Hlavní navigace

Test DAB rozhlasu v Praze od Českých Radiokomunikací nebude časově omezen

5. 6. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Časové omezení je nyní striktně nastaveno pro experiment technologie DVB-T2 ze Žižkova, který obsahuje vysílání kanálů ČT Sport HD, Nova a Prima.

Experimentální vysílání digitálního rozhlasu Českých Radiokomunikací, které by mělo být zahájeno pravděpodobně v průběhu července letošního roku z pražského vysílače Žižkov, nebude časově omezeno. Podle informací serveru DigiZone.cz to umožňuje dohoda operátora s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). Digitální signál stanic Českého rozhlasu na kanálu 12C s výkonem 20 kW tak bude možné zachytit v jakoukoliv část dne, tedy čtyřiadvacet hodin denně. Experiment bude sloužit pro ověření fungování této technologie, v polovině roku 2016 by měl přejít do pilotního provozu.

BRAND24

K TÉMATU: První experiment DAB+ s plným výkonem v Praze dostal zelenou od ČTÚ

Celodenní zkušební vysílání, které pochopitelně může být za účelem různých testů apod. přerušováno, není obvyklé. V této souvislosti se stavěl telekomunikační úřad striktně zejména k technologii DVB-T2, a to i pod vedením dnes již bývalého předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka. Radiokomunikace tak byly se svými testy odkázány na dobu od osmé do sedmnácté hodiny a navíc pouze ve všedních dnech. To se týká i stávajícího experimentu na kanálu 50, jehož obsahem jsou aktuálně kanály ČT Sport HD, Nova a Prima. V horizontu měsíců by se zde měla objevit i smyčka v rozlišení Ultra HD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).