, 5/6, 8/9, 9/10 8PSK: 3/5, 2/3, 3/4, 5/6, 8/9, 9/10.

Topfield SBI-5450 vyhledávání

Vyhledávání programů a jejich ukládání je svižné. Po uložení si můžete programy roztřídit, přesunout nebo některé nepotřebné smazat.

Topfield SBI-5450 nastavení systému

Teletext

Je zobrazován s dokonalou českou diakritikou. Podporuje titulky včetně českých teletextových a DVB. Podporuje softwarovou emulaci teletextu a jeho vkládání do obrazu (VBI).

Elektronický programový průvodce (EPG)

Má dva režimy zobrazení. První klasický EPG se zobrazuje na sedm dnů dopředu a lze v něm listovat programy nahoru nebo dolů. Ve vodorovné ose se pohybujeme do dalších dnů a vysílaných programů. Druhý režim je zobrazení pouze jednoho vybraného programu s časovou tabulkou vysílání na příslušný den. Vlevo nahoře je zmenšený náhled zvoleného, právě vysílaného programu.

Topfield SBI-5450 EPG

Informační lišta se zobrazí při každém přepnutí programu nebo po zmáčknutí tlačítka (i) a zobrazuje základní informace o zvoleném programu. V dalším režimu v novém okně podá podrobné informace o obsahu vysílání.

Topfield SBI-5450 infolišta

Informace: IRD stav, Kalendář a Hry

Pod menu Informace najdeme verzi stavu zavaděče, zařízení a aplikaci pro vaší přístupovou kartu. Další položkou je kalendář. Poslední položkou v této sekci je možnost zkrátit si dlouhou chvíli a zahrát si šest jednoduchých her: Ex Block, Poker, Bricks Lay, Bomb Hexa, Bug Man a Mine.

Menu IRDETO

Přijímač pracuje s kartami ICE i Irdeto našich poskytovatelů, nově tedy i s kartami ICE od freeSAT. Po vložení karty v menu Irdeto přístup si najdeme všechny údaje o vložené kartě, její stav, můžeme měnit věkové omezení (rodičovská kontrola), kontrolovat stav služby SoftCell, zjistit stav zavaděče, zjistit komponenty nebo si přečíst případné poštovní zprávy a oznámení.

Umí dobře česky - pečeť

Závěr

Tento přijímač je především určen pro diváky, kteří vlastní ještě klasický CRT televizor, ale nechtějí přijít o programy vysílané v MPEG-4. Na LCD obrazovce působí obraz v rozlišení 576i podle subjektivního pohledu poněkud neostře. Naopak na CRT televizoru je obraz dokonalý. Všechny funkce přijímače fungují tak, jak udává specifikace. V menu i v teletextu nebo u titulků je zobrazována správná česká diakritika a přijímač má i český manuál, i když velmi stručný. Proto zaslouží ocenění „Umí dobře česky“. Spotřeba při plném provozu: max. 24W, StandBy (pohotovostní režim): pod 1W. Rozměry přijímače: 260×46×190 mm (Š x V x H). Hmotnost 1,2 Kg. Podle mých informací se tento SD satelitní přijímač docela dobře prodává, což svědčí o značném množství starších televizorů v domácnostech.

Foto autor a Topfield. Obrázky poklepáním myší zvětšíte v novém okně

Topfield SBI-5450 krabice

Balení obsahuje:

• Přijímač Topfield SBI-5450
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Český stručný manuál

Veškerou grafiku autora zveřejněnou v této recenzi je možno použít pouze s jeho svolením. Z textu je možné převzít pouze perex s odkazem na internetovou stranu této recenze. V případě porušení tohoto požadavku se vystavujete krokům, které náležejí serveru DigiZone.cz jako jejímu vlastníkovi.

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/top­field-sbi-5450.html
Orientační cena: 2 090 Kč včetně DPH
Web produktu: http://www.top­field.cz/sbi-5450.html

Recenze Topfield SBI-2060: /clanky/topfield-sbi-2060-ocekavana-hd-satelitni-novinka/
Recenze Topfield TF 6000CR: /clanky/topfield-tf-6000cr-sat-prijimac-i-pro-starsi-tv/

Jaký přijímač máte v domácnosti jako hlavní?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).