Hlavní navigace

Titulky pro neslyšící budou obsahovat i živé sportovní přenosy České televize

20. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sportovní kanál ČT 4 jako jediný dosud nesplňoval zákonnou kvótu 70 procent obsahu doplněného skrytými titulky pro neslyšící. Kavčí hory to nyní změní.

Novou metodu titulkování pořadů pro neslyšící připravuje Česká televize ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni. Umožní doplnit titulky i živě vysílané sportovní přenosy, které zatím tuto službu postiženým postrádaly. „Na sportovním programu ČT je s ohledem na charakter zaměření kanálu dlouhodobě problematické opatřovat tyto živé pořady titulky pro neslyšící. Na všech ostatních stanicích ČT se daří naplňovat zákonné kvóty 70 procent,“ uvedla mluvčí ČT Michaela Fričová.

K TÉMATU: Skryté titulky na prahu digitální televizní éry

Kvůli problematice titulkování sportovních přenosů pro neslyšící svolal generální ředitel ČT Petr Dvořák na minulý čtvrtek 14. června pracovní setkání se zástupci ministerstva kultury, Rady České televize a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, politiky zabývajícími se mediální problematikou, zástupci sluchově postižených a akademickou sférou, která vyvíjí nové technologické formy podpory diváků se specifickými potřebami.

ČTĚTE TAKÉ: Průvodce digitálním vysíláním: Skryté titulky i v přímém přenosu

BRAND24

Už od prosince 2010 přitom ČT poskytuje sluchově postiženým divákům službu založenou na automatizovaném rozpoznávání řeči. „Stínový řečník, což je speciálně vycvičený slyšící člověk, dostává kódovanou telefonní linkou zvuk do Plzně přímo z Kavčích hor s dvouvteřinovým předstihem. Namluví obsah překladu do notebooku, ve kterém je nahraný systém, jenž dokáže mluvený projev převádět na titulky. Řečník musí zajistit, aby byl zajištěn sémantický obsah dialogu, doplní interpunkci a systém pak odešle signál zpět do ČT, kde s titulky rovnou řadí pod vysílaný obraz,“ popisuje její fungování vedoucí katedry kybernetiky Západočeské univerzity v Plzni Prof. Ing. Josef Psutka, CSc.

Automatizovaný překlad doplňuje titulky pro neslyšící i přenosy jednání Poslanecké sněmovny na zpravodajském kanálu ČT 24 nebo nedělní diskusní pořad Otázky Václava Moravce a Hydepark. „V neposlední řadě vyzkoušela Česká televize společně s univerzitou v rámci Mistrovství světa v hokeji a fotbalového šampionátu Euro 2012 zcela nové programové žánry z oblasti sportu,“ popisuje mluvčí ČT. Přesto se plnění kvóty 70 procent pořadů opatřených titulky pro neslyšící zatím o sportovního kanálu ČT 4 nedaří plnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).