Hlavní navigace

Testy DVB-T2? Nejdřív se musíme domluvit na pravidlech, říká šéf ČTÚ

18. 6. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
18. 6. 2010

Kmitočet pro dlouhodobější testování zemské digitální televize druhé generace (DVB-T2) pro České Radiokomunikace zatím nepřipravuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Podle jeho předsedy Pavla Dvořáka se nejprve musí domluvit pravidla tohoto testu, protože ani novelizovaný zákon o elektronických komunikacích neumožňuje testovat déle než třicet dní.

ROZHOVOR K TÉMATU: DVB-T2 se do Prahy vrátí v říjnu, věří obchodní šéf Českých Radiokomunikací

To znamená, že si musíme jasně definovat celé toto testování, které musí být rozděleno na jasně definované měsíce, vysvětlil Dvořák. Experiment bude mít vždycky měsíční fázi, tu si vyhodnotíme, a pak bude experiment pokračovat další měsíc, dodal. V květnu příštího roku by měla být přijata další, takzvaná transpoziční novela zákona o elektronických komunikacích, která by měla podle šéfa Rady ČTÚ prodloužit lhůty pro testovací vysílání.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Smělý plán: do olympiády 2012 pokrýt většinu Česka signálem DVB-T2

Stejně jako Dvořák se k testům DVB-T2 staví i samotné České Radiokomunikace. Jejich obchodní ředitel Kamil Levinský chce iniciovat jednání technické komise Národní koordinační skupiny pro digitalizaci, které předsedá právě Pavel Dvořák, na kterém by měl být ujasněn další postup. Testy DVB-T2 v Praze by chtěly České Radiokomunikace obnovit letos v říjnu a pokračovat v nich až do poloviny příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).